Seat Leon: Geluid bij gas geven in 5de versnelling

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI

Wanneer ik gas geef in de 5de versnelling dan hoor ik een bij-geluid. Het is te omschrijven als een zacht ratelend geluid en is vanaf de bijrijder positie bijna niet te horen. De auto werkt verder prima. Versnellen gaat zoals het moet en ook schakelen gaat soepel en er is nog nooit sprake geweest dat de auto uit zijn versnelling schoot. Ik ben met deze klacht bij een (volkswagen) garage geweest en heb met 2 monteurs een testrit gemaakt. Beide hoorden het geluid maar konden het niet direct verklaren. Uiteindelijk hebben ze de auto op de brug gezet en kwamen ze uiteindelijk tot de conclusie dat het de versnellingsbak moest zijn. Wat precies was niet duidelijk maar (mijns inzien iets te makkelijk) advies was om de bak te vervangen. Kosten 2800 euro. De auto heeft 170.000 op de teller en er wordt relatief rustig mee gereden.

Zouden deze monteurs gelijk kunnen hebben?
Kan het de lager zijn en is het dan nodig om een nieuwe bak te kopen?
Kan het ook iets anders zijn?
Hebben jullie misschien een advies wat te doen aangezien ik niet zoveel behoefte heb om 2800 euro neer te leggen voor een auto met een dagwaarde van misschien 7000 euro


Alvast bedankt voor jullie adviezen....

MrEjm

Geplaatst door MrEjm (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Leon? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

ricky (0) PRO, 16 jaar geleden

Als het geluid zo zacht is zou ik het laten zitten en aankijken of het erger wordt,is dan nu te vroeg om wat te gaan vervangen,kan het natuurlijk niet horen vanachter de pc,maar hou in de gaten of het erger wordt,dan wel stappen gaan ondernemen.

Ricky.

tedkroon (0), 16 jaar geleden

Ik zou eens een teflon improver in je bak gooien, bijvoorbeeld Fin gear. Wellicht scheelt het iets en voorkomt extra slijtage!

succes, groeten Ted.

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

[quote=tedkroon]Ik zou eens een teflon improver in je bak gooien, bijvoorbeeld Fin gear. Wellicht scheelt het iets en voorkomt extra slijtage!

succes, groeten Ted.[/quote]
En hoe is het afgelopen met de bak? Heb je dat teflon fin gear of zo geprobeerd?

P. Kelder (0) PRO, 16 jaar geleden

[quote=Gerben074]En hoe is het afgelopen met de bak? Heb je dat teflon fin gear of zo geprobeerd?[/quote]
teflon fin gear raad ik af als toevoeging. teflon fin gear draagt totaal niets meer bij aan de huidige (moderne) oliën. sterker nog, je kunt met deze toevoeging het probleem zelfs verergeren of zelfs oproepen, denk eens aan het verkleven / plakken van de syncromesh [url=http://imageshack.us][img]http://img91.imageshack.us/img91/2052/co...[/img][/url]

Gr. paul

Santa (0), 16 jaar geleden

Wellicht een leuke oplossing voor de KORTE termijn.

Maar inhoud uit een flesje vult het tekort (lees: slijtage) in een versnellingsbak NIET aan. Het dempt het geluid vaak wel wat.....

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

geluid welk wordt genoemd door MrEjm, heb ik ook met mijn peugeot hdi (2002, 161.000 km) Het is niet iets wat je goed hoort, pas als je de radio uitzet en goed op de geluid gaat opletten hoor je het wel.
Auto schakelt verder prima. Heeft het zin om vers.bakolie te verversen. Dacht dat het bij de peug.dealer flesje van 2L 14 euro kostte

Gerben074 (0), 16 jaar geleden

paulkelder "-teflon fin gear raad ik af als toevoeging. je kunt met deze toevoeging het probleem zelfs verergeren of zelfs oproepen, denk eens aan het verkleven / plakken van de syncromesh "


Hebben we hier over Interflon Fin Gear !
Dit zegt de fabrikant er over:
Eigenschappen en voordelen:

Minder slijtage door effecten van Teflon®
Minder reparaties
Lagere olietemperatuur
Reduceert geluid, ook in koude toestand
Soepeler schakelen
Langere olieverversingsintervallen
Lagere onderhoudskosten .


Is er dan wel een veilige additief voor de versnellingsbak? Om het 'fluiten' te verminderen?
Is er iets over te zeggen wat dit 'fluiten' betekent, Om dit te kunnen reparen, moet er dan bak open? wat moet er 'waarschijnlijk' worden vervangen?

sel (0), 16 jaar geleden

Ik heb met de leverancier van Interteflon fin gear gemaild over de vraag "Kan teflon fin gear additief schadelijk zijn voor de versnellingsbak?"
Dit is hun reactie :
-------------------------------------------------------------------------------------------
Een Teflon ® additief toevoegen aan versnellingsbakken is niet schadelijk voor de aanwezige olie of versnellingsbak, echter zijn er additieven in omloop die wel schadelijk kunnen zijn voor de aanwezige olie en uiteindelijk ook voor de versnellingsbak.

Graag willen wij van u weten wat u precies bedoelt met het fluittoon van uw versnellingsbak, komt dit door te dunne olie of is het het knarssen van de tandwielen in deze bak? Wanneer nu blijkt dat het probleem zit in dikte van de olie kan de Interflon Fin Gear dus zonder problemen worden toegepast, het wordt zelfs door een aantal autoproducten in Belgie, Duitsland en Spanje toegepast. Verder dient wel aangemerkt te worden dat de Interflon Fin Gear slijtage voorkomt en niet de ontstane schade verhelpt.

Misschien ook leuk om te weten dat het Spyker Squadron ( = Le Mans serie) reaceteam test op dit moment de Interflon Fin 25 en Fin Gear om volgend seizoen in te gaan zetten in hun race auto's.

Met vriendelijke groeten,
-------------------------------------------------------------------------------

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Leon of stel zelf een nieuwe vraag.