Seat Alhambra 2011: slechte radio ontvangst Alhambra

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9TDI

Al sinds de aankoop van deze auto heb ik al problemen met de radio ontvangst.

De auto is omgebouwd van geel naar Grijskenteken waarbij de achterramen geblindeerd moesten worden en het ombouwbedrijf had daarvoor in de plaats een binnen antenne boven de hemel geplaatst.

De garage is hier al mee bezig geweest, heeft deze al weer vervangen en een buiten antenne geplaatst, daarna nog een extra antenne onder het dashboard gelegd maar nog steeds valt het geluid kortstondig weg (hikt even of de hoge tonen vallen even weg) en heb ik op diverse vaste plaatsen geheel geen ontvangst.
Rij ik bijv. van Schiedam naar Bleiswijk dan hapert de radio elke km wel een paar keer en rij ik van Nieuwerkerk aan de IJssel naar Capelle dan hapert en stottert hij vrijwel voortdurend.

Nu kwam ik een functie tegen door even de setupknop vast te houden om zo de signaal sterkte te kunnen zien en dan zie ik ook als de auto hier stil voor het huis staat de ontvangst sterkte variëren van vol naar 70% en zie ik ook dat ant 1 en ant 2 op off staan.

Hier is de MP= 1 de NK=3 en RDS = 0
Hier is de MP= 3 de NK=2 en RDS = 1 en loopt de ontvangst terug naar schat ik 85%
Hier is de MP= 1 de NK=2 en RDS = 0

Maar je ziet de MP soms oplopen naar 5 en ook de rds staat wel eens op 4 en dat allemaal in een tijdsbestek van 2 minuten met de auto stil en de motor uit.
Nu weet ik niet wat de MP en NK inhoudt maar als alles met een stilstaande auto al zo schommelt dan zal het in een rijdende auto vast niet beter zijn.

Wie weet wat hier aan te doen en wat de MP en NK betekend?

Kan ik bijv. de bestaande antennekabel en blokken achterin de auto (waar de raamlussen op waren aangesloten) gewoon opnieuw gebruiken en zo ja wat sluit ik daar dan op aan? (wat is de weerstand van zo'n raamlus?) of is er een andere methode om zonder haperende radio door Nederland te rijden?

De plaatselijke Seat dealer heeft nu nl. aangegeven aan het eind van zijn latijn te zijn en Seat zelf zegt dat de enige oplossing is om terug naar origineel te gaan, maar dat is met grijs kenteken natuurlijk geen optie.
Ook een andere radio is geen optie want met de geblindeerde ruiten is de achteruitrij camera toch vrijwel onmisbaar.

groet,

Gerrit

gerritB

Geplaatst door gerritB (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Alhambra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

gerritB (0), 10 jaar geleden

Vandaag eens een ritje gemaakt met de signaalsterkte stand aan en vanmorgen zakte de ontvangst niet verder terug dan 50 % maar vanmiddag op de terug weg zakte die zelfs even terug naar 20% schakelde hij over naar mono en begon de radio ook te ruisen.
Wat met verder opviel is dat de waarde van MP schommelde tussen de 0 en 16 de NK tussen de 0 en 5 en de RDS tussen 0 en 32

Dus ook eens op wat Duitse fora gezocht en ik zie daar met oudere modellen Alhambra ook al de nodige problemen met de ontvangst.
Op een andere site vond ik dat dit soort problemen er ook al waren met de VW busjes met deze radio en dat één enkele antenne alleen maar werkte als je er een speciaal koppelstuk tussen zet omdat de radio 2 antennes wil zien en gaat schakelen tussen de antenne die op dat moment het beste is.

Nu is het zo dat de achterruiten vervangen zijn door kunststof "ruiten" met vloerbedekking aan de binnenkant.
Die vloerbedekking kan ik wel weer weghalen, dus als ik weet wat voor antennes ik hier binnenin op kan plakken dan zou ik evt. ook de originele versterkers weer kunnen gebruiken.

wie kan me aan die informatie helpen?

groet,

Gerrit

Hans4040 (330) PRO, 10 jaar geleden

plaats de originele ruiten terug en spuit ze in een kleurtje...dan werkt het weer en de ruiten zijn niet doorzichtig.

gerritB (0), 10 jaar geleden

Was het maar zo simpel, de auto is door een professioneel bedrijf omgebouwd voordat ik de auto ooit gezien heb.
Dus die ruiten heb ik niet anders had ik ook wel kunnen zien hoe de antenne er uit ziet, na kunnen meten hoe lang deze is en welke impedantie deze heeft.
Daarnaast denk ik dat even zwart spuiten niet is toegestaan aangezien de wetgever zegt dat de wijzigingen naar Grijs kenteken de ombouw onomkeerbaar moeten zijn uitgevoerd.

groet,

Gerrit

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Alhambra of stel zelf een nieuwe vraag.