Peugeot 406: Electrische bestuurdersstoel werkt niet meer

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.2 HDiF DW12TED4

Mijn bestuurders stoel wil niet meer naar voor, achter, omhoog of naar beneden. Indien de stoel in de juiste positie zou staan is het wat onhandig, maar zou er voorlopig mee te leven zijn. Echter, ik heb de stoel middels de leuning naar voren te klappen geheel naar voren laten schuiven en nu wil deze dus niet meer terug. Met veel moeite kan ik nu nog achter het stuur komen, maar rijden is eigenlijk niet meer verantwoord aangezien ik zo opgevouwen zit dat ik de pedalen niet makkelijk kan bedienen. De rugleuning kan ik met de schakelaar nog wel bedienen, die gaat gewoon naar voor en achter.

Mijn eerste zorg is nu om de stoel in ieder geval naar achter te krijgen zodat ik weer normaal kan zitten. Heeft iemand enig idee of, en zo ja, hoe de stoel handmatig te verstellen is?

Richard9710

Geplaatst door Richard9710 (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Richard, of hier een handbediende mogelijkheid voor is zoals het bedienen met een imbussleutel weet ik niet. Wellicht iets te zien op de bedieningsmotoren?????
Anders zou je moeten zien te achterhalen welke motor de bediening heen en weer verzorgd en deze los moeten nemen om de stoel te verplaatsen. Heb je de aansluitingen gecontroleerd?
Schema's Peugeot liggen er op het moment uit, dus het lukt nu niet dit voor je op te zoeken.

Richard9710 (0), 14 jaar geleden

Hans, voorzover ik kan zien (stoel gaat niet omhoog, dus weinig ruimt, stoel gaat niet naar achter, dus nog minder ruimte) zitten er drie motoren, daar aan zitten 3 slangen die naar een .. tja, ik noem het maar even een versnellingsbak gaan. Op de versnellingsbak zit wel een kop waar, zo het lijkt, een omgekeerde torx op kan. Echter is er belabberd bij te komen. En is het me niet gelukt om de juiste dop eromheen te krijgen. Voor 2 "versnellingsbakken" die ik zie zitten beugels/stangen waardoor ik de dop er niet op krijg.

Aansluitingen heb ik nog niet allemaal gecontroleerd. Stekkers zitten er wel allemaal in. Ook werkt de schakelaar voor de rugleuning wel waardoor ik het idee heb dat het geen stekker zal zijn.

Richard9710 (0), 14 jaar geleden

Misschien is het dan toch een stekker is of in ieder geval iets betreffende een los contact. Ik heb zojuist de PP2000 er aangehangen en de eenheid van de stoel uitgelezen. Die zat vol met storingen. Bij de metinggegevens zag je dat de afstelling voor de lengte en hoogte richting "ongeldigde waarden" aangaf. Na het wissen van de storingen kwam er vrij snel weer een storing in te staan. Er staat echter geen code of iets dergelijks bij.

Na een beetje rommelen met de schakelaar dacht ik dat ik voelde dat de stoel iets bewoog. Beetje door blijven rommelen en constant de schakelaar naar achteren bewegen en hoe langer hoe meer de stoel steeds wat meer en vaker bewoog en opeens ging deze zonder problemen geheel naar achter. Voorlopig laat ik hem maar in deze stand staan. Misschien dat ik voor de zekerheid nog de stekker opzoek die de stoel van stroom voorziet en die los trek (just to be sure).

Op deze foto rechts onderin zie je één van de zgn "versnellingsbakken" met daarop aan de voorzijde de omgekeerde torx. Nu de stoel netjes omhoog staat en ik deze electrisch kon verschuiven kon ik goed zien dat deze "versnellingsbak" idd voor de lengte verstelling is. Aan beide rails zit er één en bij het verschuiven van de stoel zie je de torx draaien. Of deze bedoeld zijn om de stoel handmatig te verschuiven weet ik niet, er was, toen het nodig was, nagenoeg niet bij te komen.

[url=http://img402.imageshack.us/i/bestuurder...][img]http://img402.imageshack.us/img402/3192/...[/img][/url]

Richard9710 (0), 13 jaar geleden

Vandaag ben ik bezig geweest om de stoelverwarming te repareren, deze werd op één punt loei heet. Daarvoor is de hele stoel uit de auto gehaald en bij het stofzuigen (onder de stoel kom je normaal niet zo makkelijk dus als die er uit is meteen gebruik van maken) zag ik opeens dat er wat isolatie van een van de draden in de kabelboom stuk was.

[url=http://img710.imageshack.us/i/stoelverwa...][img]http://img710.imageshack.us/img710/4994/...[/img][/url]

Bij nader onderzoek bleken er wel vijf of zes draden te zijn die beschadigd waren. Dit is waarschijnlijk het probleem geweest. Als de stoel na voren ging kwam de kabelboom onder de geleide rails klem te zitten en hoe verder naar voren hoe meer druk op de kabelboom kwam te staan waardoor de isolatie stuk ging en deze via de geleide rails van de stoel waarschijnlijk contact met massa maakte, hetgeen de problemen veroorzaakte.

Ik heb de draden allemaal bekeken en die waarvan de isolatie stuk was met zelf vulkaniserende tape opnieuw geïsoleerd en daarna de kabelboom goed omwikkeld. En uiteraard gezorgd dat deze nu niet meer onder de geleide rails klem kan komen te zitten.

[url=http://img146.imageshack.us/i/stoelverwa...][img]http://img146.imageshack.us/img146/9381/...[/img][/url]

De stoel gaat voorlopig weer goed naar voren en weer terug.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum