Renault Laguna: Tikkende kaartlezer

Bouwjaar: 2004, Brandstof: LPG, Motorcode: 1800

Zoals bijna iedereen houd ik niet van tikjes, kraakjes en piepjes in of aan de auto en helaas heb ik een ergerpunt: zodra ik de sleutelkaart in de kaartlezer stop en de motor start, hoor ik om de 11, 12 seconden een tik in de kaartlezer, soms duidelijk, soms minder duidelijk. Het probleem speelt dus alleen als de motor draait. 't Zal wel in de electronica zitten. Het geeft op zich geen problemen (tot nu toe), dus om daarvoor een nieuwe kaartlezer aan te schaffen (advies garage), gaat mij te ver.

Heeft iemand een idee wat de exacte oorzaak van het tikken kan zijn en of dat misschien eenvoudig te repareren is en zo ja: wie kent iemand in het west-zuidwesten des lands die daar verstand van heeft?

Alvast bedankt door evt. reacties.

Leo IJ.

Geplaatst door Leo IJ. (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

abc (0) PRO, 15 jaar geleden

komt het getik niet uit de radio?de kaart lezer is niks anders dan een printplaat met 2 kleine schakelaartjes dus kan niet echt een tikkend geluid maken

Leo IJ. (0), 15 jaar geleden

Nee, het komt echt bij de kaartlezer vandaan. Als ik de radio/cd-speler niet aan heb staan hoor ik het geluid ook. Nu kan er bij of achter de kaartlezer ook iets anders zitten dat tikt, maar wat zit daar in de buurt wat om de 11 seconden een signaal/impuls krijgt? Zou het niet één van die schakelaartjes van de kaartlezers kunnen zijn? Dan wordt het tricky...

Ik kan natuurlijk de console uit elkaar gaan trekken om de bron op te gaan zoeken, maar ik ben daar een beetje huiverig van.

abc (0) PRO, 15 jaar geleden

achter de kaartlezer zit je kachel huis.kaartlezer is makkelijk te verwideren ff de asbak eruit halen dan de kaart lezer naar voor trekken misschien dat je dan iets meer hoort

Leo IJ. (0), 15 jaar geleden

Het zou natuurlijk ook iets met de kachel te maken kunnen hebben. Ik heb zojuist nog even geluisterd. Als ik de kaart in de lezer stop: geen getik (of beter omschreven: geen tik, maar meer: 'klak' :)) . Maarzodra ik de motor start begint het. Als ik de kachel e.d. echter uitzet (STOP), zou het klakken over moeten zijn, denk ik, en dat is niet zo. Of blijft er te allen tijde iets draaien wat met de kachel te maken heeft, ook als die uitstaat? Het zou ook een snaartje kunnen zijn dat bij iedere omwenteling een tik geeft, maar dan moet dat echt aan de voorkant van de console zitten. Het geluid komt niet uit de diepte.

Ik zal zaterdag eens proberen de kaartlezer er uit te halen. Ik kon de radio er ook uithalen voor het maken van een AUX-aansluiting voor een MP3-speler en dat is me ook gelukt, dus moet ik dit ook kunnen (hoop ik).

Bedankt voor zover hoor!

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

Je kaartlezer rek je er zo uit als je de asbak verwijderd hebt. Er zit wel degelijk een bewegend onderdeel in je kaartlezer. Zodra je de kaart helaal doorgeduwd hebt en de motor start vergendeld de kaartlezer je kaart door een metalen pinnetje uit te steken. Ik kan me niet voorstellen dat deze een eigen leven lijdt, maar is het nakijken waard.

Leo IJ. (0), 15 jaar geleden

Het tikken komt inderdaad uit de kaartlezer vandaan. Het is niet de vergrendeling; die werkt prima. Het geluid komt uit een hoekje waar ik niet in kan kijken of bijkan (zie groene pijl) zonder de behuizing te slopen.

Als ik met de kaartlezer schud rammelt er ook iets op die plaats. Enig idee wat daar verborgen zit?


