Nissan Primera: Klein tikje bij wegrijden uit eerste versnelling

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: SR20De

Ik heb afgelopen weekend 18" wielen laten monteren. Daarna viel het mij op dat als ik optrek vanuit de eerste versnelling ik een klein tikje hoor.
Dit komt van de linkerkant weg maar niet echt bij een wiel oid, het lijkt vanuit het midden te komen.
De wielen hebben overal genoeg ruimte en loopt nergens aan, ook niet bij volle stuuruitslag oid. Dit kan het dus niet zijn.

Wat me wel opviel is dat ik met het montagepunt van de gordel onderin de auto (dicht bij de vloer) dit geluid kan reproduceren. Er zit wel wat speling op daar, maar ik vind het zo onwaarschijnli jk dat je dit nu hoort met optrekken... Zoveel kracht komt er daar toch niet op te staan? Bij erg langzaam wegrijden hoor ik overigens niks.

Verder heb ik opgetrokken zonder gordel om dit uit te sluiten. Met ongeveer 1500 rpm normaal koppeling op laten komen. Dan hoor ik nog steeds dat geluid.
Ook met de deur open hoor ik het, maar nog steeds niet bij de velgen vandaan. Dat lijkt me nog steeds in orde.

Het is net alsof er iets verschuift of tegen de binnenkant van de deur tikt maar het gebeurt alleen wanneer de auto in beweging is. Daar bedoel ik mee: rechtuit hoor je helemaal niks. Bij sommige bochten wel, en bij optrekken eigenlijk altijd. Ramen omhoog of omlaag maakt ook niets uit.
Ik heb het deurpaneel los gehaald (slechts 2 schroeven! Ik stond perplex), en daar het e.e.a. gecontroleerd maar niks geks kunnen vinden.

De tik zit ook niet bij het koppelingpedaa l. Want bij stilstand de koppeling induwen of met de pook in neutraal (tijdens rijden) hoor je niks.

Heeft iemand enig idee of herkent iemand dit? Het is niet zorgwekkend maar gewoon verrekte irritant...
En ik typte aan het begin dat het sinds de montage is van de 18" wielen; ik denk nu dus eerder dat ik het geluid hoor omdat het allemaal wat stugger is geworden, maar dan nog; dit geluidje is mij te prominent aanwezig.

DaMasterPNut

Geplaatst door DaMasterPNut (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Primera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

carp (0) PRO, 17 jaar geleden

Dit is waarschijnlijk het bovenste scharnier van je deur,vervang het scharnier.Als je de deur iets opendoet en dan de deur in zijn geheel omhoog beweegt kan je het zien .succes

JEROEN5326 (0) PRO, 17 jaar geleden

Kijk eens naar de slotvagers van je deur (beugeltje tegen de midden stijl); zit er al een plastic coating over heen ? NEE => (laten) vervangen door eentje MET die plasticcoating.

SUC6, Jeroen

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

Dat heb ik sowieso niet; een plastic coating om het beugeltje waar het slot in valt.
Hoe moet ik dat regelen bij de dealer? Waar moet ik precies om vragen en wat kost het ongeveer?

NIPRO (0) PRO, 17 jaar geleden

Vraag bij de dealer om slotvangers <80570-5P001 á €18.55 ex>

Gr. Jeroen

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

Kan ik het eerst zelf provisorisch proberen te fixen? Door er bijv. wat tape omheen te wikkelen oid?
Ik heb net gekeken naar speling bij het scharnier maar dat is er niet.

Ik zie dat NIPRO bij een Nissandealer werkt (en ja, ook je foto al gevonden ;)). Bij ons in de club heb ik na het melden van deze klacht al een stuk of 5 mensen gevonden met hetzelfde probleem. Is dit een bekend probleem of kan het nog andere oorzaken hebben? Bijv. in de deur; de CV of iets met het raammechanisme oid? Wellicht iets in de stoel?

primera p11 (0), 17 jaar geleden

Ik heb ook een primera van hetzelfde bouwjaar en ik hoor ook die tik, het komt bij mij uit de rechter deur.
Ik stoor me er niet aan,ben er al mee vergroeid.
Nu hoor ik dat het dus vaker voorkomt.

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

Zojuist met een vriend weer wezen troubleshooten maar komen niet verder. Hij denkt dat het ergens uit de ophanging komt maar je hoor het echt uit de deur. Of het moet wel heel raar resoneren.

Het enige waar ik achter ben gekomen is dat met de deur open en met ongeveer 20 km/h slingerbewegingen maken het niet te horen is. Harder kan ik niet testen, dan wordt het gevaarlijk ;)
Kameraad hield via achterraam deur tegen namelijk.

Kan iemand mij verder bevestigen dat dit geluid NIET van de ophanging of aandrijving kan komen?

primera p11 (0), 17 jaar geleden

Is het zo erg dan dat tie een keer tik zegt bij het optrekken?.
Zolang je geen onheilspellende geluiden hoort, lijkt me het geen probleem.

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

De tik zelf is niet onheilspellend oid maar hij hoort er gewoon niet, omdat ik hem eerst niet had. En het gebeurt onder de meest vreemde onstandigheden. De ene keer wel met optrekken, dan weer niet, dan wel in een bocht, dan weer niet etc.
En ik ben niet de enige die zich hier aan irriteert. Een kraakje of piepje oid geen probleem, maar dit klinkt zo duidelijk dat het stom is dat je het niet kan vinden...

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

Ik heb ff een lijstje gemaakt met dingen die ik zaterdag wil gaan checken, langslopen, aandraaien, invetten etc

- deurscharniere n
- inwendige mechanismes vd deur incl. evt. apart te bevestigen metalen panelen
- deurvangers
- achter kap waar de gordel in verdwijnd
- onder auto evt. hitteschildje of ophangbeugeltj es
- in uiterste geval beter naar ophanging kijken (verwacht daar sowieso niks van verder)

carp (0) PRO, 17 jaar geleden

Als je dan toch de ophanging gaat controleren ,kijk dan naar de bovenste draagarm,als je deze demonteerd zitten er 4 losse bussen in ,keerringen kan je er uit wippen en de bussen invetten.Misschien door de grotere wielen dat er meer kracht op komt??

DaMasterPNut (0), 17 jaar geleden

Alles gesmeerd en ingevet:

opgelost

Hoogstwaarschijnlijk was het idd de deurvanger.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Primera of stel zelf een nieuwe vraag.