Peugeot 406: Snelheidsmeter geeft te lage waarden aan

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2,2 HDI

De snelheidsmeter van mijn Peugeot 406, 2,2, HDI uit 2001 (268.000 km) geeft van de ene op de andere dag te lage waarden aan . De wijzer loopt gelijkmatig op bij toenemende snelheid, maar de waarden zijn systematisch te laag; bijv. 80 km/h op de teller = 110 km/h werkelijk. De kilometerteller (gereden afstand) functioneert goed. De Boordcomputer geeft een te hoog brandstofverbruik aan, terwijl de waarde van het gemiddelde verbruik weer in orde is.
Volgens de plaatselijke Peugeotdealer duidt e.e.a. op een kapotte snelheidsmeter; Om dit op te lossen is volgens hen een compleet nieuw instrumentenpaneel nodig.
Mijn vragen:
a. Is er ook een andere diagnose denkbaar? En zo ja wat moet er dan gedaan worden?
b. Is het veel werk om een nieuw instrumentenpaneel te monteren? (ik kan over een 2e handsexemplaar beschikken voor € 200,-)
Chris Vennekens

Chris Vennekens

Geplaatst door Chris Vennekens (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

peugeottechnieker (0) PRO, 14 jaar geleden

Als de gereden afstand wel klopt dan heeft de dealer gelijk. Bij een 2e hands instrumenten paneel moet je opppassen met km standen. De hoogste km stand wordt altijd overgenomen. MAW, als de 2e hands teller een hogere stand heeft dan de auto neemt de de BSI die stand over en heeft de 2 hands teller een lagere stand dan uw auto dan neemt de teller de afstand van de auto over. En verder zijn er heeeeeeel veel verschillende onderdeel nummers dus de kans dat het allemaal goed gaat werkenis m.i. niet gegarandeert.

Instrumenten paneelde en monteren is niet veel werk. Voor een ervaren monteur een half uurtje.

Chris Vennekens (0), 14 jaar geleden

Beste Peugeottechnieker,

Bedankt voor je reactie.
Ik zal er m.n. op letten dat ik echt hetzelfde type krijg. De mogelijke leverancier (Klijnstra in Nagele) heeft van mij het identificatienummer gekregen en verzekerde mij dat het dus in orde moest zijn.
groet,
Chris

Chris Vennekens (0), 14 jaar geleden

Ik hou wat twijfels of het probleem wel in de snelheidsmeter zit. Dat komt doordat ik weet dat de boordcomputer ook verkeerde waardes aangeeft op het punt van "momentaan" verbruik (is veel hoger dan werkelijk het geval is) en op het punt van het aantal km's dat ik nog kan rijden met de aanwezige brandstof (veel te laag). Het gemiddelde verbruik daarentegen wordt weer wél correct aangeduid net als de gereden afstand.

a. Kan het niet zo zijn dat er in de aansturing van zowel de snelheidsmeter als de boordcomputer een fout zit? In dat geval heeft het geen zin om een nieuw intrumentenpaneel te gaan plaatsen.
b. Hoe vindt überhaupt de informatieoverdracht plaats vanuit de versnellingsbak naar de snelheidsmeter resp. de boordcomputer plaats. Zit daar misschien een storing?

Chris

peugeottechnieker (0) PRO, 14 jaar geleden

Chris,is het probleem ineens ontstaan of is de auto zo gekocht ? heb je de laatste 8 cijfers van het chassisnr voor mij dan kan ik de elektr. schema's er eens bij pakken en precies antwoord geven op je vragen a en b ? bouwjaar 2001 is n.l. een overgangsjaar wat betrefd elektr. opbouw van de wagen.

Wat betrefd het momentaan gebruik, dat is m.i. moelijk om te controleren of dat klopt. het gaat staat immers steeds op en neer met het optrekken en afremmen etc.

