Peugeot 406 hdi 110: ratel bij inschakelen airco

Bouwjaar: 2000

Hallo
Mijn 406 nu net een maand (80.000 km) heerlijke auto,
Wat sinds kort opvalt is een extra geluid dat steeds harder wordt , een soort geratel, c.q. een extra dieselmotor .
Na even puzzelen blijkt dat als ik de airco uitzet het geluid verdijnt. Bij weer inschakelen komt het langzaam weer terug. Bij koude motor is het nog wat harder, maar ook bij warm komt ie soms hard door. Als het normaal is of anderen dit ook hebben dan hoor ik het ook graag. Alvast bedankt voor jullie reactie.

Marcel Rademakker

Geplaatst door Marcel Rademakker (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

19 Reacties

Walther11923 (0), 19 jaar geleden

Is het niet een huilend geluid bij inschakelen en dat na verloop van tijd weer minder wordt?Best mogelijk dat de airco moet worden bijgevuld en waarschijnlijk lek is. Bij mij bleek dat ook het geval, condensor bleek lek te zijn vlak achter de fan.

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Nee dat kan bijna niet, de airco is bij aflevering door een aircospecialist helemaal weer opnieuw gevuld, met een kleurstof erbij en daar heb ik eens naar gekeken en niks te zien. De airco werkt ook verder prima. Maar toch bedankt voor je suggestie!

Hans4040 (330) PRO, 19 jaar geleden

Misschien een looprol van de multiriem , die zwaarder belast wordt als de airco aanstaat?
Trouwens even een tip wat de garantie betreft:
als je de auto gekocht hebt met BOVAG garantie , valt de airco OOK binnen die garantie , mits het een origineel af fabriek systeem is.
Veel autohandelaren proberen je wijs te maken dat de airco niet onder garantie valt , namelijk.

mvg,
Hans.

406 (0) PRO, 19 jaar geleden

controleer eens de krukas-poelie, de trillingsdemper komt wel eens los bij de hdi's

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Zou bij deze kmstand best eens kunnen.

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Beste 406 en oldtimer Jansen, ik zal jullie advies ter harte nemen. Vraag van mijn kant, waarom komt het geluid dan alleen als de airco aanstaat (zwaardere belasting ofzo?) en kan het kwaad, moet er dan snel iets aan gebeuren?
Bedankt alvast.
Marcel

Dartmen1963 (0) PRO, 19 jaar geleden

pulsdemper monteren in de aircoleiding . als het een diesel motor is , is er zelfs een originele leiding voor te krijgen .
anders is het vrij eenvoudig te maken.

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Beste forumleden,
vandaag weet ik bijna zeker de airco er gewoon soms mee uitscheed, en het lijkt gek, maar als hij het dan wel deed dat dan het het geratel/extra geluid in de auto veel harder lijkt dan daarbuiten. Het lijkt wel of het uit het midden (achter de middenconsole) vandaan komt, kan dit? zit er ook nog iets in de auto dat kan gaan ratelen? Het is niet de ventilator van het ventilatiesysteem, dat heb ik geprobeerd.
Lastig hoor, net als bij de tandarts, nooit precies weten elke kies zeer doet.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Ook de oplossing van René is heel goed mogelijk.en eens even drukken meten in de airco misschien gaat de koelvin wel niet draaien

Gz3910 (0), 19 jaar geleden

Dit probleem heb ik momenteel dus ook met mijn peugeot 406 2.0 hdi uit 1999. Ik heb nog een maand garantie en als ik de airco aan heb komt er een ratel en is de airco uit dan is het over. Omdat mijn nieuwe km teller er nog niet is moet ik nog even wachten totdat ze het repareren. De dealer bij ons in de stad zegt dat hij vermoedelijk leeg is en daarom hoor je dat geluid zegt ie.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Kijk even achter de koelradiateur als daar in de haakse hoek van de hogedrukleiding een soort van busje zit is dit een leiding met pulsdemper en hoor je hem niet te horen ,loopt dit gewoon in een flauwe bocht dan komt daar je rammel vandaan.Hogedrukleiding is de dunne vanaf de compressor.

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Vandaag de auto naar de verkoper teruggebracht, deze heeft 'm een dag bereden en kon helemaal niets horen. Ik wees hem erop dat volgens mij bij vorst de airco niet inschakelt (vorstbeveiliging). Vervolgens de auto in de warme garage op 30 graden gestookt en toen laten koelen: Conclusie de airco doet het wel) Het gerammel kwam toen toevallig even opzetten (hij heeft het gelukkig zelf ook gehoord) maar hij wil niet naar een peugeor-dealer of aircospecialist omdat het geluid te vaak weg is en dat word duur. Dus afgesproken dat als het geluid vaak terugkomt (als het warmer is?) kom ik ook terug. Ik baal wel, de suggestie van Oldtimer heb ik meegegeven maar daar wil hij nog niet op ingaan. Wat denken jullie, valt dit onder garantie? En.. als de demper er niet inzit.. kan de airco hier aan kapot gaan of is het alleen maar een irritant geluid?

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Is alleen maar een irritant geluid maar??

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Nou ja,,, Behoorlijk veel herrie dus erg irritant als het lang aanhdoudt. Nu met het koude weer is het soms na 20 seconden weer weg.. Dat wordt natuurlijk bij warmer weer gewoon lang en veel geratel. Kan de airco daar kapot van gaan? En is het iets dat alleen bij oudere hdi's voorkomt? Dan zou je verwachten dat er iets kapot/versleten is.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Nee hoor, het zit gewoon in één van de leidingen die bij de latere type's zijn aangepast

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Dankjulliewel voor alle goede suggesties, ik houd iedereen op de hoogte van het verloop. Oldtimer, bedankt voor de geruststellende woorden.

Walther11923 (0), 19 jaar geleden

Probeer eens na te gaan hoeveel gram de aircospecialist heeft bijgevuld. Bij mijn 406 HDI begon deze na reparatie, condensor vervangen en vullen, af en toe ook in de auto weer herrie te maken. Er lag een uitdraai van de aircovuller in de auto(had ik direct al opgemerkt bij het ophalen) waarop een gewicht van 800 gram stond vermeld. Op de orginele gele kaart staat echter 600 gram. Weer terug na paar weken, weer leeg halen, vacumerenen de juiste hoeveelheid erin, geen herrie meer. TEVEEL is ook niet goed !!

Gz3910 (0), 19 jaar geleden

Afgelopen week bij de garage geweest en de airco is lek. Hierdoor dus totaal leeg en vandaar vermoedelijk de ratel. Onderdelen zijn besteld dus nu maar even afwachten

Marcel Rademakker (0), 19 jaar geleden

Hallo, de auto is bij de garage geweest (mijn occassiondealer heeft hem bij de peugeot-garage gebracht). Volgens hem hebben ze de aircopomp vervangen. Alles werkt weer vlekkeloos en stil.
Ik ben weer een gelukkig mens (want ik heb de rekening niet hoeven betalen!!).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum