Opel Combo: aanhangwagengewicht

Bouwjaar: 1996

hallo,

ik heb een vraagje over mijn combo 1.7d uit '96. Wat is het aanhangwagengewicht wat ik mag trekken hiermee. ik heb rijbewijs E. Op het kentekenbewijs staat hier niks over vermeld (waarschijnlijk omdat de trekhaak er later onder gezet is) en uit het boekje wordt ik ook niet veel wijzer. Ik zou het toegestane totaalgewicht moeten aftrekken van het gewicht van auto+laadvermogen. Dan kom ik uit op 650 kg. Ik kan me voorstellen dat dat ongeremd toegestaan is, al lijkt me dat dan ook weinig. Maar geremd moet ie toch meer kunnen trekken. astra station van mijn zwager ('98)mag geloof ik 1100 kg trekken. Verschil lijkt me groot.
Heeft iemand die gegevens wel op zijn kenteken staan?
groeten fritske

fritske

Geplaatst door fritske (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Combo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

kasperht (0), 18 jaar geleden

Een corsa uit 1996 met een 1.7d motor mag in elk geval 800kg trekken (geremd). Kan het niet vinden van de combo. Anders even de opel-dealer bellen?

buzzin (0), 18 jaar geleden

Je kunt even op de site van de rdw kijken (rdw.nl) misschien dat die verder kunnen helpen. Even via voertuig informatie (op kenteken) gegevens opvragen, hier staat ook bij hoeveel je mag trekken, ook zonder dat je een trekhaak hebt (mijne is uit 96 en heeft geen trekhaak, toch vermeld)

Preciese link: https://info.apk.nl/ovi/oviinvoer.aspx

dupl-u-18739-5dd148bb53aca+Cane (0), 18 jaar geleden

geremd 750kg (ben ik zeker)
ongeremd 500kg (niet zeker)
wanneer het niet teveel omhoog en omlaag gaat en je hem rustig de tijd geeft. dan trek ik daarmee GEREMD (durf anders niet)2500kg gewicht aanhangwagen inbegrepen. en hou wel voldoende afstand op je voorhanger.

kasperht (0), 18 jaar geleden

Ik zou niet zo snel teveel gewicht trekken...wordt in bepaalde regio's vaak op gecontroleerd en boetes zijn behoorlijk fors te noemen...

fritske (0), 18 jaar geleden

Okay, bedankt voor de reacties. Het valt me een beetje tegen, ik had verwacht meer te mogen trekken. Maar goed... zovaak hoef ik geen aanhanger te trekken.

groeten fritske

Maritieme (0), 18 jaar geleden

't Regeltje is toch nog steeds dat 't totale aanhanger gewicht niet meer mag zijn dan 't gewicht van de auto, en dat de combinatie niet meer mag zijn dan 3500kg?

PieterL (0), 18 jaar geleden

Ja Tino, die regel is er ook nog maar die heeft (iets genuanceerder)alleen te maken met de vraag of je een E-rijbewijs nodig hebt of niet.

kasperht (0), 18 jaar geleden

Precies.

Je mag niet meer trekken dan op je kenteken staat. En als de combinatie zwaarder is dan 3500kg heb je een rijbewijs E nodig. Die 2 dingen staan los van elkaar.

tijne (0), 18 jaar geleden

sorry mensen maar ik ga er tegen in dat je aanhangwagen niet zwarder mag zijn dan de auto.

voorbeeld:

mutibutie galant uit 2003 weegt iets van 1250 kg en mag 1350 kg trekken.

gr tijne

RoelV (0) PRO, 18 jaar geleden

Je hebt E nodig als je een aanhanger hebt die zwaarder is dan het trekkende voertuig. Hierbij moet je inderdaad toevoegen dat bij auto's altijd een maximaal trekgewicht hebt. Dus een mini met een dikke autoambulance zou mogen als je E hebt, maar de fabrieksgegevens laten dit weer niet toe. Maar rijdt je met een Patrol van 1500 kilo, dan kan het best zijn dat je een aanhanger van 2000 kilo mag trekken.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

de juiste gegevens staan op het rijbewijs!

