Seat Ibiza: Deurschakelaar defect

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Goedemiddag,

Ik heb een Seat Ibiza uit 2003, waarvan de deurschakelaar aan de bestuurderskant defect lijkt te zijn. Dit concludeer ik omdat de lichtverklikker niet werkt, en ook de binnenverlichting niet gaat branden bij het openen van het portier. Wanneer ik het andere portier open (3 deurs model), gaat de binnenverlichting wel branden.

Volgens de dealer is moet mijn slot vervangen worden. Alles bij elkaar kost dit echter een paar 100 euro. Wat ik toch wel erg veel vind, maar begrijpelijk als er een compleet nieuw slot in gaat.

Hieruit maak ik op dat de schakelaar "tegenwoordig" in het deurslot zit verwerkt. Nu wilde ik kijken of ik er iets aan kon ontdekken, dus heb geprobeerd bij het slot te komen, maar dit is niet helemaal gelukt. Het verwijderen van het deurpaneel ging zonder veel problemen. Echter zit daarachter een met boutjes gemonteerde metalen afdekplaat. Zo te zien hangt daar ook het hele ruit mechanisme. In ieder geval de motor. Ik heb het idee dat ik dit er in 1x moet uit halen. Ik heb geprobeerd (na alle boutjes eruit gehaald te hebben natuurlijk) deze eruit te halen. Er zit opzich wel speling in, maar kan niet het hele gevaarte eruit halen. Ik had de ruit volledig laten zakken (raam open dus). De rubber rand van de plaat heb ik wel voorzichtig los kunnen trekken, want die plakt natuurlijk een beetje. Maar verder kom ik niet.

Nu mijn vragen:
- Hoe verwijder ik de plaat (waarschijnlijk met ruit en al) en waar moet ik op letten?
- Is de schakelaar in het deurslot nog toegankelijk of moet er echt een nieuw deurslot in? En zo ja, is dat voor een beetje handige doe-het-zelver te doen? Of is dat specialistisch werk?

Ter verduidelijking heb ik een foto bijgevoegd. (Daarop zitten er nog 2 boutjes in gedraaid, omdat ik hem weer even snel vast gezet had.)

Mocht ik belangrijke informatie vergeten zijn te vermelden, schroom niet om te vragen. Ik heb geprobeerd zo duidelijk mogelijk te zijn.

Alvast bedankt voor ieders reactie!

Met vriendelijke groet,
Hugo Rodenburg

[url=http://img718.imageshack.us/i/picture003...][img]http://img718.imageshack.us/img718/6441/...[/img][/url]

hrodenburg

Geplaatst door hrodenburg (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

eddyarc (100), 14 jaar geleden

je moet de raam los maken door langs de twee rubbers de bouten los te maken dan de raam naar boven trekken en deze tijdelijk vast te plakken dan de plaat los maken en de kabels ook volledig los maken van die plaat dan kun je de plaat verwijderen met de raam geleiders en kun je goed aan het slot komen deze zit vast met drie bouten in de zijkant van de deur waar boven ook een uitsparing is om het slot waar je de sleutel in steekt waarin een schroef zit om dit te verwijderen dan kun je een draad los maken om de deur open te trekken dan kun je het slot gemakkelijk er uit halen zo zal je de micro swiths zien zitten die dient voor de binnen verlichting.

hrodenburg (0), 14 jaar geleden

Hallo Eddy,

Dankjewel voor je reactie. Zojuist jouw verhaal uitgevoerd. De ruit loshalen en vastplakken was zo gedaan. Echter kwam ik er achter dat ik niet de juiste bits heb (XZN) om het slot los te maken. Volgens mij zit het slot ook deels vast aan de plaat. Ik heb een setje bitjes besteld, en in de tussentijd alles maar weer even vast gezet :)

Maar klopt het wel dat ik het slot moet loshalen om de plaat los te krijgen? Want hij lijkt aan de linkerkant met 2 popnagels aan de plaat vast te zitten.

Alvast weer bedankt.

Groet,
Hugo

eddyarc (100), 14 jaar geleden

nee maar er zit een bescherming over het slot dat aan de plaat gemonteerd is . dus je moet de plaat er van weg schuiven naar de binnenzijde

hrodenburg (0), 14 jaar geleden

Ah ok, op die manier. Ik wacht nog even op mijn bestelde bits. Anders blijf ik mijn deur aan het op en dicht schroeven. Ik laat het weten of het gelukt is. Nogmaals bedankt voor je hulp.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.