Peugeot 406: 406 2002 - clarion autoradio AUTO VOLUME werkt niet..

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 66KW HDI

Ik heb een orginele (clarion) radio/cd-speler in mijn 406 hdi van 2002.
Een van de instellingen van de radio is "AUTO VOLUME" .
Volgens het handboekje wordt dan de volume van de radio automatisch aangepast op het geluid van de auto. Dit gebeurt echter niet?
Is dit een bekende probleem?

Gerben074

Geplaatst door Gerben074 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

24 Reacties

KRG (0), 16 jaar geleden

Ik heb zelf een 406 van 2001 gehad. Daarbij had ik ook het idee dat het automatisch aanpassen niet werkte. Ik heb het ook maar zo gelaten. Nu heb ik een 406 van 2003 en ik zal eens kijken of het hier wel werkt. Beide radio.s zijn/waren Clarion radio met cassettespeler.

oldtimer (0) PRO, 16 jaar geleden

Volgens mij merk je dr weinig van of het werkt of niet.

peugeottechnieker (0) PRO, 16 jaar geleden

Je merkt het inderdaat bijna niet . ik weet dat het bij de 307 in het begin ook speelde bij de klanten. Bij de siemens VDO uitvoering werkte het wat dat betrefd weer iets beter.
De 406 heeft dacht alleen maar maar clarion gehad in deze uitvoering. Als het voor de rest allemaalwerkt zou ik er afblijven.

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

ok, voor de rest werkt de radio/cdspeler prima. Ik dacht misschien dat ik iets verkeerd deed, dat er nog een of andere instelling was welk je moest activeren.

sgm (0), 16 jaar geleden

Ik heb een Clarion type gehad in een 307. Daar bleef de instelling voor wel of niet auto volume niet bewaard. Maar bij deze 307 en mijn Laguna die ik nu heb, is het heel duidelijk te merken. Het volume gaat namelijk te hard omhoog voor mijn gevoel. Ook in de stad is het heel duidelijk te merken.

sgm (0), 16 jaar geleden

Ik heb een Clarion af-fabriek gehad in een 307 (RB3? met radio en CD). Daar bleef de instelling voor wel of niet auto volume niet bewaard. Je kon in het menu van de geluidsinstelling wel aan en uit zetten. Ook was het verschil goed te merken. Eigenlijk irritant zelfs, want de auto was veel stiller dan de radio dacht. Dus het volume ging teveel omhoog naar mijn smaak.

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hallo Gerben,

Met de audioknop van je autoradio kun je door de geluidsinstellingen van je autoradio bladeren, en wanneer je dan met deze knop door het menu wandeld, kom je de optie auto volume tegen. kan je dan deze autovolumeoptie aan of uit zetten. Staat deze wel aangeschakeld, linker (on) vakje oranje?

Wanneer ze uitstaat moet je ze uiteraard aanzetten, en het opnieuw proberen.

Wanneer je wel het autovolume menu krijgt, maar ze niet ingeschakeld krijgt moet je naar de dealer. Die moet dan in het configuratiescherm van de radio de optie autovolume weer opnieuw activeren. Je kan namelijk in dat configuratiescherm de autovolumeoptie permanent uitzetten. Bij mijn 406 coupe stond ze ook uit. Ik heb ze weer aangezet met de diag, en voila alles oké.

Hoe de autovolume reageert is afhankelijk van welke referentiekromme je kiest. Wanneer de dealer de radio uitleest met de diag2000, komt daaruit dat er wel iets van 13 verschillende referentiekromme's zijn. Standaard staat deze op 0 gezet. Dan merk je er weinig van. Ik ben ze bij mijn 406 coupé op 1 gezet. Wanneer je dan afremt vanaf 120 hoor je het volume ook duidelijk mee terugregelen. Ik heb een Clarion fabrieksradio in de coupé, met Siemens vdo navigatie. Eerder zag ik een suggestie dat autovolume duidelijker zou werken in combinatie met Siemans vdo navigatie, dit lijkt mij wat vreemd. Het hangt er vanaf welke referentiekromme karakterestiek voor de autovolume is gekozen lijkt me.

