Renault Express: relais voor de tweede keer stuk, wat is de oorzaak?

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9D

Het relais voor de radiatorfan is nu voor de tweede keer stukgegaan, men zei mij vorige keer dat dit zelden gebeurde, nu vraag ik me af hoe het kan, er moet een oorzaak zijn.

Ik heb de stekker van de termostaat doorverbonden, bij de relais stekker nagemeten of hij daadwerkelijk doorverbindt, ook geprobeerd of de fan aanslaat als ik de relaisstekker doorverbind ( en dat doet ie) en nu is dus de conclusie, relaitje kapot voor de tweede keer.

Ik begrijp niet hoe het kan, bij de renault dealer vragen ze een schandalige prijs voor zo'n klein ding, ik zal maar weer naar de sloop gaan. Maar wat kan de oorzaak zijn? Een draaiende motor geeft geen extreme spanning, hooguit 14 volt... Iemand een idee?

jorden5871

Geplaatst door jorden5871 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Express? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Paul TD (0), 15 jaar geleden

Jorden, vanuit gaan dat het relais elektrisch is stuk gegaan(spoel van relais verbrand) dan heb je te maken met eventueel slechte verbinding in het elektrische systeem, als de thermostaat aangeeft dat je ventilator aan moet kan deze door slecht kontact aan/uit gaan en kan deze elektrische defekt gaan.
vanuit gaan dat je relais mechanisch contact kapot gaat kan zijn 1e: ventilator neemt meer stroom af door versleten koolborstels of slecht elektrisch contact. 2e:steek contact van relaisvoet maakt slecht contact en er ontstaat veel warmte bij contact overdracht waardoor het mechanischme vast gaat zitten.
Controleer eerst welk defekt je relais heeft.
Als je beschikt over een universeel meter kun je met de opgenomen stroom ( I=DC stroom) metingen uitvoeren of er niet te veel stroom loopt.
Het kan zijn dat er op de ventilator staat hoeveel stroom of vermogen deze heeft bij gebruik.
Mocht je toch nog hulp nodig hebben laat het weten.
gr. Paul

jorden5871 (0), 15 jaar geleden

Bedankt voor de reply. ik ga het nakijken en wellicht moet ik nog even verder meten.


Ik laat nog weten hoe het opgelost wordt

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Express of stel zelf een nieuwe vraag.