Seat Cordoba: Tikkend diesel geluid

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 16V (AUA)

Hallo,

Ik heb hier een Seat Cordoba Vario staan die nogal als een diesel klinkt.
Auto heeft 111230 km op de klok, distributieriem+rollen zijn gisteren vervangen, alle merktekens kwamen overeen.

Als de motor stationair draait, en je luistert naar het blokje, en je doet je ogen dicht, zou je denken dat het een diesel betreft.
Ik heb er al nieuwe olie + filter opgezet, naar mijn idee, is het "ietsje" beter geworden, maar nog niet genoeg om vast te stellen dat het goed is.

Zijn er geluiden/kwalen bekend met dit type motorblokje.?

Speedrazor

Geplaatst door Speedrazor (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Cordoba? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

poppekast (0) PRO, 15 jaar geleden

kantelende zuigers hebben ze allemaal last van zowat worden ze wel oud mee trouwens

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

Ja, dat had ik al ergens gelezen ja, maar is dat de reden van het diesel geluid wat er hoorbaar is.?
Ofwel, oorzaak dieselend geluid = kantelende zuigers.

poppekast (0) PRO, 15 jaar geleden

ja nou komt t punt ik hoor niks via de pc dieselgeluid vind het eerder het geluid van tikkende kleppen

en in dieselgeluiden zit ook nog een boel verschil per merk

ricky (0) PRO, 15 jaar geleden

Als het kantelende zuigers zijn dan hoor je dit het hardst als de motor koud is,naarmate hij warmer wordt,word het geluid minder,het beste op te wekken door stationair een heel klein beetje gas te geven.

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

Ja dat begrijp ik, vandaar mijn wedervraag naar aanleiding van het antwoordt "kantelende zuigers", het blijft inderdaad moeilijk om zo'n vraag digitaal te vragen.
En met een diesel geluidje moet je je voorstellen dat het een diesel betreft van bijv. een Golfje type 3, gewoon een simpele dieselmotor 1.9 TDI, of die van een VW T4, 1.9 TD ;)

En tikkende kleppen klinken in "mijn beleving" wat hoger, die tikken echt.

Maar ervan uitgaande dat er ene kans aanwezig is dat het hier om een kantelende zuiger gaat, is dit te meten dmv een compressie test?

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

[quote=ricky]Als het kantelende zuigers zijn dan hoor je dit het hardst als de motor koud is,naarmate hij warmer wordt,word het geluid minder,het beste op te wekken door stationair een heel klein beetje gas te geven.[/quote]
Ja precies, en dat is volgens mij ook het geval bij deze.

poppekast (0) PRO, 15 jaar geleden

denk ik toch dat het kantelende zuigers zijn compressitest kan je uitvoeren maar denk niet dat je er zo achter komt blok zal uit elkaar moeten dan moet je het opmeten maar wordt een dure kan naar mijn weten geen kwaad het is maar net wat de klant wil en om echt zeker van het geluid te wezen zal je misschien even bij de dealer aan moeten die herkennen het geluid vast wel

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

Ja precies, nou ja, ik denk wel dat ik al weet wat de klant "niet" wil.. en dat is een dure reparatie, ik zal morgen eens langs de dealer rijden en eens kijken of zij inderdaad het geluid herkennen als een kantelende zuiger.

Maar terugkomend op mijn 1e vraag, is dat het volgens mij dan een kwaal is van de 1.4 16V motoren, en dan die ook in de Golf/polo/ibiza zijn gebruikt, aangezien ik er steeds wat meer over lees.

Alvast bedankt voor jullie geplaatste feedback.

poppekast (0) PRO, 15 jaar geleden

is inderdaad een kwaal bij vag ook de 1.0 en 1.4 mpi de 1.4 16v en de 1.6 16v hebben er last van vooral de eerste types

ricky (0) PRO, 15 jaar geleden

Klopt,dit probleem speelt al vanaf 1998-2003,daarna is het veel minder geworden,maar het komt nog wel eens voor in de recentere modellen,oplossing is nieuw onderblok,maar als je geen geld wilt uitgeven zou ik er lekker mee doorrijden,heb ze nog nooit door dit probleem stuk zien gaan.
De 1.4 TSI heeft er geen last van,(tot nu toe).

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

Ah okay, kan ik dit in ieder geval door geven aan de klant.
Bedankt voor de info, zal morgen zoals gezegd even langs de dealer.
Zal een reactie plaatsen na mijn bezoek.

Thnx.

Speedrazor (0), 15 jaar geleden

Nou, ben net even bij de dealer langs geweest, en die bevestigde dat het hier "niet" om een blok gaat met gekantelde zuigers, wel bevestigde hij dat er een lek in het uitlaatsysteem zit, dat is wat ik gisteravond nog vond, een lek waarschijnlijk in het flexibele stuk van de voorpijp, dus dat zou ook het geluid kunnen verklaren.
Eerst maar nieuwe uitlaatdelen monteren dan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Cordoba of stel zelf een nieuwe vraag.