Renault Megane: Sleutelcode opnieuw programmeren

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Mijn Renault Megane van 1996 is uitgerust met een centrale deurvergrendeling/startonderbreking werkend op IR signaal.
1 van mijn twee sleutels werkt niet meer. Dat betekent dat het elektronicaboard (chip) in de sleutel moet worden vervangen. Daarvoor kan je zo'n chip bij de dealer kopen die dan aan de hand van de gegevens op het kentekenbewijs via hun computersysteem de chip activeert.
Nu is mijn vraag of dit ook kan met een 'oude'chip uit een andere meganesleutel. Ofwel kunnen de gegevens van een andere (sloop)meganesleutel worden gewist en opnieuw worden geprogrammeerd?

Q

quick

Geplaatst door quick (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

renault-monteur (0) PRO, 13 jaar geleden

nee kan niet...

quick (0), 13 jaar geleden

Dat klinkt behoorlijk definitief. Kan je er iets meer over melden waarom het niet kan?

Q

quick (0), 9 jaar geleden

Nieuwe sleutel gekocht. Duur, maar probleem opgelost.

willyvan (5) PRO, 9 jaar geleden

sleutels zijn ook vaak perfect te repareren

Heino4267 (200), 9 jaar geleden

[quote=quick]Dat betekent dat het elektronicaboard (chip) in de sleutel moet worden vervangen.
Q[/quote]
Dit klopt gewoon niet.
De sleutel was defect en moet worden gerepareerd.
Aan zo'n reparatieadres kom je vrij gemakkelijk via Marktplaats.
Tweeknops sleutels zijn vrijwel altijd te repareren (alleen niet bij molest) en zelfs drieknops sleutels zijn vaak vrij eenvoudig te repareren met onderdelen uit een elektronicashop: http://www.renaultvelsatis.nl/koffiehoek...
Na reparatie hoeft de sleutel niet te worden ingeleerd op de auto.
Alleen nieuwe sleutels moeten worden ingeleerd.
Uitzondering hierop is een werkende sleutel die niet (meer) door de auto wordt herkend: die moeten met een Clip (een laptop met Renault EOBD diagnose software, dus meestal door een Renault dealer) worden ingeleerd op de auto.
Of de sleutel wel of niet werkt en of de auto de sleutel wel of neit werkt, kan iedereen met een Clip vrij eenvoudig live in de auto zien.

willyvan (5) PRO, 9 jaar geleden

infarood zal toch niet met clip lukken

Heino4267 (200), 9 jaar geleden

Heb je gelijk in, bovenstaand verhaal gaat over radiografische sleutels.
Voor Renaults van zeg maar "vóór 2000" gaat het over infrarood sleutels met de ont vanger meestal tegen het plafond voor de achteruitkijkspiegel.
Die versies zijn gemakkelijker:
- je kunt met de camera-fucntie van mobiele telefoons anar de infrarood ontvanger kijken terwijl je een knop daarvan indrukt: als je een lampje ziet knipperen is de sleutel okee.
- bij infrarood geldt dat je met de autogegevens (en je kenteken+paspoort) naar de Renault-dealer kunt gaan, waarna je een noodcode meekrijgt.
- wees zo slim om meteen óók de invoerprocedure op te vragen, anders kan je niks met de code
- na invoeren van de code start en rijdt de auto normaal (bv. naar de Renault-dealer voor verdere diagnose en oplossing), totdat het contact uit gaat: dan moet je de code weer invoeren
- de ontvanger boven de interieurverlichting bij de voorruit is niet gecodeerd en vaak helpt droog/schoonmaken.
- vaak lekt de dakantenne op deze print. Vervanging van de antenne zodat deze weer waterdicht wordt en schoonmaken van de print verhelpt vaak het euvel definitief.

Geen enkele sleutel kan worden gerecycled (van een andere auto), wel gerepareerd.
Een sleutel kan worden aangeleerd op een auto. Dus een werkende sleutel van een andere auto kan worden gebruikt nadat hij is ingeleerd.
Voor inleren zijn beide sleutels nodig.
En per auto kan maximaal één drieknops sleutel worden ingeleerd/gebruikt: een combinatie van een drieknops en een tweeknops sleutel kan wel.

Een radiografische sleutel heeft twee functies:
- met de verwisselbare batterij in de sleutel bedien je de ver/ontgrendelfunctie van de auto.
- de ingebouwde spoel laadt een in de sleutel ingebouwde accu die de sleutel identificeert bij de auto en zo de startblokkering de-activeert.
- alle sleutels zijn vrij eenvoudig te repareren door iemand met soldeerervaring, vaak met succes. Defecte drukknopjes zijn vrij eenvoudig te vervangen, mits voorzichtig wordt ge(de-)soldeerd.

Volgens mij staat zowat alle info over Renault sleutels nu in één topic.

willyvan (5) PRO, 9 jaar geleden

nog niet maar das info voor wie echt in nood zit ik kan bijv voor alle meg 2 en scenic twee en clio 3 en cio 2 etc een nieuwe sleutel of kaart inlezen op elke auto (dus hoef niet op ch nr te bestellen kan deze toch inlezen in geval sleutel kwijt is en er spoed bij is ,dit kan niet bij renault dealer wel bij mij alleen niet bij infa rood)

quick (0), 9 jaar geleden

OK bedankt iedereen voor de reacties en de bruikbare oplossingen.

Moderator topic sluiten s.v.p

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.