Opel Zafira: Haperingen motor gas los / gas geven en plotselinge brute accele

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 20DTH (05/2005, 63000km)

- Vooral bij koude motor en koud weer (<10 gr.) en vooral merkbaar in 1e en 2e versnelling :
- brute versnelling vooral in 2e versnelling (rond de 2500 t/min), en niet een versnelling na een turbogat oid, maar een zeer verrassende en zeer brute versnelling
- hapering bij (filerijden) gas loslaten en daarna weer gas geven rond 1900, 2100 en 2300 t/min
- Bij acceleratie en gas los laten in 1e versnelling loopt het toerental eerst nog een paar honderd t/min op.
- Bij warmer weer en warme motor probleem niet/minder duidelijk aanwezig
- Al verschillende malen bij dealer geweest : geen probleem uitgelezen, probleem niet nieuw, maar volgens mij al sinds begin aanwezig

dasi

Geplaatst door dasi (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Donnos (0), 16 jaar geleden

Het is geen probleem , bij bijna alle mensen die voor het eerst in een opel rijden hebben dit probleem . Dit omdat het gas/kopeling pendaal extreem gevoelig is in de 1e en 2e versnelling . Ik heb dit ook een erge lange periode gehad in mijn eigen astra uit 2000 en bij mijn moeders corsa ook !

dasi (0), 16 jaar geleden

Hmm. Vreemd, heb hiervoor 7 jaar lang in een Vectra 20DI gereden en nooit zoiets gemerkt. En daarnaast snap ik niet waarom het fenomeen zich vooral voor doet bij temperaturen zo onder de 10gr. Bji temperatuur > +/- 10gr. heb ik nergens last van en draait alles als een zonnetje. Daanaast doet t probleem zich ook voor als ik de cruise control aan heb : koud weer, koude motor rond de 90km/h (in 5e versnelling zo rond de 1950 tr/min) ; op stukken vals plat (tunnel in en uit) voel je gewoon dat de motor hapert wanneer aan het eind van de afdaling (gas los) de motor weer moet gaan werken.

Dennis Astra (0), 16 jaar geleden

je zou hem kunnen laten uitlezen met deze kilometerstand en het bouwjaar zou eigelijk niks mogen haperren sucses

hoogfrequent (0), 16 jaar geleden

[quote=Donnos]Het is geen probleem , bij bijna alle mensen die voor het eerst in een opel rijden hebben dit probleem . Dit omdat het gas/kopeling pendaal extreem gevoelig is in de 1e en 2e versnelling . Ik heb dit ook een erge lange periode gehad in mijn eigen astra uit 2000 en bij mijn moeders corsa ook ![/quote]
Kletskoek.

dasi (0), 16 jaar geleden

Heb al verscheidene malen evt. storingscode uit laten lezen, maar geen enkele code geregistreerd. Daarnaast is luchtmassa meter (debitmetre) al vervangen, zonder effect. Heb binnenkort nieuwe afspraak bij dealer, want eind van de garantie is in zicht en probleem nog steeds niet gevonden ("wij zien geen storing") en nog niet opgelost.

Heb wat rondgezocht op internet (maar ben absoluut een leek op dieselmotorgebied), waar het aan zou kunnen liggen :
- egr / toelaat kleppen?
- luchtmassameter?
- potentiometer gaspedaal?
- temperatuursonde?
- krukas positie sensor?
- vacuumpomp?
- brandstoffilter?

Maar probleem doet zich vooral/versterkt voor bij koude motor, koud weer (vochtig?). Verder rijdt ie prima, geen vermogensverlies, starten gaat goed, enz.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.