Peugeot 206: Activeren olietemperatuurmeter.

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: TU5JP4 - 1.6-16v

Ik heb een tellerunit van een gelijk gemotoriseerde 206 CC (ook van 2002) op de kop weten te tikken. Nu wil het zo zijn dat deze voorzien is van een olietemperatuurmeter. Ik vind het absoluut de moeite waard deze geactiveerd te krijgen. Ik heb de voertuigen nagetrokken en kwam tot de conclusie dat het CC'tje sensor 1131.G4 heeft en ik 1131.F7 (zie nr 12 onderstaande foto). Mijn huidige sensor is dus alleen een niveausensor, van het CC'tje zowel niveau als temperatuur. Tot nu toe heb ik gedaan: het activeren van de olietemperatuursensor in de intelligente service centrale (BSI), ik heb mijn huidige sensor 1131.F7 vervangen voor 1131.G4, maar helaas: het metertje slaat niet uit. Is er iemand die mij evt. via email de gouden tip wil geven? Second best: heeft iemand een elektrische schema van hoe de sensorbekabeling loopt? Sensor 12 op foto hieronder:

[img]http://i329.photobucket.com/albums/l369/...[/img]

Raddraaier

Geplaatst door Raddraaier (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Highway (115) PRO, 15 jaar geleden

Sensor 12 is volgens mijn het olie niveau. Zit er in het carterpan geen sensor?
Sensor 20 lijkt mijn het ioliedruk lampje.

Raddraaier (0), 15 jaar geleden

[quote=toezicht]Sensor 12 is volgens mijn het olie niveau. Zit er in het carterpan geen sensor?
Sensor 20 lijkt mijn het ioliedruk lampje.[/quote]
De oorspronkelijke sensor 12 heeft bij mij slechts één functie, namelijk het olieniveau doorgeven. Bij 206-jes met olietemperatuurmeter is dezelfde sensor ook verantwoordelijk voor het doorgeven van de olietemperatuur. Op een Frans Peugeot forum was het activeren van de olietemperatuurmeter in de BSI (intelligente service centrale) voldoende: http://www.forum-auto.com/les-clubs/sect...

Helaas ziet het er bij mij nu zo uit: http://i329.photobucket.com/albums/l369/...

kjdkraker (0), 15 jaar geleden

Misschien moet je ook je oliepijl eens even controleren...

Raddraaier (0), 15 jaar geleden

[quote=kjdkraker]Misschien moet je ook je oliepijl eens even controleren...[/quote]
Oliep[b]ei[/b]l bedoel je. Maar als je daar serieus antwoord op wil, dat is het oliepeil aan het einde van de verversingstermijn (30.000 KM) zonder tussendoor bijvullen. Die 16 kleppen motoren van Peugeot springen naast zuinig met brandstof ook zuinig met olie om.

Goed, iemand nog een idee mbt de olietemperatuurmeter. Misschien iemand met het softwarepakket Planet Peugeot 2000? Oldtimer Jansen of peugeottechnieker? Kunnen we even naar de instellingen kijken, gewoon tegen uurtarief ;)

Raddraaier (0), 15 jaar geleden

[b][u]Oplossing:[/b][/u]
Via Peugeot206Club.nl kwam ik in contact met de jongeman achter. Binnen enkele minuten was het "job done" en gaf de olietemperatuurmeter de temperatuur aan. Probleem was niet zozeer het softwarematig activeren van het metertje, maar er ontbrak een kabel vanaf de BSM naar de BSI. Schematisch loopt er (1) een kabel vanaf de sensor naar de BSM (dat is een interface/kastje in de motorruimte, waar ook de zekeringen in zitten), vervolgens (2) een kabel vanaf de BSM naar de BSI (dat is een interface/kastje bij de knieen van de bestuurder) en vervolgens (3) een kabel vanaf de BSI naar de tellerunit. De tweede link ontbrak. Nu is de kabelboom vanaf de BSM naar de BSI uitgebreid en werkt de meter perfect! De meerwaarde is evident, aangezien motorolie minder snel op temperatuur komt dan koelwater, kun je de techniek nu met iets meer beleid belasten!

Zo zag het eruit:
http://i329.photobucket.com/albums/l369/...
Accesoirestand:
http://i329.photobucket.com/albums/l369/...
Contactstand:
http://i329.photobucket.com/albums/l369/...
Na een stuk snelweg:
http://i329.photobucket.com/albums/l369/...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.