Renault Megane: Regensensor werkt niet goed meer na vervangen voorruit

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.5dCi

Hallo,

Onlangs is de ruit van mijn auto vervangen na een schade door steenslag. De ruit is vervangen door een origineel exemplaar en er is ook een nieuwe regensensor geplaatst. Dit is gedaan bij een Duitse Renault specialist dicht bij mijn werk, die de onderdelen heeft besteld bij Renault en de vervanging zelf heeft uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf.
Helaas bleek daarna dat de automatische ruitenwisser niet voldoende gevoelig was. Ik moest continu draaien aan de knop voor gevoeligheid. Soms naar maximaal voordat er iets gebeurde en dan weer terug omdat de ruitenwissers te vaak gingen. Voorheen (190.000km) werkte het systeem naar tevredenheid.

Ik ben ermee terug gegaan naar deze Duitse Renault specialist. Deze heeft eerst alles gecontroleerd en daarna een nieuwe regensensor gemonteerd. Nu reageert de sensor vrijwel niet meer. Vanochtend met de (schone) motregen sloeg de ruitenwisser niet eens aan. Dat was geen prettige ervaring. Later in de rit (in totaal meer dan 100km) werkte de regensensor ook niet zoals het was.

Zaken als ruit schoonmaken e.d. zijn gedaan. Ruitenwissers zijn ook nog goed en werken streepvrij. Als je de regensensor test met een plantenspuit, lijkt alles normaal te werken.

Nu is mijn vraag of er iets bekend is van wijzigingen in de sensor sinds (begin) 2010 of een speciale procedure die gevolgd moet worden. Wellicht is dat niet bekend bij de garage.


Alvast bedankt voor het meedenken!

Groeten,

Bas.

sgm

Geplaatst door sgm (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

abc (0) PRO, 9 jaar geleden

zit er wel de gel tussen de ruit en de sensor?
wordt wel eens vergeten te plaatsen

sgm (0), 9 jaar geleden

Ik heb eigenlijk geen idee. Ben er zelf niet bij geweest. Auto is nu terug geweest, maar bij een test met een plantenspuit werkt alles. Dus de garage weet het ook niet.
Zal er maar weer eens een tijdje mee rijden. Zou er een long-term trim in zitten die zich moet bijstellen?
Hoe zit zo een sensor eigenlijk op de ruit? Als er een gel tussen zit, dan zou je toch verwachten dat de sensor opnieuw gebruikt kan worden.

Safrane10698 (0), 9 jaar geleden

En er zijn verschillende soorten ruiten beschikbaar voor de auto. Dus kan best origineel zijn maar wel anders. Dit moet middels de clip ingesteld worden. En is het siliconen lapjes wel geplaatst.

abc (0) PRO, 9 jaar geleden

regensensor is over te zetten maar de gel moet je nieuw bestellen en onteren bij vervanging van de ruit.
als je goed kijkt kun je het vanbuiten wel zien of de gel ertussen zit

sgm (0), 9 jaar geleden

Zal eens goed kijken. Dacht wel dat de boel netjes aansloot op de ruit. Volgens de factuur is een ruit geplaatst met nummer 727121653R en sensor 2A84 met nummer 285356725R. Komt dat overeen met origineel?

primera p11 (0), 9 jaar geleden

Een duitse renault specialist die zelf geen ruiten kan plaatsen geeft te denken.
Waarschijnlijk zit niet de goede ruit erin.

sgm (0), 9 jaar geleden

Ik heb liever dat iemand de ruiten plaatst die dat dagelijks doet, dan iemand die dat maar af en toe doet. Dus in dat opzicht vond ik het juist prima dat ze zelf de onderdelen bestellen en dan een specialist laten komen.

