Opel ZAFIRA-A: koelwater verlies en foutcode P1612

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: Z22SE, Motorinhoud (cc): 2200, Vermogen (kw): 108

25 feb is het koelwater van mijn zafira-A weer bijgevuld tot max niveau maar tot aan vandaag (8 maart) zijn we nu weer zoveel koelvloeistof kwijt geraakt dat het laag koelwater peil alarm weer aanging. de week daarvoor is het ook al bijgevuld geweest en toen 800km meegereden.
De auto is 23 jui 2015 al een keer helemaal gecontroleerd op koelwater lekkage door de dealer, maar toen is niets gevonden.

de uitlaat rookt wel in stationair en ook bij meer gas geven geeft hij pluimpjes rook. Het lijkt enigszins wit maar dat is een beetje moeilijk te zien.
het expansie tankje is schoon en de vloeistof is helder roze van kleur. om/ onder de motor zijn geen sporen van lekkage direct zichtbaar.
Kan iemand mij nog een tip geven waar nog naar te kijken voor ik weer naar de dealer moet met het risico dat er weer niets gevonden wordt. Zijn er zwakke punten in dit model bekend hierover?

Ik heb de ECU uitgelezen met een OBD2 ELM27 connector en kreeg foutcode P1612 (Loss of IPM serial data).
Voor zover ik info op internet kan vinden is dit gerelateerd aan startonderbreking, een slechte verbinding met ECU of de "immobilizer" oid.
Zegt niet zoveel over koelwater lijkt me.
Heeft iemand ervaring met deze foutcode?

technojunky

Geplaatst door technojunky (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 8 jaar geleden

Beste Erik,

Dat klinkt als koppakking.... Bij dit soort grote verliezen zou je lekkage aan de buitenkant zeker moeten zien. Heeft de dealer het systeem afgeperst? Geen rijproblemen?

Mvg diagnoseoplocatie.nl

technojunky (0), 8 jaar geleden

De auto kon vandaag al terecht bij de dealer voor diagnose. ze hebben hem extra lang onder druk moeten zetten om het te vinden. Blijkt dat de kachel regelaar naar binnen toe lekte.
onderdeel is vervangen door de garage.

P1612 foutcode
De foutcode blijkt gerelateerd te zijn aan de start blokkering. Omdat er een 2e (blijkt nu) niet originele sleutel met de auto was bijgeleverd, is er een transponder die de startblokkering vrijgeeft bij contact met de juiste sleutel die niet meer aanwezig lijkt te zijn.
Vandaar dat de foutcode verder geen effect heeft op het rijgedrag.

Het enige dat overblijft is het roken van de uitlaat. maar het is al een oude auto dus misschien maar eens wat chemicaliën tegen smeerolie verbruik toevoegen. het vebruik mag wel een beetje omlaag namelijk.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.