Renault MEGANE: Koplamp computer

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: K9K J8, Motorinhoud (cc): 1500, Vermogen (kw): 81

Goedendag,

Ik heb een Renault Megane dynamique bouwjaar oktober 2010 met een kapotte koplamp. Nou blijkt dat mijn auto een xenon koplamp heeft. Heb Renault garage gevraagd naar een offerte = maar liefst 620 euro! Ik overweeg andere opties zoals: Xenon koplampen demonteren en standaard koplampen monteren. De vraag is heeft deze auto onder de xenon koplampen een soort systeem/computer ingebouwd? Want ik ben bang dat als ik de standaard koplampen monteer er foutmeldingen op de boordcomputer komt. Kan iemand mij helpen en bevestigen of dit probleem wel of niet zal ontstaan als ik de standaard koplampen monteer?

Alvast bedankt.

Groeten!

Renault42

Geplaatst door Renault42 , lid sinds 2 jaar geleden

9 Reacties

voyager, 2 jaar geleden

Wat is kapot aan koplamp?
Glas(behuizing)?
Of doet het de lamp zelf niet?
In geval 1 is mogelijk via onderdelenlijn een gebruikte koplamp aan te schaffen.
In geval 2 is het lamp, dan wel ballast(of beide) kapot. Dat is dan veel goedkoper te herstellen.
Er is dan ook optie 3
Dat is dan bekabeling(aansturing) naar de koplamp.
Dus, is de zaak om een uitgebreidere uitleg te geven wat precies kapot is.
Evt door uitlezen en foutcode hier te vermelden is mogelijk dat er een iemand is wie de juiste antwoord kan geven.

Renault42, 2 jaar geleden

Hallo Voyager,

bedankt voor de snelle reactie. Alleen glas is kapot lamp doet het. Ik heb overal gezocht naar dit product. Dit product lijkt schaars te zijn. Ik heb wel paar advertenties gevonden maar zelfs 2e hands wordt er tussen 300-400 euro gevraagd. Vandaar dat ik de standaarduitvoering koplamp wil aanschaffen en deze monteren. Maar gaat de boordcomputer dan de koplampen niet herkennen en onnodig foutmelding weergeven? De vraag is dus is er een systeem ingebouwd (meestal onder de koplamp) van de originele koplamp(xenon versie), waardoor er foutmelding ontstaat als de originele koplampen door een andere uitvoering koplamp wordt vervangen?

groeten!

Renault42, 2 jaar geleden

Ik had de vraag ook uitstaan bij Renault garage zelf.
Ik krijg het volgende bericht van autogarage Renault:

'Uw auto is uitgevoerd met xenon verlichting er zit een elektronisch kastje onder de koplamp die de voltage veranderd
Een halogeenlamp werkt op 12V en een xenon op 90V

U kunt niet zomaar de auto ombouwen van een xenon lamp naar een halogeenlamp'

Als het goed is geeft dit het antwoord op mijn vraag. Ik kan blijkbaar geen standaard versie monteren omdat het elektronisch kastje hier niet mee om kan gaan. Is het ook een optie om alleen het koplampglas te vervangen aangezien alles verder werkt?

Groeten.

Heino4267, 2 jaar geleden

Waarom zoek je geen tweedehands koplampunit via www.onderdelenlijn.nl?
Geef het exacte type auto op en of het een linker of rechter is en waar je dan staat (vanaf de bestuurder gezien of voor de auto staand gezien).
Je Xenonlamp en ballast (het "Elektronisch kastje") zijn in orde als de lam nu gewoon licht geeft en die kan je gewoon overzetten (glas Xenon lamp niet aanraken!).

Renault42, 2 jaar geleden

Dag Heino,

bedankt voor je reactie. Tweedehands ligt de prijs tussen 300-400. Renault garage heeft inmiddels 25% korting gegeven op een nieuwe koplamp ( nu €465,-). Deze bedragen zijn nogal aan de hoge kant. Aangezien ik niet per se luxe wil, overweeg ik koplampen zonder xenon. Maar Renault garage zegt:

'U kunt niet zomaar de auto ombouwen van een xenon lamp naar een halogeenlamp'

Dit antwoord lijkt mijn overweging niet helemaal uit te sluiten. Wellicht kan het ombouwen wel zonder dat de boordcomputer een foutmelding weergeeft?

bedoel je trouwens dat ik alleen een koplampglas moet aanvragen via onderdelenlijn? Dan kapotte glas demonteren en nieuwe glas monteren?

pieterp9094 PRO, 2 jaar geleden

De koplamp wordt waarschijnlijk door computer aangestuurd. Dit ivm hoogteregeling, wis was op de koplampen en optionele adaptieve bochtenverlichting. Je zult dan alles moeten afkoppelen of foppen zodat er geen storingen komen. Hier zal een dealer niet aan beginnen. Het aansluiten van de H7 ipv de Xenon lamp is nog het minste probleem.

Aftermarket MAGNETI MARELLI xenon zit tussen de 350-400 euro, geheel nieuw. Ik zou gewoon even stevig onderhandelen over de tweedehands prijs, met de nieuwprijzen in het achterhoofd, of nieuwe aftermarket koplamp kopen, maar wel heel goed naar de specificaties en de kleuren kijken, er zijn namelijk veel verschillende te krijgen.

Heino4267, 2 jaar geleden

Terug ombouwen naar halogeen zou ik niet doen, de auto is de investering in een andere koplamp nog zeker waard.
Waarschijnlijk heb je nog gewoon licht, maar zit er een barst in het glas. Dat kan je tijdelijk afdichten en verder rijden, zolang je nog niet naar de APK hoeft. In de tussentijd kan je omkijken naar een andere Xenon koplamp. Wellicht kan de dealer je ook vertellen in welke andere modellen jouw type koplamp zit, dat maakt het zoekgebied groter en de prijs wellicht lager. Al eens via een Megane-forum nagevraagd? Onder liefhebbers heb je vaak een grotere kans en een lagere prijs.

Renault42, 2 jaar geleden

Bedankt allen voor de snelle reacties. Ik heb er zeker wat aan gehad. Omdat ik een rookie ben in de autowereld heb ik besloten niets meer aan de auto te laten doen. Ik ga de auto proberen te verkopen. Alleen dus linkerkoplampglas stuk en uiteraard gebruikerssporen hier en daar. Waarde van de auto ligt rond 5400. kenteken 07-nnn-8. Hoop dat ik minimaal 4500 voor krijg.

Groeten.

Heino4267, 2 jaar geleden

Dicht in elk geval even de lamp waterdicht af met plakband, dan blijft de reflector zo lang mogelijk goed, dat verhoogt de waarde nog enigzins.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.