[url=http://img361.imageshack.us/my.php?image...][img]http://img361.imageshack.us/img361/9883/...[/img][/url][url=http://g.imageshack.us/thpix.php][img]http://img361.imageshack.us/images/thpix...[/img][/url]

Voor het geval het probleem niet opgelost kan worden en er een andere kaartlezer moet komen, kan ik er dan ook een tweedehands kaart in stoppen en zo ja, wie heeft er eentje liggen (auto in de prak gereden en onderdelen er uitgehaald)?

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

O, het kan zijn dat er een lipje is afgebroken die erin ligt. Maar je kan de gehele kaartlezer uit elkaar halen tot je overal bij kan, twee schroefjes en een paar haakjes. En er moet behoorlijk wat stuk zijn voordat je een nieuwe kaartlezer daadwerkelijk moet aanschaffen. De lipjes kan je zelf maken.
(De dealer zal wel een nieuwe voorstellen, van plaats repareren, heeft met garantie en dat soort dingen te maken.)

Kaartlezers zijn wel uitwisselbaar, maar er zijn twee uitvoeringen (met handsfree/zonder handsfree)

Leo IJ. (0), 15 jaar geleden

Bedankt voor de reactie Sebastiaan.
Wat dat rammelen betreft, ik geloof niet dat er echt iets los ligt, en heen en weer vliegt als ik met de lezer schud, maar ik zal het apparaat er nog eens uithalen en proberen verder te ontmantelen. Ik heb die schroefjes vanmiddag niet gezien, maar ik dacht dat het allemaal gelijmd was. Nog maar eens goed kijken...
Maar er moet dan toch iets om de 11 of 12 seconden een impuls krijgen of iets met een vast ritme bewegen of draaien. Zit daar in dat donkere hoekje van de kaartlezer iets wat het geluid zou kunnen veroorzaken?
Kost een nieuwe kaartlezer overigens echt honderden Euro's?

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ja ligt aan de uitvoering maar meer dan 200 euro in ieder geval.

Pjot69 (0), 14 jaar geleden

Is er al een oplossing gevonden voor dit probleem?

Leo IJ. (0), 14 jaar geleden

Hallo Peter,

Ik heb het probleem nog niet opgelost... Vreemd genoeg is het de ene keer duidelijker hoorbaar dan de andere. Heel af en toe, als het geluid me te veel irriteert, zet ik de motor stil, haal de kaart er uit, stop die er opnieuw in en start de motor opnieuw dan is het getik soms niet meer of nauwelijks waarneembaar. Raar, maar waar.

Ik heb de kaartlezer een poos geleden een tweede keer uit elkaar gehaald, maar dan nog verder dan de eerste keer. Maar in het met het groene pijltje aangegeven deel van de lezer ben ik alleen een printplaatje tegengekomen en geen 'bewegende' delen. Ik heb een beetje aan
het printplaatje getrokken en er tegen geduwd, in de hoop dat het probleem daarmee verholpen zou zijn, maar helaas...

Ik zal binnenkort nog eens in de buurt rondkijken of ik een andere lezer kan vinden om te testen of die ook 'tikt'. Tikt die niet, dan weet ik in ieder geval dat een andere kaartlezer soulaas biedt. Tikt die lezer ook dan ligt de oorzaak wellicht toch dieper...

Mijn kaartlezer is bedoeld voor tweeknops kaarten. Kan iemand me vertellen of de tweeknops-kaartlezers van de Scénic ook geschikt zijn voor de Laguna?

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Volgens mij past dat niet, want de scenic heeft een totaal ander systeem.

marcovelp (0), 14 jaar geleden

Hallo Leo,

Heb je het probleem al opgelost? Ik heb een Vel Satis uit 2002 en ik heb sinds kort hetzelfde probleem. Volgens mij is het opgetreden nadat ik m'n halve middenconsole had gedemonteerd om een Parrot achter de radio te prusten.

Grt,
Marco

marcovelp (0), 14 jaar geleden

n

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.