Werkt uitstekend, het is misschien even (laten, moet met officiele Peugeot diagnoseapparatuur),uitproberen welke referentie je het beste bevalt.

Groet,

Nico den Haak.

KRG (0), 16 jaar geleden

Nico,


reageer anders even naar mijn e-mail adres svp.

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

Als ik met de drukknop op de ruitenwisserschakelaar door het menu van de boordcomputer blader, krijg ik geen optie voor autovolume. Moet dit bij de dealer via diagnose tool aangezet worden?
Op de (orginele) radio zit er een knop op voor de instellingen van o.a. Bass, trebble, fader, balans, AUTO VOLUME etc. Via de knoppen op de radio kan ik kiezen voor AUTO VOLUME -ON - OFF.

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hoi Gerben,

Ach, stom van mij, ik was in de war met de speedalert functie. Je moet inderdaad de auto volumeregeling kiezen met de audioknop op je autoradio. Je kan ze aan of uit zetten met de pijltoetsen eronder of erboven. Linker on vakje moet oranje zijn. Ook begrijp ik uit je reactie dat autovolume op "on" staat? Dan zou ze het normaal moeten doen. Wanneer je niet tevreden bent, kan je bij de dealer de referentiekromme (die standaard op 0 staat), op één laten zetten.

Bij mij maakte dat duidelijk een verschil, ben dus niet verder gegaan dan één.

Succes,

Nico den Haak.

KRG (0), 16 jaar geleden

Nico,

Wat bedoel jij met de zgn. speedalert functie ?

Er zit bij mij een originele cruisecontrol in , heeft deze ook een speed alert functie? Die vind ik niet in het boekje . Ik heb nog meer vragen,

zie je mail

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hallo Klaas,

Speedarlert wil zeggen dat je boven een vooraf ingestelde snelheid gewaarschuwd wordt door een piepttoon. Bij het vervangen van het navigatiedisplay moest ik ze opnieuw configureren, en daarbij kwam ik deze optie tegen. Heb ze ingeschakeld, werkt ook op de schakelaar van de ruitenwisserstick. Kan ze aan en uit zetten ermee, het werkt echter niet. Kreeg geen snelheid vastgelegd in het geheugen. Misschien moet ik nog op andere plaatsen dingen activeren, bijvoorbeeld in de BSI, dit was mij echter te riskant. Heb daarvoor nu net even te weinig ervaring met de diag2000 en de electronica van de 406. Ik heb daarom de speedalert maar weer gedeactiveerd.

Mogelijk is deze optie alleen voor volledig MUX 406en van na September 2001, ik heb een V6 (210pk XFX motor), coupe van Februari 2000. Dus de eerste vernieuwde versie van de 406. Deze heeft wel multiplex voor wat betreft radio en navigatie, verder weet ik niet precies hoever het gaat. Het is een beetje een tussenversie lijkt het wel. Sommige zaken multiplex, andere weer gewoon met draadbesturing ipv een digitale ringleiding.

Misschien zitten hier Peugeotmonteurs die er licht over kunnen laten schijnen?

Groet,

Nico den Haak.

peugeottechnieker (0) PRO, 16 jaar geleden

Nico, die speed alert functie zit toch voornamelijk op citroens ? Behalve dan de 807.

Wat betrefd de siemens VDO uitvoering, Ik bedoelde dus de RD3 in siemens VDo uitvoering en geen combinatie met navigatie. Bij dit type weet ik uit ervaring dat het auto volume iets beter werkt.
Ik heb eigenlijk nooit met de instellingen gestoeid, ik stelde die altijd in volgens de tabel. Ik ga er van uit dat de fabrikant het beste compromis voorsteld.
Nog 1 opmerking, ik heb wel eens meegemaakt dat je bij het verhogen van de snelheid het volume terug moest zetten, dat was dus niet de bedoeling,dan schiet de functie zijn doel voorbij. We hebben toen de instelling weer volgens de tabelingesteld en het was toen voor de klant weer in orde.(werkt dan zo dat je het niet opmerkt)

peugeottechnieker (0) PRO, 16 jaar geleden

Nico,

In jou 406 zit een klein VAN comfort netwerk(VAN> vehicle area network)) , bestaande uit een instrumenten paneel, display,radio/navigatie/bsi.
De latere modellen vanaf september 2001 hebben meerdere netwerken met meerdere functies.

sel (0), 16 jaar geleden

Ik zou het gewoon zo laten, als je standaard referentiekromme aan laat passen kan het ook vervelend zijn.

