Nissan Primera: Geluid uit versnellingbak Primera P11-144

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V 106pk

Graag zou ik de mening willen horen van u, wat u denkt dat de oorzaak is en wat de beste manier om het op te lossen.

Ik heb een Primera hatchback P11-144 1.6 16v 106pk. Bouwjaar okt 2001. Kilometerstand 61.500km.

Als de auto stil staat en motor draait geen raar geluid. Ook niet als de koppeling wordt ingetrapt.

Als er gereden wordt begint er een (tandwielen) fluitend geluid te komen, afhankelijk van de toerental van de motor en de snelheid van de auto.
Geluid word hoger en lager.
Als de koppeling dan wordt in getrapt wordt, tijdens het rijden, dan is het geluid weg. Met het opkomen van de koppeling komt het geluid weer terug.
Het schakelen gaat zeer soepel en zonder haperen of tanden knarsen. Rijden doet hij ook nog prima, maar dat geluid uit de versnellingsbak kan toch niet goed zijn.

Verschillende kennissen met kennis van auto's, zeggen dat het de lagers van de versnellingsbak zijn, andere zeggen dat zijn de synchromesh ringen in de versnellingsbak zijn. En weer andere zeggen dat heel de versnellingbak vervangen moet worden.

De Nissan dealer zegt dat het de versnellingsbak is, maar geven pas, na het open van de versnellingsbak aan, wat de oorzaak is en wat het gaat kosten. Deze rekent dan zo wie zo € 300,- voor het alleen open maken. Mocht heel de versnellingsbak vervangen moeten worden door een nieuwe kost dit € 1800,- plus montage.

Wie kan mij advies geven en herkent dit probleem.
Is dit op te lossen door de lagers en/of synchromesh ringen te vervangen of is dit gelijk een andere sloop versnellingsbak de beste oplossing.
En weet iemand wat de prijzen zijn van zoiets, repareren of vervangen.

Alvast bedankt

PieterCDS

Geplaatst door PieterCDS (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Primera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Nissanwielmonteur (0) PRO, 13 jaar geleden

De opgegeven prijzen van controleren en vervangen van de bak zouden heel goed kunnen kloppen.

Wat ik je zou aanraden als het toch in de bak zou zitten: Laat een ruilbak van NMB-motoren of een ander gerenomeerd bedrijf monteren.
Het uitbouwen heb je toch of je de bak nuou laat repareren of een ander erin laat zetten.
Voor het bedrag van een ruilbak kun je als garage haast niet reviseren.

En de kosten van het reviceren: Ja wat kom je tegen??? Is er een lager kapot gedraait vervang je dan alleen die ene met de kans dat het gruis al andere lagers aangetast heeft??? En je maanden later weer problemen krijgt??? Ik denk dat je dat als dealer niet kan verkopen en als klant wil je dat zeker niet hebben!!!!!!!

Doe je voordeel met dit advies. Ik spreek uit ervaring.

Ton

PieterCDS (0), 13 jaar geleden

Hallo Ton,

Bedankt voor je advies. Ik denk inderdaad dat uw advies de beste oplossing is, maar ik ben vergeten te vermelden, dat ik in zuid Spanje woon en hier heb ik nog geen versnellingsbak revisie bedrijf kunnen vinden. Dus dan blijft alleen de optie van revisie of een sloop versnellingsbak met alle risico's.
Revisie kan ook een probleem zijn, want heeft een gewone garage de deskundigheid om een versnellingsbak te kunnen reviseren? Het uurloon ligt hier wel lager dan in Nederland, dus misschien is hier revisie wel betaalbaar. Maar is versnellingsbak revisie niet een specialistisch werk?

Dan zag ik op het internet, dat er ook toevoegingen bestaan, voor in de versnellingsbak olie, die het geluid uit de versnellingsbak zouden weg nemen. Mijn primera p11-144 rijdt zonder problemen en de versnellingsbak schakelt prima, maar maakt een zingend geluid tijdens het rijden. En dat zingen hoeft hij niet te doen voor mij ;-).
Heeft iemand ervaring met dit soort toevoegingen? Volgens mij kan het niet, maar mochten er wel positieve ervaringen bestaan dan hoor ik die graag.

Websites met additives voor versnellingbakken:
http://www.ceramizer.com/
http://www.lucasoil.com
http://www.lubegard.com/~/C-197/LUBEGARD...
http://www.molyslip.com/products/oilfuel...
http://www.slick50.com
http://www.interflon.net/en/AdditievenT2...

paulmichiel (0) PRO, 13 jaar geleden

Een kapot lager repareer je niet met een wondermiddel. Doe wat ton zegt, revisiebak. Of gebruikte natuurlijk al kan die ook minder zijn.

Groet,

Paul

PieterCDS (0), 13 jaar geleden

Hallo mensen,

Bedankt voor alle adviezen.
Op dit forum wil men graag horen wat de oplossing van een probleem is. Daarom bij deze dit bericht.
Ik ben net mijn Nissan Primera gerepareerd opgehaald.

De geschiedenis:
Eerst ben op zoek gegaan naar een revisie bedrijf (Zuid Spanje). Die blijken er niet te zijn. Het dichts bij zijnde versnellingsbak revisie bedrijf zit ergens in Madrid. Ik kon ook geen garage vinden, die de versnellingsbak uit elkaar wilde halen. Ja, bij de Nissan dealer daar konden ze het wel, maar dan waren de kosten € 1800,- (nieuwe versnellingsbak) plus montage kosten. Blijkbaar vinden de garages versnellingsbakken allemaal te moeilijk. Dus ben ik naar diverse garages geweest, om er een versnellingsbak van de sloop er onder te laten hangen. Nu blijkt er geen enkele sloopbak te zijn, voor een benzine 1.6. Voor de diesel 2.0 zijn er wel, maar die past niet. Na lang zoeken heb ik een spaanse automonteur (nederlands sprekend!!!) gevonden, Antonio uit Colmenar. Hij heeft vroeger wel meer versnellingsbakken uit elkaar gehaald vertelde hij en hij wilde mijn versnellingsbak wel open maken. Hij heeft de lagers van de versnellingsbak vervangen. En het geluid is weg!!
Kosten € 500,-

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Primera of stel zelf een nieuwe vraag.