Renault Laguna: lampjes vervangen van schakelaars

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Motorcode: 120pk

Hallo iedereen, allereerst door jullie hulp heb ik als veel zelf kunnen doen en veel euries bespaard, nu het volgende, diverse lampjes van de vele schakelaars zijn stuk, mijn vraag is zijn er ook goedkopere vervangende lampjes te koop i.p.v. de dure bij de dealer?

Alvast bedankt

Joop R

jf.rousse

Geplaatst door jf.rousse (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

18 Reacties

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

jep, die lampjes kan je los vervangen. Welke wil je vervangen?
De meeste lampjes zijn namelijk gloeilampjes met draadjes eraan en dan zit er op het glaasje een rubbercondoompje welke het licht heel erg wit maakt.
Schakelaar openmaken door links en rechts een haakje los te halen. Dan komt het gedeelte, wat je ziet als de schakelaar in de auto, zit eraf. Dan zie je een blauw kopje zitten. Dat kan je eraf peuteren met een klein schroevendraaiertje door het overal iedere keer een klein stukje omhoog te schuiven (rubber zit door de hitte geplaakt aan het glas, zal scheuren als je het in een keer lostrekt)

Dan zie je het lampje zitten in een plastic blokje. Door aan beide kanten tegelijk een kleine schroevendraaier eronder te steken kan je deze los drukken. Dan kan je het nieuwe lampje in het blokje steken, pootje ombuigen en afknippen op lengte. Dan blokje met nieuw lampje terug drukken op de metalen pennetjes en dan condoompje er weer op drukken, eerst even wat water op het glaasje zodat het condoompje er soepel opglijdt (klinkt raar als je het leest)

Dan schakelaar weer dicht maken. Lijkt veel werk, maar is in paar minuutjes per schakelaar gedaan. Als je wilt kan ik even kijken hoeveel watt het lampje moet zijn, weet ik zo niet uit mijn hoofd.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

He Sebastiaan, bedankt voor je advies, ik weet inderdaad niet hoeveel watt ze moeten zijn, waar koop jij je lampjes en wat kosten ze?

hellbat (0) PRO, 15 jaar geleden

1,2 watt, kosten een drol


Groeten Marcel

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ik heb berekend 0.4 watt.
zie foto zie je de rubbertjes en de blokjes:
[img]http://img4.imageshack.us/img4/4397/dsc0...[/img]

hellbat (0) PRO, 15 jaar geleden

berekend op basis van wat

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ik heb er thuis nog eentje liggen, die is 34 ohm op 12 volt. even rekenen leert ons dat dat 0.4 watt is. klopt ook wel want die 1.2 watt zijn glasfittingen die in je dashboard zitten, en die zijn veel te fel. Maar dit soort lampjes van deze afmeting heb je maar in een sterkte. Als je ze niet kan vinden kan ik je ze wel via de post opsturen.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

Dat ziet er nou goed uit, weet nu wat mij te wachten staat, ik moet ook solderen of niet?

Joop

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

nee hoeft niet kan je er zo insteken.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

Ok, bedankt joh, ik ga morgen even chekken bij een automaterialen shop, en laat het morgen even weten of ze ze op voorraad hebben.

he bedankt voor de duidelijke uitleg.

Joop

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ik zou naar een electroschop toe gaan automaterialen zaken verkopen ze niet zo klein.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

Nou werkt de verlichting van mijn display verwarming/arco ook niet meer, kan ik daar zelf ook iets aan doen?

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ja dat is vrij makkelijk op te lossen met even een soldeerbout ergens op te zetten. Ik zal vanavond een link plaatsen met foto uitleg. Is heel makkelijk.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

He Sebastiaan, het is gelukt met de lampjes vernieuwen, best wel te doen 7stuks vernieuwd waarvan eentje gesoldeerd op de dashbordverlichting regelaar.
Lampjes kosten 90 cent per stuk is geen geld.
Wacht vanavond jouw link af.
Bedankt alvast

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

http://www.youtube.com/watch?v=S7_eHJtcV...

weerstand heeft nummer 101. Even beetje soldeer erbij, soms is alleen heet maken al genoeg. Verder helpt het filmpje je.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

helaas zelfs na de pc opnieuw opstarten werkt het filmpje niet, zijn er misschien ook foto's?

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ja zijn er wel, maar die kon ik niet vinden. dan zal ik even verder moeten zoeken op een duitse site, ik weet dat ze daar ergens op staan.

Gevonden!!!
DE 4e pagina van de topic staan foto's
http://www.lagunaclub.nl/forum/index.php...

De tweede foto staat met een pijl de weerstand 101 aangewezen, op de foto gezien aan de bovenzijde moet je even wat soldeer bij doen. Dat draadje wat je er rechts van ziet moet je niet naar kijken, dus niet orgineel.

jf.rousse (0), 15 jaar geleden

Prima gelukt, eindelijk weer licht perfect hoor, nu echt de laatste vraag en dan ben ik voorlopig gesteld, ik heb laatst het raammechanisme vervangen van de stuurkant voordeur, alles werkt goed, alleen als volgens de schakelaar het raam naar beneden moet gaan gaat hij bij mij omhoog en ook andersom, is dit eenvoudig te verhelpen zonder alles weer te moeten slopen??

hellbat (0) PRO, 15 jaar geleden

draadjes op de motor omwisselen, inderdaad, alles weer even losmaken.

Groeten Marcel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.