Van buiten ziet het er allemaal goed uit. Heb even gecheckt met de lokale Renault Dealer in Nederland dat de onderdelen wel de juiste zijn. Zit te denken of het mogelijk een defecte zekering is, waardoor de spanning via een andere weg komt. Welke zekeringen zou ik speciaal naar moeten kijken?
Heeft iemand het elektrische schema van dit deel van de auto? Dan kun ik ook eens kijken of de spanningen en aansluitingen kloppen. Er is namelijk bij de levering in 2010 een automatisch dimmende spiegel geplaatst door de dealer. Ik herinner me dat men daar even mee bezig is geweest. Uiteraard heeft de auto daarna jarenlang probleemloos gefunctioneerd.

Safrane10698 (0), 9 jaar geleden

Sgm de dealer kan wel opgdven dat jet de juiste ondeddelen zijn. Maar er zijn volgens mij 5 verschillende juiste voorruitdn bij renault.
extra geluid werend
eentje zonder zonwering
eentje met normale zonwering
met extra zonwering(die paarse)
En met verwarming

Al die ramen hebben een andere instelling in de regensensor nodig. En dan heb je dus nog het siliconenlaagje of gellaagje. Laat dit nou eerst controleren want dit wordt wel vaker vergeten. Als de sensor defect is of zonder stroom dan gaat die stand gewoon als interval werken.

sgm (0), 9 jaar geleden

Dat is nu precies het punt: volgens de dealer zit er de ruit en sensor in die bij het chassisnr van de auto hoort en zijn er geen instellingen. Plaatsing lijkt ook goed, maar dat ga ik nog eens controleren.
Ik heb geen clip en ken ook geen hobbyist of garage met een clip in Limburg waar ik eens mee kan kijken.

primera p11 (0), 9 jaar geleden

Als dat zo is dan had het toch gewoon gewerkt?.
Er is een fout gemaakt ergens mee.

sgm (0), 9 jaar geleden

We zijn inmiddels een tijdje verder. De regensensor is een keer vervangen. Het rare is dat de regensensor de ene keer perfect werkt en de andere keer vrijwel niet. Lijkt wel of er iets niet goed aangestuurd wordt.
Kan dit iets te maken hebben met het feit dat er later een (origineel Renault) automatische achteruitkijkspiegel is gemonteerd? Dat is in 2010 al bij aflevering gedaan door de dealer. Moet een dergelijke spiegel worden aangemeld? Kan iemand me helpen aan het elektrische schema voor deze auto? Dan kan ik de signalen en spanningen op de stekkers eens nameten. Wellicht is er door toleranties net wat te weinig spanning voor de sensor, al dan niet in combinatie met de door de dealer ingebouwde achteruitkijkspiegel.

Safrane10698 (0), 9 jaar geleden

Denk ik niet want de bedrading voor die spiegel ligt er al dat is alleen kwestie van stekker erin.

sgm (0), 9 jaar geleden

De dealer was er in 2010 toch een tijdje mee bezig geweest. Dus wellicht was er toch nog geen voorbereiding aanwezig.

pieterp9094 (0) PRO, 9 jaar geleden

Ben het Sebastiaan eens, volgens mij zit de voorbereiding er al voor de spiegel en zit er geen afhankelijkeheid. Trek anders de spiegel eens los. Er zit geen interactie met de software van de auto, alles zit in de spiegel zelf.

Voor Bas, de gevoeligheid van de regensensor van de megane vind ik sowieso erg variabel. De reactie op motregen en gewone regen is vaak heel verschillend. Verder merk ik ook veel verschil in de periodes dat er nog zout op de weg ligt na sneeuw of ijs en ook een afhankelijkheid hoe de ruit is schoongemaakt. Renault zou het een "product eigenschap" noemen.

De regensensor van mijn 406 was destijds niet instelbaar maar werkte desondanks toch wel beter.

Is het verschil hoe de sensor reageert inzichtelijk te maken ?

sgm (0), 9 jaar geleden

[quote=pieterp9094]Is het verschil hoe de sensor reageert inzichtelijk te maken ?[/quote]
Nee, het blijft redelijk willekeurig. Er is mee te leven, maar het blijft vreemd.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.