Renault Megane: Lichte klap hoorbaar bij inschakelen airconditioning

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: K4M

Hallo iedereen,

Ik zit met het volgende.

Mijn airco van de 1.6 16v maakt lawaai op twee manieren. Ten eerste is een lichte klap in de motorruimte hoorbaar direct na het indrukken van de airco-knop. Dit is alleen hoorbaar als ik de airco aanzet onder het rijden. Als ik hem inschakel terwijl de auto stilstaat, hoor je de gewone 'klik' van de airco.

Ten tweede, is de airco aan de luidruchtige kant onder het rijden. Je hoort een soort dof centrifuge-achtig geluid tijdens het rijden. (Ik weet niet hoe ik het anders moet uitdrukken) Dit geluid is erg toerental-en snelheidsafhankelij k. Dwz. Tijdens het rijden met bijv. 50 km/h is het geluid aanwezig, en als ik snelheid minder, hoor je het geluid langzaam minder worden.

Wat ik al gedaan heb:

Ik heb de aircocompressor vervangen door een gebruikte (exact zelfde type pomp, maar de helft minder kilometers gehad). Na monteren vacuum laten trekken en opnieuw laten vullen. Ook de multiriem is vervangen. Het geluid is echter onveranderd met de 'nieuw' gemonteerde pomp. Ik dacht namelijk in eerste instantie dat de koppeling van de compressor slechter begon te worden, maar helaas is het geluid met de andere pomp onveranderd.

De airco koelt overigens prima. Het gaat om een gewone airco, zonder climate control. Ter vergelijking heb ik een ander Megane 2 getest (welliswaar met climate control), maar met die auto hoor je tijdens het rijden enkel de gewone 'klik' van het inschakelen van de airco. Iemand suggesties waaraan dit aan kan liggen?

Bvd!

Jasperh

Geplaatst door Jasperh , lid sinds 7 jaar geleden

7 Reacties

7seconds, 6 jaar geleden

ik vraag me af of de aircocompressor de boosdoener is. Misschien is de looprol of de spanrol versleten en die ga je dan horen als de multiriem zwaar belast wordt door het inschakelen van de airco.

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Multiriem er af halen en alle poulies/looprollen controleren .
Als je stilstaat en je geeft gas tot bv. 2500 toeren en je schakeld de airco dan in , wat hoor je dan ?
Doe het eens met 2 man , 1 kijken of de snaar bv. klappert bij inschakelen .
Vrijloopkoppeling van de dynamo indien aanwezig.
Krukaspoulie rubberlager slecht.

Jasperh, 6 jaar geleden

We zijn nu een aantal weken verder, en ik heb de zaken die 'Kaleido1' en '7seconds' genoemd hebben voor het grootste deel gecontroleerd: De poulies/multiriem zijn in orde. De snaar klappert niet bij het inschakelen. Lijkt allemaal goed.

Het lijkt er meer op, dat er een soort schok door de aircoleidingen heen gaat op het moment dat de motor toeren draait, terwijl de airco aangezet wordt. Een beetje te vergelijken met een los liggende koper waterleiding in huis: Als je dan de kraan in een snelle beweging dicht doet, hoor je een soort van schok/klap in de leiding, door de druk die op de leiding komt. Het lijkt mij dat dit geen kwaad kan.

Laatst reed ik in een 1.4 Renault Modus, en die had dit ook een beetje. (Welliswaar in iets mindere mate, maar vergelijkbaar).

richard9712, 6 jaar geleden

Ik heb dat met de airco ook bij mijn Clio III.
Ook is het zo dat als de motor koud is en de airco inschakelt de motor stationair onregelmatig gaat lopen. (schudden)

joh.1, 5 jaar geleden

Hoi JasperH
Heb je al een oplossing voor je probleem. Ik ben al sinds maart 2011 met hetzelfde probleem bezig(heb het al twee keer op deze site gezet maarhelaas kunnen alle specialisten mij ook niet helpen).. Ik heb een fijne Laguna uit 2007 die ik niet kwijt wil maar onder het rijden of in stilstand tussen de 2500 en 300 toeren hoor je een (ik noem het compressor) draaien en maakt veel lawaai. We hebben al de vierde pomp er in gezet maar het helpt niet. Heb al met een kapotte pomp in Duitsland gestaan en vorig jaar in Belgie (was er van een rol het plastic geknapt. Ook dit jaar ging er weer een pomp stuk men heb een gereviseerde pomp geplaats en twee weken heb ik niets gehoord maar daarna was het weer foute boel. Ook nu hoor ik de compressor zelfs nu hij geen koude lucht hoeft aan te voeren.
Ben zeer nieuwsgierig of jij er al uit bent en sorry voor het lange verhaal.

Heino4267, 5 jaar geleden

@ Johan: dat zijn wel erg veel pompen en heel snel terugkerende klachten.
Is tussendoor het systeem wel goed gespoeld en met de juiste hoeveelheden olie/koelmiddel gevuld?

7seconds, 5 jaar geleden

lijkt me een defecte spanrol die de multiriem veel te strak houdt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.