Nissan Almera Tino: Ruitenwissers doen het niet ondanks nieuwe wissermotor

Brandstof: Benzine, Motorcode: 1800cc

Mijn Tino heeft het volgende probleem. Ik hoorde afgelopen weekeinde een onregelmatig geklik onder het dashboard vandaan komen terwijl ik op dat moment niks aan had staan van verbruikers oid. Aangezien ik dit nogal vreemd vond, heb ik direkt gecontroleerd of er ergens een storing zat, door de diverse acc. uit te proberen.
Het bleek dat mijn ruitenwissers niet meer reageerden op de stuurschakelaar. De rest van de acc. werkte nog wel gewoon.
Naar aanleiding van deze site heb ik de ruitenwissermotor gecontroleerd op vocht. Het zag er gewoon goed uit en er zat geen vocht.
Ik dus een nieuwe motor besteld a 213,- en deze gemonteerd. Deze motor doet ook niets!
Ik heb diverse relais verwisseld onder het dashboard, maar zonder resultaat.... De zekeringen zijn heel, de schakelaar heb ik ingespoten met contactspray, enz, enz. maar niks helpt.
Het gekke is, dat als ik na een dag niks doen de schakelaar bedien, de wissermotor een paar keer schokkerig beweegt, om vervolgens niks meer te doen de rest van de dag. De volgende dag weer precies hetzelfde verhaal.

Ik weet niet meer waar ik moet zoeken.
Heeft iemand een idee?

Dronald

Geplaatst door Dronald (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Almera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 11 jaar geleden

Het is jammer dat je de motor vervangen hebt zonder zeker te zijn dat de oude kapot was.
Waarschijnlijk zal het toch wel ergens in de schakelaar of de bedrading zitten die ergens onderbroken is of doorgesleten.
Is de massa nog wel goed?

Dronald (0), 11 jaar geleden

Het is idd zonde van die nieuwe motor. Ik heb net nog maar eens het elektrische schema doorgelopen wat in de vraagbaak van P.H. Olving staat. Na meer dan een uur zoeken in de schema's, lijkt het erop dat ik een "logische boosdoener" heb gevonden. In het schema is er een relais met 5 aansluitingen, welke via de spoel spanning de rest van de bedieningshendel van stroom voorziet(daarom doet de rest het ook gewoon aan de keuzehendel), maar dat dit relais voor de rest puur en alleen gebruikt wordt om een ander relais dat weer voor in de motorruimte zit aan te sturen(dit wordt nu niet aangestuurd).
De waarschijnlijke boosdoener is volgens mij het enige zwarte relais dat linksonder achter het dashboard zit (deze heeft 5 aansluitingen, de rest 4).
Morgen ochtend ga ik even naar de sloop om een ander relais uit te proberen.
Ik hou je op de hoogte.

JEROEN5326 (0) PRO, 11 jaar geleden

Uit welk jaar in je Tino ??
Het kan nl. zomaar zijn dat je powertransitor defect is...zit in het kachelhuis thv je gaspedaal (witte stekker)

Jeroen

Dronald (0), 11 jaar geleden

Hoi Jeroen,

Mijn Tino is van 2001. Graag hoor ik je antwoord.

Dronald (0), 11 jaar geleden

Een powertransistor heeft toch te maken met de ontsteking als ik mij niet vergis? Kun je misschien iets specifieker zijn Jeroen.
Alvast bedankt.

Dronald (0), 11 jaar geleden

Zojuist naar de sloper geweest om het verdachte relais te vervangen. Na plaatsing van het "nieuwe" relais, bleek het idd allemaal weer te werken!! De oude ruitenwissermotor deed het ook nog gewoon, dus ben ik terug gegaan naar de xxxxx in Zierikzee om te kijken of ze de al aangeschafte motor wilden terugnemen.
Tot mijn stomme verbazing wilden ze dat wel, waarvoor hulde!
Resumé: het enige zwarte relais, welke links onder bij de zekeringen zat was de boosdoener. Het is het enige relais met 5 pinnen.

Probleem opgelost

Neet (0), 11 jaar geleden

Dat heb je goed gedaan en ik heb het genoteerd, bedankt voor de uitgebreide info.
Grt, Rene, ook een Tino 2001 rijder.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Almera of stel zelf een nieuwe vraag.