Peugeot 307: Storing ABS ESP (en Cruise control)

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 16V

Soms gaan de lampjes ABS en ESP branden tijdens het remmen. Bovendien blijkt dan de Cruise Control niet meer te werken. Nadat ik al meer dan 8 jaar (al vanaf de garantieperiode) met een nooit verholpen storing emissiesysteem heb rondgereden, lijkt het dat Peugeot met deze 3 extra brandende lampjes speciaal voor mij de feestverlichting heeft ontstoken. De lampjes blijven branden totdat (bijv. bij verkeerslichten) de motor even wordt stilgezet en de melding blijkt te zijn verdwenen als de motor opnieuw wordt gestart. Tijdens de storingsmelding werken de remmen normaal, voor zover ik kan nagaan.

Vorig jaar tijdens vakantie in Frankrijk kwam de storing het eerst voor. Nadat een lange droge periode eindigde in regenweer, leek het probleem voorbij. Na terugkeer heb ik nog een enkele keer dezelfde storing gehad. Het kan toeval zijn, maar het rijden door plassen leek dan te helpen. De hele herfst en winter geen klachten meer gehad. Maar onlangs, (na een lange droge periode in de maand april?) kwam de storing weer terug. Het is kennelijk niet zo dat bij hard remmen de storing gemakkelijker optreedt. Tenminste: ik heb vandaag bij wijze van proef een noodstop gemaakt, maar dat bleef zonder gevolgen.

Wat kan hier aan de hand zijn en wat is de mogelijke oplossing? Ik heb op dit forum wel anderen over een soortgelijke storing horen klagen, maar er zijn toch wel verschillen.

Biggles5283

Geplaatst door Biggles5283 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

fordmannetje (0) PRO, 8 jaar geleden

als er lampjes zijn aangegaan is er een foutcode opgeslagen
dus eerst uitlezen en foutcode hier plaatsen

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Dank voor de snelle reactie. Ik wist niet dat ook die tijdelijke meldingen worden opgeslagen. Bovendien begrijp ik uit de discussies over dit probleem dat men van uitlezen van foutcodes vaak niet veel wijzer wordt. Mijn auto moet binnenkort toch voor een onderhoudsbeurt naar de Vakgarage. Zou men daar over de juiste apparatuur beschikken voor het uitlezen van dergelijke storingsmeldingen? Sinds Peugeot mij al sinds de garantieperiode heeft laten zitten met een foutcode P0420 (katalysator), waarover ik in januari 2011 uitgebreid met professional HANS4074 heb gecorrespondeerd, kom ik daar alleen nog als het niet anders kan.

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Vandaag zijn door de Vakgarage de volgende storingsmeldingen uitgelezen: P0572: remlicht schakelaar; P1671: cruise control; C1384: remlichten signaal; P0562: spanning te laag (zou kunnen zijn ontstaan door loskoppelen accukabel). P0420: werkingsgraad katalysator onder minimum (een oude bekende, zie mijn eerste bericht).
Geen meldingen betreffende ABS of ESP!!
Veronderstelling monteur: oorzaak storingsmelding ABS/ESP/Cruise Control: remlicht schakelaar. Voorgestelde oplossing: vervangen.
Dit sluit aan bij wat ik elders in dit forum heb gelezen over iemand die van deze storing was verlost na het schoon vijlen van de contacten van de remlicht schakelaar.

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Daags na de reguliere onderhoudsbeurt en de uitlezing van bovenstaande foutcodes, weigerde de motor te starten. Na vervanging van de accu liep hij weer als vanouds. De uitgelezen foutcode P0562 spanning te laag, bleek achteraf dus correct te zijn geweest. Ik had gehoopt dat daarna met een correcte spanning het probleem met de lampjes ABS ESP en snelheidscontrole misschien ook weg zou blijven, maar helaas was dat niet het geval. Ik wacht nu met spanning op de reactie van iemand die de meest waarschijnlijke oorzaak en mogelijke oplossing weet. Gezien de foutcode P051 remlichtschakelaar vervangen misschien? De storing ontstaat immers bij het indrukken van het rempedaal. Maar gek genoeg maar af en toe.

Jan307SW (0), 8 jaar geleden

Remlichtscgakelaar is wel een vaak voorkomende storing in het cruise control syteem. Abs/esp fouten komen daar niet vaak vandaan voor zo ver ik weet.
Dus vervangen van de remlicht schakelaar zou ik wel doen. Grote kans dat de cruise control weer functioneerd.

