Renault Megane: Ratelend geluid als airco uit is...

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16v automaat

Sinds kort heb ik last van een ratelend geluid komende uit de motor, alsof er een lager versleten is. Het aparte is dat wanneer ik de airco aandoe het geluid verdwenen is.

Ik ben bij mijn garage langsgeweest en zij gaven aan dat het mogelijk iets met de aircopomp van doen zou kunnen hebben. Het vreemde is dan wel dat zodra de airco in werking is het geluid weg is. Daarom kan ik me niet voorstellen dat de aircopomp het probleem is.
Herkend iemand dit probleem?

Bijkomstigheid;
De dynamo is 2 maanden terug vervangen alsmede de daarbij horende snaar.

Graag hoor ik jullie ervaringen...

Groeten Jeroen..

Jeroen SK

Geplaatst door Jeroen SK (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

bieuwke (0) PRO, 9 jaar geleden

Je kunt het je niet voorstellen,maar dat komt omdat je waarschijnlijk niet weet hoe ik een aircopomp in en uitschakelt.Ik denk dat je garage helemaal gelijk heeft.Succes!

ofstone (0), 9 jaar geleden

Zoiets kan komen door alles wat door die riem aangedreven wordt, als het al niet er ergens anders vandaan komt, zoals de nokkenas versteller.
Omdat het geluid er enkel is als de pomp UIT staat, denk ik niet dat het de pomp zelf is. Als de pomp defect is, hoor je dat meestal juist als hij ronddraaid.
Al kan het natuurlijk de koppeling van de airco pomp zijn, of het vrijloop lager.
Hebben ze met de riem ook de spanner vervangen?
Hoor je het geluid altijd, of is het toerental afhankelijk?
Waar ik aan denk is dat er iets in resonantie komt, en dat de belasting die de ingeschakelde airco pomp geeft op de riem of het iets hogere toerental het trillen stopt.
Misschien 1 persoon gas geven en een ander kijken of er iets geks gebeurt bij de riem en proberen te luisteren waar het geluid vandaan komt.

kaleido 1 (1890) PRO, 9 jaar geleden

Kijk eens als de airco ingeschakeld is of de riem niet klappert , spanner zou defect kunnen zijn.
Als de airco ingeschakeld is , staat de magneetkoppeling onder spanning , bij uitgeschakelde airco niet , de koppelingsplaat zou defect kunnen zijn

Jeroen SK (0), 9 jaar geleden

Ja inderdaad als ik de airco uit heb en je hoort het geluid en je geeft gas verdwijnt het. Ik denk daarom ook niet dat de aircopomp het probleem is. Op andere fora ben ik ook tegengekomen dat het geluid veroorzaakt kan worden door te weinig gas in het airco systeem. Ik snap er niks van...

Bovengenoemde tips ga ik zeker meenemen en ik hou jullie op de hoogte!!

bert klein (90) PRO, 9 jaar geleden

Veel auto,s hebben een vrijloopkoppeling op de dynamo wil stationair ook klapperend lawaai maken ,weet niet of deze vrijloopkoppeling heeft .
Doet ie het na dynamo vervanging, kan ook nog in de dynamo zitten is er een nieuwe of ruildynamo op gekomen.
Airco pomp maakt meestal lawaai als deze belast wordt.
Geluiden zijn moeilijk te omschrijven als je het leest, als dit na dynamo vervanging is gekomen zou ik er mee terug gaan.

TheoStek (0) PRO, 9 jaar geleden

Als het geluid tevoor schijn komt bij de airco uit...heeft dat niets met te weinig koudemiddel te maken, ook niet de koppelingsplaat ...die staat stil als de airco niet in bedrijf is.
Mogelijkheid die wel aanwezig zou kunnen zijn is het lager van de magneetkoppeling, of een andere oorzaak..dit is moeilijk te beoordelen een ratelend geluid.

kaleido 1 (1890) PRO, 9 jaar geleden

Koppelingsplaat , dat die het niet kan zijn , omdat hij stil staat , ben ik het niet helemaal mee eens , als er een verende strip gebroken is kan hij wel gaan trillen/rammelen .
Maar we lezen het hier wel wat het was , rammeltjes kunnen overal vandaan komen.
TS moet eerst maar eens de mogelijkheden die aangedragen zijn gaan uit sluiten , of er iemand bij halen met gedegen kennis.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.