Renault Laguna: Kachel doet het niet goed genoeg

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 - 8V

Al enkele jaren doet de kachel het niet goed genoeg; vooral bij lage buitentemperaturen merk je dat. Nu heb ik vorige zomer alle koelvloeistof afgetapt en de slangen naar de kachelradiateur met de tuinslang doorgespoeld (beide kanten op). Dat heeft uiteindelijk wel iets geholpen, maar nog niet voldoende. Helpt doorspoelen met hogedrukspuit beter? Het liefst bouw ik de kachelradiateur uit om goed door te spoelen of eventueel te vervangen, maar volgens het Haynes reparatiehandboek is dat een klus voor vakmensen als er airco aanwezig is (en dat is aanwezig bij mijn Laguna). Klopt het dat ik dat niet zelf kan doen? Ik zie op het forum overal verhalen van "kachelradiateur vervangen". Gaat dat allemaal om auto's zonder airco???

Graag hoor ik of het uitbouwen van de kachelradiateur goed te doen is, en zo ja hoe precies.

Bedankt voor de reacties!

MarcelJEV

Geplaatst door MarcelJEV (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Chris en Pat (0) PRO, 13 jaar geleden

Blijft je thermostaat nie gewoon open staan?

RPJdeWeert (0), 13 jaar geleden

Het beste is om de koelvloeistof af te tappen. Vervolgens kijk je eens bij je gaspedaal in de middenconsole, daar zie je 2 buizen langs elkaar. Daar zit dus je kachelradiateur. De buis zit met 1 schroef vast aan de kachelradiateur, en de kachelradiateur met 2 schroeven. Buis losmaken, kvs opvangen, kachelradiateur losmaken en eruit schuiven. Vervang hem wel gelijk door een nieuwe.

Renaultmonteurtje (0) PRO, 13 jaar geleden

controleer de thermostaat eerst maar, kost een stuk minder (geld en tijd)

MarcelJEV (0), 13 jaar geleden

Thermostaat is heus wel goed; de motor komt goed op temperatuur. Ik vraag me dus af of de kachelradiateur te verwijderen is als de auto airco heeft (oftewel: is de klus niet te moeilijk/specialistisch omdat er ook koudemiddelleidingen erop zijn aangesloten?)?

Ed Ang (0), 13 jaar geleden

Met airco (ECC) is geen probleem. Alles kan vanuit binnenuit, zonder ervoor zaken te moeten demonteren in de motorruimte. Haynes overdrijft. De kachelradiateur is in feite in een kwartiertje te verwijderen en er is geen speciaal gereedschap en kennis voor nodig. Zorg wel voor een bakje om de rest van de koelvloeistof bij het gaspedaal op te vangen als de leiding wordt losgemaakt. Er stroomt nogal wat uit.

Thermostaat kan uitmaken, echter als de thermostaat open zou blijven staan, dan zou je dat inderdaad zien aan het niet op de juiste temp. (te laag) kunnen komen. Aangezien je aangeeft dat de meter de juiste waarde aangeeft, kun je dit wel uitsluiten. De kachelradiateur is bij de Laguna nu eenmaal een veelvoorkomend probleem. Gelukkig wel redelijk simpel oplosbaar.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.