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hoi,

Bedankt voor de info. Mijn 406 heeft dus eigenlijk één multiplex netwerk, de rest is ouderwets. Inderdaad heb ik deze display ook in Citroen gezien, geen haar op mijn kop die eraan dacht dat de speedalertfunctie enkel bij hen zou kunnen werken.

Tja, ik kom wat tegen, en probeer wat uit. Het leek me vrij risicoloos om uit te testen. Ik heb ook bij de 607 gekeken, en kon ook daar niets vinden over speedalert. Je zal wel gelijk hebben, het zal voor Peugeot wellicht niet beschikbaar zijn? Het stomme is dat de auto wel eens een piepje gaf bij 50km/u. Gewoon éénmalig, later weer niet. Ik had ze toen net, en het originele navigatiedisplay zat er toen nog in. Ik had toen nog helemaal niet met instellingen gespeeld en zo.

Vandaar dat het me interesseerde, gewoon voor de fun.

Bedankt voor de extra info over het VAN netwerk,

Groet,

Nico den Haak.

peugeottechnieker (0) PRO, 16 jaar geleden

Dat piepje komt m.i. uit je instrumenten paneel, volgens mij is dat een item in je instrumenten paneel of je BSI.

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hoi,

Zou wel eens heel goed kunnen, ik heb in het verleden wel eens een storing snelheidsopnemer gewist. Zo eens in de twee maanden valt kortstondig de snelheidsmeter even op 0, daarna alles weer tijden goed. Zal anders het instrumentenpaneel eens nazien op losse kontakten.

Bedankt voor de tip,

Groet,

Nico.

oldtimer (0) PRO, 16 jaar geleden

Nico.sorry dat ik mij hier even mee bemoei maar, om ongelukken te voorkomen lijkt het mij verstandiger de (snelheids)opname sensor in de versnellingsbak te vervangen,
Die gaan n.l.nog wel eens stuk.
Heeft dan ineens kortsluiting en dan springt de zekering onder de motorkap en daar zit ook de brandstof opvoerpomp in de tank op.
Motor valt dan ineens uit en dat wil je niet op de linker baan met 120 op de teller.

Nico_den_Haak (0), 16 jaar geleden

Hoi,

Sluiting? zekering om mijn oren? Klinkt niet echt leuk. Ik ga er maar eens werk van maken. Wist wel van de snelheidssensor, niet dat die ineens kortsluiting gaat maken. Want als er zekeringen gaan sneuvelen is het wel goed mis. Inderdaad, zoiets wil je absoluut niet met 120 op de linkerbaan.

Bedankt voor de tip, ga ze wel eens bestellen. Zo duur is die niet.

Groet,

Nico.

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

hmm.. topic 'AUTO VOLUME' is een beetje ontspoord vrees ik..

peugeottechnieker (0) PRO, 16 jaar geleden

Oldtimer, tuurlijk mag je je er mee bemoeien, jou bijdrage heeft tenminste toegevoegde waarde voor de heer Haak.
De info over het uitvallen van de snelheidsmeter had ik in de eerste instantie niet vandaar mijn antwoord.

oldtimer (0) PRO, 16 jaar geleden

Gerben , sorry dat ik de topic een beetje vervuil maar als ik een veiligheids item zie, kan ik het niet nalaten.
Overigens weet jij misschien in welke referentiekromme jou autoradio staat, misschien moet je dat even laten aanpassen.
(werd overigens ook al genoemd.)

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

[quote=oldtimer]Gerben , sorry dat ik de topic een beetje vervuil maar als ik een veiligheids item zie, kan ik het niet nalaten..
(werd overigens ook al genoemd.)[/quote]
Never mind, security first !

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.