Mitsubishi Carisma: Poelie van airco vervangen

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Is het mogelijk om de poelie, en met name het vrijloop lager, van de airco compressor (Mitsubishi) los te vervangen? Zoja, waar en tegen welke prijs is zoiets tekoop?

Het lager dat ervoor zorgt dat de poelie vrij kan ronddraaien als de compressor niet is aangekoppeld maakt herrie. De vorige eigenaar van de auto heeft als oplossing een kortere multi-riem gemonteerd (laten monteren?) die de airco niet meeneemt. Dat wil ik uiteraardt verhelpen.

De compressor zelf lijkt me nog in orde; als ik de airco aankoppel (even spanning op de magneetkoppeling gezet) dan kan ik de compressor met de hand ronddraaien zonder voelbare haperingen of speling. De looprol van de multiriem was overigens ook versleten (herrie), maar die heb ik al vervangen.

Nico8119

Geplaatst door Nico8119 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Carisma? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Maarten6801 (0) PRO, 18 jaar geleden

Hoi Nico,
Ik wil je niet ziek maken, maar is de airco achteraf ingebouwd? Ik heb namenlijk bij Autotemp gewerkt(inmiddels failliet), en die hebben destijds airco's ingebouwd in de nieuwe carisma's. Dit heeft super veel problemen opgeleverd, met name problemen met de multi-riem. Denk hierbij aan piepende riemen, riemen die verbranden etc. Maar ook; aircocompressors die spontaan met steun en al van het motorblok afbraken etc. etc.
Kun je kijken welk merk en type aircocompressor er op je auto zit?

Nico8119 (0), 18 jaar geleden

Maarten,
Het gaat om een compressor van Mitusbishi model MSC90C (part number: AKC200A203B) met R134a als koelmiddel. De compressor zit met een gietijzeren steun vast aan het motorblok.

Maarten6801 (0) PRO, 18 jaar geleden

je ziet geen stickertje met 'autotemp' onder de motorkap zitten?

Nico8119 (0), 18 jaar geleden

Hoi Maarten,
Ik zal morgen even kijken. Waar zou dat stickertje ongeveer moeten zitten? Overigens zou het best kunnen dat de sticker eraf is gevallen. De auto is ondertussen alweer 8 jaar oud.

Overigens nog een vraagje: In de compressor en op de droger/filter zitten allebei schakelaars. Waar zijn deze voor? Valt 1 van beiden af als de vulling onvoldoende is? Ik neem aan dat de schakelaar op de compressor uitschakelt (en de koppeling losgooit) als de maximale druk is bereikt.

Nico8119 (0), 18 jaar geleden

Ik ben ondertussen nog even wat aan het prutsen geweest (juiste riem erop gezet). De airco installatie doet het nog wel, er is alleen wat bijgeluid tijdens het rijden vanwege het lager. Ik heb inmiddels een -vrijwel nieuwe- aircocompressor voor weinig opgescharreld en ga deze ter zijner tijd laten monteren door een airco specialist.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Carisma of stel zelf een nieuwe vraag.