Renault Kangoo: Renault Kangoo 2003 1.5dci 80 voorgloei relais?

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.5dci 80

Hallo mede forummers,

Mijn Kangoo heeft al een tijdje een probleem met het voorgloeien . . . .

Het begon met het branden van het "spiraaltje" op het dashboard enige maanden terug. Mijn eerste gedachten gingen gelijk uit naar de gloeipitten. Aangezien er bijna 230dkm op staat, ik er zelf al 50dkm op heb gezet sinds de aankoop, ik nergens uit de papieren kan achterhalen dat deze ooit zijn vervangen voor ik de auto kocht en ik ze ook niet heb vervangen, leek het mij ook niet helemaal vreemd zijn als ze een keer "gingen". (Note: dit is mijn eerste diesel ooit, dus ben nog niet helemaal thuis is diesel wereld)

In plaats van doormeten en deelvervaging, dacht ik het goed te doen om alle gloeikaarsen netjes vervangen en . . . na twee dagen was de melding terug. Kabels lijken bij controle goed te zijn . . . dus begint er nu langzamerhand het vermoeden te reizen dat er ongetwijfeld wel ergens een relais zal zijn wat het e.e.a. aanstuurt, wat mogelijkerwijs defect is.

Als ik nu probeer te starten bij koude start (nu hebben we deze winter gelukkig nog geen ECHT koude dagen gehad), spiraal lampje blijft branden en ik moet een paar keer flink doorstarten alvorens de boel aanslaat . . . en uiteraard een lekkere dikke brandstof walm uit de uitlaat zodra de boel begint de draaien :-(

Mijn vragen zijn nu;

1 - Iemand ervaring met deze storing? Ik heb al gezocht op het forum, maar kan deze storing nog niet echt vinden . . . of ik zoek niet goed, dat kan ook :-|

2 - Denk ik de goed kant op? (relais).

3 - Waar zit dit specifieke relais precies? Ik zie wel een handje vol met relais in een kastje op het linker scherm naast de accu, maar ik heb nog niet echt kunnen achterhalen welk relais nu precies wat doet . . .


Ben benieuwd, alvast bedankt voor de input.

Ourobouros

Geplaatst door Ourobouros (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Kangoo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Heino4267 (225), 10 jaar geleden

Is niet zo moeilijk. Je hebt wel een multimeter nodig.

Heb je de gloeispiralen al eens laten doormeten (een weerstandsmeting met een multimeter terwijl ze gewoon gemonteerd zitten, maar met de voedingskabel los)?
Voor hetzelfde geld zijn er enkele stuk (weerstand oneindig).

Ook zou je de spanning op de gloeispiralen kunnen meten tijdens voorgloeien en gedurende de eerste minuut koude loop (moet nagenoeg gelijk aan de accuspanning zijn). Zo zie je of er voor/nagloeispanning wordt aangeboden aan de gloeispiralen. Je weet dan gelijk of het relais (ook) de boosdoener is.

De plaats van het relais weet ik bij jouw auto niet.

abc (0) PRO, 10 jaar geleden

het voorgloeilampje is tevens je motorstoringslamp dus als ie tijdens het rijden gaat branden is er waarschijnlijk iets anders aan de hand dan een defecte gloeibougie

Ourobouros (0), 10 jaar geleden

@ Heino4267:

Bedankt voor je input! Ga ik uitproberen . . . hou je op de hoogte uiteraard. Moet alleen even een multimeter regelen, kom er net achter dat de mijne de laatste verhuizing niet heeft overleefd :-\

@abc:

Bedankt voor jouw input ook! Het lampje brand vanaf moment van contact maken en gaat niet meer uit . . . dus ik denk (hoop) dat het enkel een voorgloei probleem is. Loopt voor de rest keurig, geen andere meldingen, geen olie verbruik, roken of andere problemen (zichtbaar / merkbaar dan) . . .

Heino4267 (225), 10 jaar geleden

[quote=Ourobouros]Het lampje brand vanaf moment van contact maken en gaat niet meer uit . . .[/quote]
Dan is er ook een foutcode opgeslagen!
Uit (laten) lezen geeft je de richting waarin je moet zoeken.
Evt. bij het uitlezen (als het vele foutcodes zijn die je in de loop der tijd hebt verzameld) de foutcodes laten printen, verwijderen en rijden/weer uitlezen.

primera p11 (0), 10 jaar geleden

idd uit laten lezen,kan van alles zijn.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Kangoo of stel zelf een nieuwe vraag.