daar staat.. dat het totaal plaatje het trekkende voertuig plus een aanhanger geladen! niet over de 3500kg mag komen met een RB, b..

kom je daar boven... dan val je in E,


paul,

Maritieme (0), 18 jaar geleden

Ho Ho Wat in je kenteken staat is toch overgenomen van de fabrikant? wat in 't boekje staat wat bij de auto hoort is toch wat hij mechanisch aan kan zodat alles ee beetje heel blijft.
Die regel van de RDW is toch de veiligheid? dus als je last zwaarder is dan de auto kun je denk ik wel nagaan wat er gebeurd als je een noodstop maakt. Je moet een hoop remkracht tegenover die massatraagheid van de last zetten.

kasperht (0), 18 jaar geleden

Juiste gegevens van wat je mag trekken op basis van je rijbewijs staat inderdaad in je rijbewijs zelf. Tot totaal gewicht van de combinatie van 3500kg mag met enkel rijbewijs B.

quote rdw:
"Rijbewijs B
Met rijbewijs B is het toegestaan om een caravan of aanhangwagen te trekken, mits:
. de caravan of aanhangwagen plus zijn laadvermogen niet zwaarder is dan het ledig gewicht van het trekkend voertuig (ledig gewicht op kentekenbewijs) én
. de lege caravan of aanhangwagen en de lege auto, plus het laadvermogen van beide niet meer dan 3500 kg wegen

Rijbewijs BE
Als u een rijbewijs BE heeft, mag uw trekcombinatie meer dan 3500 kg wegen. Wel moet u rekening houden met het maximale gewicht dat u met uw type auto mag trekken."

Dus een auto die 1000kg weegt en volgens kentekenbewijs 750kg mag trekken, mag je dus geen aanhanger van 2500kg achter hangen "omdat dat op je rijbewijs staat".

Je moet dus rekening houden met het feit dat:
-je niet meer mag trekken dan op het kenteken staat.
-als de combinatie zwaarder is dan 3500kg óf het getrokken gewicht groter is dan het ledig gewicht van het trekkende voertuig heb je rijbewijs BE nodig.

En nog een aanvulling voor bedrijfwagens (zoals de combo)

"Bij een bedrijfsvoertuig is het van belang dat men er rekening mee houdt dat dit voertuig een TMM (toegelaten maximum massa) heeft. Een bedrijfsvoertuig kan bijvoorbeeld een ledige massa hebben van 1600 kg en een laadvermogen van 1100kg; TMM van 2700 kg. In dit geval kan het voertuig met rijbewijs B bestuurd worden als de aanhanger niet zwaarder is dan 800 kg."

Los daarvan kunnen verzekeraars moeilijk doen als je niet het juiste rijbewijs had voor het besturen van de combinatie waardoor ze weigeren door jou veroorzaakte schade te vergoeden.

buzzin (0), 18 jaar geleden

Mensen, wat er op je kentekenbewijs (dus dat bij de RDW site die ik eerder vermelde) staat is bindend, je mag NOOIT meer trekken met je auto als daar vermeld staat.

De grens van 3500 Kg heeft inderdaad alleen te maken met of je wel of niet B+E nodig hebt i.p.v. alleen B.
De regels daarvoor zijn:
Een aanhangwagen mag met dit rijbewijs (B) worden voortbewogen als: - de maximum massa van de aanhangwagen niet meer dan 750 kg bedraagt.
de toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan de ledige massa van het trekkend motorrijtuig en de totale toegestane maximum massa van het samenstel niet meer is dan 3500 kg.

tijne (0), 18 jaar geleden

ja dat klopt om meer te willen trekken dan 3500kg (als de auto dat toe laat volgens de regels) heb je een e rijbewijs nodig.

jullie kunnen op mijn site ook kijken onder het kopje opel en dan wetgeving daar staat het ook bij beschreven volgens het wet boek.

gr tijne

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Combo of stel zelf een nieuwe vraag.