Renault Laguna: Complete achteras of alleen torsie as vervangen?

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 dti

Beste allen,
Afgelopen zaterdag, op de terugweg van onze vakantie in Frankrijk hoorde ik op de snelweg plotseling een harde knal. Schrikken natuurlijk. Auto reed nog steeds prima, geen waarschuwingslampjes.. niets. We reden nog een stuk door toen er een 2e knal kwam. Ik vertrouwde het niet en we zijn een parkeerplaats opgereden. Bij het achteruit inparkeren volgde dan voor de 3e keer een harde knal. Ik zag dat de auto achter behoorlijk laag hing. De bovenkant van de wielkast hing bijna op de banden. We hebben een bergingsbedrijf gebeld en zijn weggesleept. De chauffeur heeft nog even onder de auto gekeken en het e.e.a. uitgelegd. Helaas sprak hij geen Engels en onze kennis van de Franse taal is ook beperkt. Het woord 'Torsie' bleef wel bij mij hangen. We zijn uiteindelijk met de trein naar huis gegaan. De auto wordt op transport gezet en binnenkort bij onze garage afgeleverd. Daar ben ik maandag alvast naartoe gefietst om aan te kondigen dat onze auto er binnenkort arriveert. Ik heb daar ook nog uitgelegd wat er gebeurd is. Het vermoeden is tot nu toe dat de torsie as waarschijnlijk gebroken is. De garage (geen Renault, wel een hele goede!) stelde voor om de complete achteras te vervangen voor een gebruikte. Een nieuwe achteras schijnt vrij duur te zijn. Het is natuurlijk afwachten wat de uiteindelijke diagnose zal zijn. Daarvoor moet de auto eerst hier zijn. Ik wil echter alvast een beeld hebben wat de meest optimale oplossing zou kunnen zijn. Is het handiger om de complete achteras te vervangen (voor een gebruikte dan) of is het misschien ook mogelijk om alleen te torsie as te vervangen. Wat is raadzaam.... handig... gunstiger....?
Als het inderdaad om de torsie as gaat, is natuurlijk de vraag wat er door het breken eventueel nog meer beschadigd is en of het wel mogelijk is om alleen de torsie as te vervangen.
Graag hoor ik jullie meningen.

Groetjes Wolf

Wolfje

Geplaatst door Wolfje (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (2225) PRO, 8 jaar geleden

100 % de torsievering gebroken.
Had je gewoon mee naar huis kunnen rijden , heb ik 3 jaar geleden met mijn scenic ook gehad , is niet echt comfortabel , maar ging wel 1200km.
Ik was met 2 uur en een andere as van de sloop voor 175 euro klaar.
Alles zit vast en is versleten , andere as is het simpelst en het snelst.

Ralf_Jensen (0) PRO, 8 jaar geleden

Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat je renault, aangeleverd wordt.
Dat is inderdaad je torsievering.
Wel vervelend voor je, maar ja, dat kan gebeurden bij een renault.

Wolfje (0), 8 jaar geleden

@ Kaleido 1: Zelfs na de 3e harde knal reed de auto nog prima. Je kon niet merken dat er iets aan de hand was. Maar de harde knallen met een korte trilling daarna gaf mij toch te denken. Er moest gewoon iets aan de hand zijn. Met de hele familie in de auto wil je toch geen risico nemen. Ik moet er ook niet aan denken dat de wagen helemaal doorgezakt zou zijn. Op de banden die het op zo'n moment misschien begeven en dan slingerend over een drukke snelweg maar proberen om veilig op de vluchtstrook te komen. De bovenkant van de wielkast hing erg laag over de banden heen. Als ik thuis in de buurt was geweest was ik misschien nog voorzichtig en langzaam doorgereden.
Ik ben wel blij om te horen dat het euvel vrij goedkoop opgelost kan worden. Met 'andere as'..... bedoel je een complete achteras (inclusief de torsie as) of allen de torsie as? Ik kan me ook voorstellen dat het vervangen van een complete achteras makkelijker en sneller gaat. Bijna alles aan mijn auto is nog origineel. Bewonderenswaardig voor een Renault maar het houdt wel in dat alles muurvast zit ;-)

@ Ralf: Volgens mijn verzekering duurt het maximaal 2 weken voordat de auto weer hier is. Mijn garage belt mij op zodra ie binnen is en dan gaan we samen kijken wat de schade is. Wat mijn 'Renault' betreft ;-) Mijn Laguna is van 1999 en heeft bijna 4 ton op de teller. Behalve een stuurkogeltje aan de ene kant en een fuseekogel aan de andere kant, 2 nieuwe koplampen omdat de oude verweerd waren is er alles nog origineel. In het begin van dit jaar heb ik als een soort investering de schokbrekers vervangen. Ik heb al vaker gehoord (zelfs van een Renault garage) dat 1999 een heel goed bouwjaar was en ik wil mijn Lagunaatje dan het liefst nog 2-3 jaar houden ;-)

Ik laat nog wel weten hoe het verhaal gaat aflopen ;-)
Bedankt voor jullie berichten !

kaleido 1 (2225) PRO, 8 jaar geleden

Compleet bedoel ik mee , een as met alles er op en aan.

Wolfje (0), 8 jaar geleden

Okay, alvast bedankt ;-)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.