Opel Corsa: Thermostaat Corsa B 1996

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 OHC (X14SZ)

Allen,

Ik heb een vraag over het vervangen van een thermostaat. In de versie die ik heb, begrijp ik uit de handleiding dat de thermostaat achter de distributieriem zit. De vraag is of het zelf te doen is de thermostaat te vervangen. Is er speciaal gereedschap nodig? Ik weet dat het vervangen van een distributieriem een precies klusje is, en de vraag is of de riem hier ook los moet en of er dan hier ook het risico bestaat dat hij verkeerd wordt teruggeplaatst.
Ik heb enige ervaring met het klussen aan auto's, maar ik heb geen ervaring met distributieriemen. Vraag is ook hoe lang een dergelijk klusje ongeveer duurt.

Alvast bedankt voor de reacties.

Arie533

Geplaatst door Arie533 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Punt (35) PRO, 14 jaar geleden

Goede Morgen Arie Wil je het klusje aan de kant van de weg doen of heb je een garage tot je beschikking. Rechtervoorkant van de wagen opkrikken en rechter wiel er af . Demonteer de bovenste riemdeksel. Draai de krukas nu zover vooruit dat de merktekens bij nokkenas en krukas te zien en goed staan . Onder eventueel met verf naar rechtsboven verduidelijken want de laatste tijd hebben ze het pennetje weggelaten nu alleen nog een gaatje. Geef een merkteken op de pouleyrand met verf. Er is een kerfje maar alleen met een loep te zien. Zet ook even een merk op boutkop en pouley ,zodat deze bij vastzetten in ieder geval vast genoeg zit. Dacht iets van 90 nm. Pouley los en kap er af . Er werden meerdere snaarspanners gebruikt, welke jij hebt kan ik zo niet voor de geest halen . Er is een manier om de riem te ontspannen zonder de bout in het midden los te halen. Riem er af en geef de looprichting aan of koop een nieuw. Kijk ook naar de waterpomp deze zijn ook genomineerd om bij tekenen van lekkage in afvalbak te belanden. Verder nokkenaspouley eraf ,ook weer aftekenen 50 nm. 2 bouten van de kap er uit en de onderste 2 los. We gaan nu eerst koelwater aftappen en opvangen,zet hierna de slang weer terug. Pijp los 2 m8 boutjes en wissel de termostaat. ,beugeltje rechtop en rubber er omheen. Maak zonodig de pasvlakken oxidevrij. Veel succes.

Arie533 (0), 14 jaar geleden

Hoi Punt,

Hartelijk dank voor je beschrijving. Dat klinkt ingewikkeld. Ook omdat de gevolgen zo groot kunnen zijn... ;-)
Ik wilde het inderdaad op de straat gaan doen. Dat merken, wat moet er dan gemerkt worden? Moeten de krukas poelie en de nokkenaspoelie allebei bijvoorbeeld naar boven wijzen? Zoiets? En moet er nog iets geborgd worden?
Ik wilde inderdaad ook meteen de waterpomp vervangen. Heb je enig idee wat de kosten zijn voor een dergelijke ingreep? (aan materiaal alleen en als je zoiets laat doen door een garage?) Ik weet inmiddels dat een thermostaat 10,89 ex kost. En dat Opel zelf iets van 250 euro vraagt hiervoor... Alleen de thermostaat viel me mee, maar nu is het een soort dominoeffect en komt er ineens een heleboel bij...

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Arie,

Als je niet weet wat je doet qua distribtie, laat hem dan liever doen,

Voor prijzen kun je even kijken op : www.partsbase.nl

De waterpomp mee vervangen is een goed en aan te raden idee, doe je dat niet, loop je de kans dat hij na een X aantal km gaat lekken, omdat de spanning en krachten op de pomp anders worden na het monteren van een nieuwe distributie riem.

Voor de merktekens van de distributie zie :

[url=http://img196.imageshack.us/i/90818875.p...][img]http://img196.imageshack.us/img196/6546/...[/img][/url]

Succes..

Gr Stefan

Punt (35) PRO, 14 jaar geleden

Goede morgen Arie ,ik gaf je een volledige beschrijving hoe te handelen om je te laten zien dan het niet een een gevalletje appeltje -eitje is. Ik kan ook vanaf hier niet kan zien hoeveel gereedschap jij hebt en in het bezit bent van moment-sleutels. Dat afstrepen doe ik om de zien dat de bouten zeker zo vast komen te zitten bij montage! Ik heb gezien dat het om een 1400 gaat en dat is een van de motoren die bij een def . distributie kromme kleppen krijgt. Dus ......Als je het aan de kan van de weg wil/ moet doen is mijn keuze snel gemaakt . Groetjes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.