Skoda Fabia: Bonk uit versnellingsbak

Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 16V BKY

Afgelopen week auto naar de garage gebracht i.v.m. versleten druklager (gierde met ontkoppelen en stoterig koppelen).
Met het rijden naar de garage hoorde ik een harde knal, en voelde iets in de veer linksvoor. Meteen uitgestapt en gekeken.... veer gebroken, lager dwars door de veer heen.
Gelukkig ging ie toch naar de garage, dus gelijk ook 2 compleet nieuwe veerpoten laten monteren.
Auto weer opgehaald, en na een dag of 2, begon ik irritante bonkjes te horen vanuit de versnellingsbak. Bij gas geven en lossen een bonk. Eerste ingeving was een aandrijfas die niet goed vastzat, aangezien deze los was geweest, of de onderste motorsteun (ook los geweest). Naarmate de week vorderde leek de speling ook erger te worden.
Terug naar de garage, maar de diagnose die ik kreeg: "Waarschijnlijk je linker aandrijfas, maar het kan ook je bak zijn" vond ik een beetje een vage, dus doorgereden naar een andere garage en kwamen met de conclusie "speling in differentieel).
Toch snap ik dit niet, en zet ik m'n vraagtekens erbij. Kan het zijn dat er ineens zulke grote speling zit in het differentieel binnen 300 km nadat de bak eraf is geweest, terwijl dit daarvoor nooit is geweest?

Wellicht dat het er niets mee te maken heeft, maar afgelopen winter na het tanken begon mijn stuur enorm te trillen bij gasgeven. Klein stukje doorgereden naar mijn werk. Maar toen ik weer naar huis reed een hels kabaal (alsof er gespierde kabouters met hamers op metaal aan het rammen waren), vooral met stuuruitslag. Auto stil gezet, opgekrikt, en gekeken of er iets los zat (niets zichtbaar) paar keer stuur heen en weer gehaald, en het geluid was weg.
Ook daar heeft de garage niets kunnen vinden, en dit probleem is ook niet meer teruggekomen.

Hoe kan ik speling op de aandrijfassen controleren, en wanneer is de speling te groot?

Mark

markyv909

Geplaatst door markyv909 (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Fabia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Waarom ga je niet terug, naar het garageb edrijf welke je veerpoten en je koppeling had vernieuwd.?????
Dáár had je moeten zijn voor een diagnose/ oplossing!! En niet een andere garage..

markyv909 (0), 10 jaar geleden

Volgens mij ben ik niet helemaal duidelijk geweest. Die garage kon de oorzaak van het probleem niet achterhalen. De oplossing die ze hebben geboden was om eerst de aandrijfas te vervangen a 300 euro, en als dit het probleem hiermee niet opgelost zou zijn, de bak te laten reviseren. Ook dit op mijn kosten. Volgens zeggen is er met de montage niets mis gegaan, en zou het slijtage zijn. Vandaar dat ik een andere garage heb bezocht voor een second opinion.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Fabia of stel zelf een nieuwe vraag.