Renault 19: Kraakt als ik hem in zijn achteruit wil zetten

Bouwjaar: 1995, Brandstof: Benzine

Na driekwartier rijden, wilde ik mijn auto inparkeren. Echter toen ik hem in zijn achteruit zette kraakte hij. Meerdere malen opnieuw geprobeerd maar het bleef. Ik kan hem wel gewoon door het kraken heen in zijn achteruit zetten. Maar je schaamt je werkelijk kapot!

Wat kan het zijn? Het opschakelen gaat verders prima.

GR.
Erwin

Erwin101

Geplaatst door Erwin101 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault 19? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

robert10078 (0), 15 jaar geleden

Als de versnellingsbak kraakt bij het in achteruit schakelen (het "tandenpoetsgeluid") komt de koppeling niet voldoende vrij. Meestal krijg je hem dan ook moeilijk(er) uit en in de vooruitversnellingen. Als de auto een hydraulische koppelingsbediening heeft kan het zijn dat er onvoldoende olie in dit systeem zit of lucht. Dan heeft het koppelingspedaal (te)veel vrije slag (dit kan ook bij kabelbediening) of voelt "sponzig" aan.
Let er wel op dat de auto geheel stil staat en je even (2 á 3 seconden) wacht met achteruit inschakelen om te zorgen dat alle tandwielen in de bak stilstaan. Als je drie kwartier hebt gereden is de olie in de bak goed warm en dunner, en blijven de tandwielen langer "doordraaien"

Helpt controle van de koppelingsolie, ontluchting of kabel niet?? Niet ermee blijven doorrijden!! Is een prima recept om de versnellingsbak vroegtijdig naar zijn grootje te helpen.

Erwin101 (0), 15 jaar geleden

oke nu de olie plug nog vinden om te peilen.

joëlcotech (0) PRO, 15 jaar geleden

R19 heeft nog een kabelbediening die zelfstellend is. Oftewel is het zelfstellend gedeelte aan het pedaal defect, en is zodoende de afstelling van de kabel slecht. Oftewel is er iets mis met de koppeling/druklager/plaat/vork...
of het gedeelte waar de kabel op de VB vastzit is uitgesleten. De eerste versnelling waaraan je voelt dat er iets mis is met de koppeling, is de achteruit, want deze is niet gesynchroniseerd. Succes!
Oh ja, de vuldop zit aan de zijkant van de bak, naast dat witte (of zwarte) deksel. Niveauplug. Normaal zit er ongeveer 3 liter in de bak.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 19 of stel zelf een nieuwe vraag.