Renault Scenic: (irritant) zoemend geluid voortrein

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V

Sinds kort heb ik last van resonerend geluid in de voortrein. Het is gekoppeld aan het toerental van de wielen en niet van de motor. In bochten wordt het geluid niet meer of minder. In korte tijd (periode van enkele weken en ca. 5000 km) is dit ontstaan.

Zelf denk ik aan de voorwiellagers en /of homokineetkoppelingen.

Vragen:
- is na te gaan of het lagers of hk-koppelingen zijn
- is er een eenvoudige manier om extra vet in koppelingen aan te brengen.

De auto heeft inmiddels 160000 km gedraaid. Aan lagers en/of hk-koppelingen is nooit iets gedaan.

Ervaringen en suggesties zijn welkom.

Willem

Geplaatst door

willem12077 (0)

al 19 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

Willem, til wiel voor wiel op en geef het een slinger! Houd met de andere hand de veer vast. Gereutel door het diff. hoor je altijd wel maar een trillende veer duidt op een rot wiellager. Vergelijk dit met de andere kant en trek een plan. Groeten.

Punt 45
badge

14 jaar

Kijk dan ook achter nog even. Gaan ook dikwijls kapot. Soms denk je dat bijgeluid voor zit, maar dan blijkt er toch een achterwiellager defect te zijn.

Dank voor de suggesties. Ik heb net de voorwielen van de grond gehad. Draaien vrij, zonder bijgeluiden. Aan linker kant lichte trilling. Ook het gereutel van homokineet valt best mee. De suggestie over de achterlagers moet ik nog onderzoeken. Ik heb een vergelijkbaar exemplaar van een Scenic ter beschikking; "vergelijkend warenonderzoek"volgt.
Jullie horen nog van mij.
Bedankt,
Willem

willem12077 0

14 jaar

Je moet niet denken dat je een voorwiellager onbelast altijd hoort! Soms denk je dat het links is, en dan komt het toch van de andere kant.

Voordat je het lager er uit gaat persen heb je schijf en as er af genomen. Als je nu nog eens de naaf een slinger geeft en hij is doodstil dan pak je de andere kant en vergelijk. Succes.

Punt 45
badge

14 jaar

Opgelost. Linkerwiellager was ter ziele.

Dank voor jullie adviezen.

Willem

willem12077 0

13 jaar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.