Peugeot 307: Auto schommelt bij snelheden rond 60 - 80 km/u; banden niet rond

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: HDI 110 PK

Ik heb winterbanden van Dunlop ("de beste die er zijn") op de auto. Dit is nu de 3e winter en de voorbanden hebben nu nog 6 mm profiel, de achterbanden zijn net nieuw.

Twee weken geleden heb ik de banden laten balanceren omdat de auto schommelt. Ik heb geen trilling in het stuur.
Na het balanceren schommelt de auto nog steeds. Het lijkt wel of de voorbanden (de achterbanden zijn net nieuw, en het probleem had ik daarvoor al) niet meer rond zijn. Het viel me ook op dat de monteur wel 10x nieuwe loodjes op de band moest zetten voordat het balanceren lukte. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.

Is dit een bekend probleem van dit type band? Moeten er nieuwe op? Ik ben zelf eigenlijk Michelin fan, maar heb me laten ompraten naar Dunlop vanwege een of andere test.

andreetje

Geplaatst door andreetje (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Er zijn wel meerdere goede banden dan Dunlop en Michelin..

Maar om uitsluitsel te geven, probeer eens een andere set velgen eronder te leggen en kijk of het weg is, of verwissel de banden eens van voor naar achter.

Het 'schommelen' wat de auto doet, kan vanalles zijn, wat versta je daar precies onder ?

andreetje (0), 14 jaar geleden

Het is net of de weg golft. Met de zomerbanden (op aparte 16 inch velgen) had ik daar geen last van. Met de winterbanden (15 inch velgen) nu voor het eerst wel.

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Hoe zijn de wielen deze zomer opgeslagen? Liggend, staand?

Je kunt eens proberen om de wielen voor en achter te wisselen.

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar zit er toevallig geen water o.i.d. in de band/banden, omdat de monteur het wiel ook niet "stil" kreeg. Slingeren van de band of velg was hem vast opgevallen! 1x meegemaakt dat er een plasje water in de band stond en dat geeft echt een raar effect! ...vraag me niet hoe het kan, maar het zou uit een garage-compressor kunnen komen? Als er verder niets aan de banden te zien is, kun je ze eens goed warm rijden met lage bandenspanning (ca.1bar), daarna gelijk wielen van de vloer en oppompen tot een 4 bar en nachtje zo laten staan. Daarna op normale spanning zetten en proberen.

andreetje (0), 14 jaar geleden

@oldford
De wielen waren liggend opgeslagen.

@hans4074
Ik zal eens kijken of ze 'klotsen'.

andreetje (0), 14 jaar geleden

Ik ben vandaag bij de bandenleverancier geweest. De banden waren inderdaad niet meer rond! De leverancier heeft de banden van de velgen gehaald en een halve slag gedraaid. Toen weer gemonteerd en uiteraard gebalanceerd. Het probleem is nu helemaal voorbij.

Wel raar dat ik dit soort problemen met Michelin banden nooit heb.

Santa (0), 14 jaar geleden

[quote=andreetje]Ik ben vandaag bij de bandenleverancier geweest. De banden waren inderdaad niet meer rond! De leverancier heeft de banden van de velgen gehaald en een halve slag gedraaid. Toen weer gemonteerd en uiteraard gebalanceerd. Het probleem is nu helemaal voorbij.

Wel raar dat ik dit soort problemen met Michelin banden nooit heb.[/quote]
Indien de banden gewoon een halve slag verdraaid worden op de velg terwijl de banden NIET MEER ROND zijn (hoogteslag) lost dit het probleem NIET op, immers: de band heeft dan een vlak gedeelte en dat zal ALTIJD merkbaar blijven.
Het lijkt er dus meer op dat er gewoon een enorme onbalans in het geheel zat/zit.
Vaak wordt dit ook veroorzaakt door modder aan de binnenkant van de velgen.

andreetje (0), 14 jaar geleden

De monteur die me hielp zag geen grote hoogteslag, dus dacht dat er niets aan de hand was. Toen kwam er iemand met meer ervaring bij, en die zag dat de band aan de zijkant uitweek.
Het probleem is nu echt niet meer aanwezig (ik heb goed opgelet bij het rijden), dus de hermontage heeft wel geholpen. Ik hoop alleen dat het wegblijft...

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.