Renault 0: Boordcomputer heeft een afwijking van 12%

Bouwjaar: 2006

Mijn nieuwe Scenic (mei 2006) heeft een boordcomputer die aangeeft wat het verbruik is (per 100 km en in liters).
Nu na drie keer tanken (geheel vol) kom ik erachter via een spreadsheet, dat het verbruik wat aangegeven wordt door de boordcomputer veel te gunstig is. In werkelijkheid verbruikt de Scenic wel 12% meer brandstof.
Wat is de nauwkeurigheid van zo'n boordcomputer en hoe is de berekening in de boordcomputer of heb ik er eentje die gewoon stuk is.

o.groen

Geplaatst door o.groen (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault 0? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik heb de indruk dat die dingen nooit juist zijn. Bij mij scheelt het 0,6 l/100 km dat hij te weinig aanduidt. Ik denk dat de gegevens gehaald worden iuit de ECU, maar twijfel er aan of je iets kan laten bijstellen.

Megane20 (0), 17 jaar geleden

Bij mijn MeganeII 2.0/16v klopt de verbruiksaanduiding tot op 0,1L/100km nauwkeurig , dus het is wel mogelijk. Of het af te stellen is weet ik niet. De aanduiding werd nauwkeuriger naar mate ik meer km's op de teller had staan. Het lijkt een zelf-ijkende functie te zijn van de motormanagement-computer.
Hoeveel km staat er op de teller?
Klopt de aanduiding van het aantal verbruikte liters met wat de pomp aan geeft?Zoja dan moet de km-teller worden geijkt.Het is immers een deling van km's op liters.

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Schiet me te binnen, heb je de origineele banden er nog onder?
Of zitten er nieuwe velgen en banden onder, kan ook een groot verschil maken...

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

de gegevens van een boordcomputer metname over het verbruik, is slechts een indicatie en kunnen (sterk) afwijken van het werkelijke verbruik, een boordcomputer berekent een constand als zowel een gemiddeld verbruik.. in deze gegevens zitten enorm veel schommelingen, vandaar is het ook slechts een indicatie..

paul,

o.groen (0), 17 jaar geleden

Auto heeft net 3500 km gereden, de orginele banden zitten eronder, het aantal liters wat getankt wordt wijkt 12% af van wat de boordcomputer aangeeft (voorbeeld: computer 48,3 liter verbruikt, getankt 54,1 liter; gem verbruik volgens computer 4,0ltr/100km berekend 4,5 ltr/100km).
Ik vermoed dat de hoeveelheid afgepaste brandstof door de ECU niet correct wordt weergegeven.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

onno...

het is slechts een indicatie.. een geringe afwijking hou je altijd, zoek overigens maar eens een boordcomputer die wel 100% van het werkelijke weergeeft... ''die zijn net zo zeldzaam als blauwe ganzen''

paul,

Megane20 (0), 17 jaar geleden

Als de afwijking constant -12% is lijkt me dat niet zo'n probleem want dan kun je er rekening mee houden; Je weet dan dat b.v. de "aktieradius" indicatie 12% optimistisch is.

o.groen (0), 17 jaar geleden

Het grappige is dat ik diverse autobezitters heb gesproken die wel exacte boordcomputer hebben, dus het bestaat wel. Ook voor een Renault zou het mogelijk moeten zijn en er telkens rekening mee moeten houden vind ik te gek voor een nieuwe auto. Een tolerantie van 12% is volgens mij te groot, echter ik krijg maar geen antwoord wat de toegestane tolerantie is van de dealer, daar draaien ze er omheen.

Santa (0), 17 jaar geleden

Ach, het is nu eenmaal geen Boeing 747, he...?
En "anderen" hebben nu eenmaal ALTIJD dingen die bij hun WEL werken en bij jou NET niet.....
Je hebt toch ook nog een brandstofmeter...........?
Ennuh......, vanwege die exacte werking van de verbruiksmeter zal Renault dan ook wel geen vliegtuigen maken..... 't Blijft de franse slag!

Santa (0), 17 jaar geleden

Ik durf ook nog wel te wedden dat je tankinhoud OOK niet exact is van wat er in je boekje staat......

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 0 of stel zelf een nieuwe vraag.