PT nieker

Chris Vennekens (0), 14 jaar geleden

Beste PT nieker,

- Het probleem is ineens ontstaan d.w.z. 's morgens rijd ik ergens heen --> niks aan de hand en enkele uren later zag ik de afwijking tijdens de terugreis. Ik weet niet of het probleem is ontstaan tijdens de stilstand of tijdens de terugweg. De meter staat overigens heel stabiel m.a.w. geen schokkende, onregelmatige aanwijzingen.

- De laatste cijfers zijn 81376740.

- Wat het momentaan gebruik betreft: ik ben iemand die daar heel vaak naar kijkt (een "tic" van mij a.h.w.) en omdat ik een heel vast patroon heb bij mijn woon-werkverkeer (veel stukken waar ik de cruisecontrol ingeschakeld kan houden) weet ik tamelijk precies wat het verbruik zou moeten zijn.

Aanvulling:
De snelheidsmeter geeft ca 30 % te weinig aan: (110 km/h in het echt wordt weergegeven als 80 km/h --> factor 0,7, en
De verbruiksmeter geeft ca 40% te veel aan --> factor 1/1,4 = 0,7.
Dit kan bijna geen toeval zijn!

Nog iets wat misschien een rol zou kunnen spelen? --> enkele dagen voordat het probleem ontstond is er aan de elektrische installatie gewerkt in die zin dat er een extra draad van voor naar achter is getrokken om in de 13-polige stekker pinnetje 10 voor de de koelkastaansluiting van de caravan te bekrachtigen (contactslot-geschakelde spanning). Daarna heb ik echter nog zo'n 200 km gereden zonder dat de snelheidsmeter kuren vertoonde.

Alvast bedankt voor al je moeite!

Groet, Chris

peugeottechnieker (0) PRO, 14 jaar geleden

Chris,

Ik heb even de schema's bekeken en het snelheids signaal komt het instrumentenpaneel binnen als zijnde 1 signaal . In het instrumenten paneel wordt dat signaal vertaald in afgelegde afstand en de rijsnelheid.

Aangezien het ene wel goed werkt en het andere niet lijkt het mij duidelijk dat (zoals de dealer ookzegt) het probleem in het instrumentenpaneel zit.

Wat betrefd der boordcomputer, deze haalt zijn informatie voor wat betrefd de afgelegde afstand uit het instrumentarium, best kans dat ook dat niet goed vertaald wordt naar dat onderdeel terwijl op het instrumentenpaneel wel de juiste afgelegde weg wordt weergegeven.

Ik zou voor mij zelf de boorcomputer nog eens loskoppelen en dan nog eens rijden om er verzekerd van te zijn dat deze de teller niet "stoord"

Nog 1 kantekening wil ik plaatsen over de 12 volt aansluiting via kontakt. Deze mag beslist niet aangesloten worden op het zgn. net werk + 12 volt van het computer netwerk. Dan kunnen er storingen of schade ontstaan aan het elektrisch systeem van uw auto.

PT nieker

Chris Vennekens (0), 14 jaar geleden

Beste PT nieker,

Gisteren heb ik in een Peugeotgarage een 2e hands instrumentenpaneel laten monteren --> het probleem was daarmee echter niet opgelost.
Daarna hebben ze de baksensor vervangen, waarna de snelheidsmeter goed functioneerde <-- het probleem zat dus kennelijk daar!!
Ook de boordcomputer geeft nu weer correcte waarden aan.

Begrijpen doe ik het niet, want hoe de km-teller nu goed kon functioneren en de snelheidsmeter niet, is mij een raadsel. Dat staat nl. haaks op de eerste regels uit jouw laatste bericht ("het signaal komt binnen als een signaal").

Bedankt voor je aandacht en vriendelijke groet,

Chris

peugeottechnieker (0) PRO, 14 jaar geleden

Chris,

bedankt voor je feedback. Ik ben blij voor je dat het opgelost is. Ik ben wel verbaast over de de uiteindelijke oorzaak van de storing, dat kan ik n.l. nog steeds niet helemaal technisch verklaren. vele fijne fijne kilometers nog met de 406.

PT nieker

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.