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Dank voor de reactie. Voor een volledig begrip van het euvel: als de storing zich voordoet, is het altijd gelijktijdig dat de lampjes van ABS, ESP en snelheidscontrol gaan branden. Zodra de motor wordt herstart is alles weer normaal. Ik verwacht daarom niet, dat door vervanging van de remlichtschakelaar alleen de cruise control uit het trio storingen zal verdwijnen, denk je ook niet?

andreas08 (0) PRO, 8 jaar geleden

abs/esp moet controle hebben over de motorcomputer om in te kunnen grijpen
zodra dat niet het geval is gaat het lampje branden en valt het systeem uit
indiuen er een storing zich voordoet gaat altijd de cruisecontrol er vanaf
pas als het weer correct is krijgt de cruisecontrol weer toestemming

807 rijders (0), 8 jaar geleden

Deze storing heb ik laatst ook gehad en met het vervangen van de rem lichtschakelaar was het probleem opgelost. Deze schakelaar kost meestal rond de 10 a 15 euro. Let wel op je de juiste schakelaar vervangt... (de witte)

Het oplappen van de schakelaar helpt meestal tijdelijk of niet.

Jan307SW (0), 8 jaar geleden

[quote=Biggles5283]Dank voor de reactie. Voor een volledig begrip van het euvel: als de storing zich voordoet, is het altijd gelijktijdig dat de lampjes van ABS, ESP en snelheidscontrol gaan branden. Zodra de motor wordt herstart is alles weer normaal. Ik verwacht daarom niet, dat door vervanging van de remlichtschakelaar alleen de cruise control uit het trio storingen zal verdwijnen, denk je ook niet?[/quote]
Als de computer telkens ook met deze fout komt zou ik beginnen met die remlicht schakelaar. Zoals 807 zegt niet al te duur en vandaar verder gaan. Doet de cc mooi, nog steeds abs/esp dan weer verder en heb je één probleem opgelost.

Groet Jan

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Dank voor de respons! Het blijkt een fluitje van een cent om de schakelaar te verwisselen, heb ik gezien. Maar wat is de juiste? 807 Rijders zegt: "de witte", maar die er bij mij in zit is groen, met een Peugeot/Citroen symbool (zie foto). Bij "mijnonderdelen.nl" verschijnt een groene en een witte als ik mijn kenteken invul. Het heeft kennelijk met het motortype te maken, maar waar kan ik dat vinden?

hans4074 (0) PRO, 8 jaar geleden

Deze schakelaar mag overigens NIET in de groene kliko :-) Aan de hand van het chassisnummer kan de juiste gehaald worden bij de dealer, of je moet de laatste 8 cijfers van het chassisnummer hier even plaatsen. Dan kijkt er vast wel even een Peugeot-mannetje voor je op de onderdelensite van Peugeot. Wat nog een indicatie kan zijn is de kleur van de stekker die op de schakelaar zit. Witte stekker....witte schakelaar, groene stekker....groene schakelaar.

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Bedankt Hans! Hier spreekt kennelijk een deskundige professional. Ter geruststelling: de afgebeelde schakelaar gaat niet in de Kliko. Ik had hem gedemonteerd om een foto te kunnen maken. En ik heb gelijl de contactpuntjes, die er overigens goed uitzagen, met een schuurpapiertje bewerkt en een klein beetje zuurvrije vaseline. Maar omdat ik de nieuwe eigenaar niet wil opzadelen met een probleem, wil ik toch een nieuwe schakelaar plaatsen. Net even gekeken: de stekker is ook groen. Laatste 8 cijfers chassisnummer zijn: 84086937.
Ik heb ook ergens gelezen over een modificatie in de vorm van een extra kabeltje met een ingebouwde weerstand of zoiets. Zou dat in mijn geval nuttig zijn?

Biggles5283 (0), 8 jaar geleden

Kon niet langer wachten en heb een remlichtschakelaar (zonder kabeltje) gekocht bij automaterialenhandel Brezan (voor ca € 15,-) en gemonteerd.
Na een proefrit met veelvuldig remmen leek het het probleem gelukkig te zijn verholpen. Zekerheid hierover kan pas pas na enige tijd worden verkregen, want er waren eerder ook al langere periodes dat de storing uitbleef.
Dank voor allen die hun licht hebben laten schijnen op dit probleem dat uiteindelijk op een simpele - maar niet zo voor de hand liggende - manier kon worden opgelost.

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.