Renault Megane: Ecu (motor management computer) valt compleet uit tijdens rijden

Bouwjaar: 2009, Motorcode: 1.9Dci

Hallo, allemaal en met name de professionals, ik heb een probleem met een Renault Megane 1.9 Dci (130pk).

Deze kwam vandaag onderweg op de snelweg ineens tot stilstand. Motor viel stil en diverse meldingen in het display, zoals controleer esp, controleer inspuitsysteem, controleer ABS. Auto op de vluchtstrook, start niet meer en nog steeds diverse niet consistente meldingen.

Zelf een aantal zaken gecontroleerd, maar uiteindelijk ANWB erbij geroepen. EOBD tester kreeg geen verbinding met ECU.
Blijkt er uiteindelijk op een unit links voor in het motorcompartiment een (flink) aantal zekeringen te zitten, waarvan J13 (5A) defect is. Ik heb niet precies helder wat voor unit dit is. Hij zit zoals gezegd links voor tegen het spatbord in een kunststof compartiment en je moet de unit omdraaien om bij de zekeringen te komen. Aan die zijde zitten ook diverse connectoren.

Deze zekering J13 is vervangen en hopla, auto functioneert weer zonder enig probleem. Vervolgens foutcodes uitgelezen: Helemaal leeg, geen enkele fout gedetecteerd voorafgaand aan het uitvallen van de ECU. Vervelend eigenlijk, want dus geen idee in welke richting te zoeken voor de oorzaak.

Mijn vragen: Wie is er bekend met dit fenomeen, de eventuele oorzaak en/of de functie van zekering J13 op deze unit?
Uiteraard heb ik deze vragen oak aan de ANWB technicus gesteld. Hij en zijn collega van de helpdesk (die overigens prima hulp bood) konden beiden niet zeggen waar de zekering voor dient.

FredK

Geplaatst door FredK (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

't garagistje (0) PRO, 10 jaar geleden

als ik het goed zie dan geeft die 5A zekering voeding aan de rekeneenheid inspuiting. (er is nog een andere 5A maar die is voor remlicht, servo en rekeneenheid interieur)
Ik zou visueel de kabelbundel controleren van de zekeringkast tot aan de rekeneenheid.
Misschien dat de voedingsdraad ergens ongeisoleerd ligt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.