Opel Corsa: Olielekkage + Tikkend geluid

Bouwjaar: 1995

Hallo allemaal,

Mijn Corsa 1.5D uit '95 heeft mij de afgelopen 3 jaar veel rijplezier geschonken. Hij heeft inmiddels bijna 3ton gelopen en de vermoeidheidstekenen beginnen al zichtbaar te worden. De auto heeft sinds een week een olielekkage (verse olie). Deze komt rechtsonder de motor vandaan (vanuit de binnenkant van de auto gezien). Het olieverbruik is toegenomen tot +/- 1 liter per 800 km. Verder maakt de auto een tikkend geluid dat proportioneel aan het toerental van de motor. Ik heb gisteren een bezoek gebracht aan de Opel garage en die wist mij na 5 min te vertekken dat er voor 1400Euro aan de auto versleuteld moest worden. Onder andere de oliepomp, koppakking zouden kapot zijn. Volgens is het tikken van de motor het gevolgt van een kleppenprobleem.

Verder heb ik zelf geconstateerd dat de dynamoriem een aantal tanden mist. Kan het zijn dat dit het tikprobleem veroorzaakt? Iemand enig idee? Verder zou ik graag willen weten of de diagnose van Opel goed is en of de omschreven problemen accuut zijn. Kan ik nog gewoon met de auto rijden? En kan ik zelf iets doen om het probleem (tikken en lekken) te verminderen. Ik heb een technische achtergrond (electronica) dus helemaal a-technisch ben ik niet.

Alvast bedankt

Klompenmaker

Geplaatst door Klompenmaker (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Hans4040 (335) PRO, 19 jaar geleden

Rechterkant van de motor goed bekijken op lekkage.
Ter plekke de motor goed schoon maken en dan laten lopen of eindje rijden.
Dan kan je misschien zien waar de olie vandaan komt.
Zit het oliefilter goed vast?
Kan ook de voorste krukas keerring zijn die lekt.
En dat tikken zou best wel aan de riem kunnen liggen ,zet daar eerst maar een andere op .

succes,
Hans.

sarabande99 (0) PRO, 19 jaar geleden

is dit een izuzu motor? deze hebben nog weleens last van doorgeroeste carters

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

dit is een isuzu motor.

kasperht (0), 19 jaar geleden

Ik heb met vrijwel dezelfde motor (15TD) eenzelfde olie-probleem gehad. Ze konden niet goed zien waar het lek zat en wilden al van alles vervangen. Na goed schoonmaken heb ik 2 dagen ermee gereden en ze nog een keer laten kijken. Toen bleek het enkel de pakking van de oliepomp te zijn (vervanging daarvan kostte mij ¤185), en dit zou vaker bij deze motor voorkomen volgens de dealer. Olieverbruik is na deze reparatie weer tot normale waarden gedaald.

Kleppenstellen is bij deze motor elke 30.000km nodig. Wordt meestal met grote beurt gedaan. Los zou het ongeveer ¤55 moeten kosten. Dat zou zeker het getik kunnen veroorzaken. Of tandjes op de riem de oorzaak kunnen zijn....ik kan het me niet voorstellen om eerlijk te zijn.

Genoemde bedragen heb ik gewoon bij de opel dealer betaald.

Bovenstaande 2 reparaties kostten bij elkaar dus nog geen 250 euro...dus wat er voor de andere 1150 euro wordt gedaan, ik heb geen idee.

Klompenmaker (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties. Ik vind het bedrag van 1400 Euro zelf ook aan de hoge kant. Kan het kwaad om met de auto de klepafstelling niet goed is en is het verantwoord om verder te rijden met een lekkende oliepomp?

Alvast bedankt

kasperht (0), 19 jaar geleden

Als het een lekkende oliepomp is (weet je nog niet zeker natuurlijk) kan de olie lekken op de distributieriem, die vervolgens kapot kan gaan. Kans daarop is klein, maar als het gebeurd heb je grote motorschadeschade.

Hoe slecht het is te rijden met niet goed gestelde kleppen durf ik niet te zeggen...misschien iemand anders hier? Maar aan de andere kant, dat is toch ook weer niet heel duur.

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

Als ze tikken heb je te veel klepspeling, kan op zich niet zo veel kwaad, maar de nokkenas en te tuimelaars slijten wat harder.

Willem

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.