Skoda Superb 2011: (koude) startproblemen en melding "depress clutch"

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CAY, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 77

Beste forumleden,

Ik zit sinds eind 2020 met een startprobleem van mijn Skoda Superb 1.6 TDI. Het probleem zit hem in het (bij een koude start) niet meteen (pas na 5 a 10 minuten) willen starten. Inmiddels is de accu, koppelingsensor en startmotor vervangen, maar het probleem doet zich nog steeds voor. Ook zijn alle massapunten al nagelopen.

Bij een koude start gaan netjes alle lampjes aan en uit, maar hoor ik bij het proberen te starten verder eerst niks. De startmotor draait niet rond en de melding “depress clutch” verschijnt op mijn dashboard, terwijl ik de koppeling helemaal heb ingetrapt.

Na enige tijd proberen beginnen er geluiden te komen (zie bijgevoegde video) en lijkt hij “op gang te komen”. Als ik dan de sleutel weer even verwijder en een minuutje wacht, kan ik daarna probleemloos starten en wegrijden. Alsof er niets aan de hand is. Vervolgens kan ik na een rondje rijden of een bezoekje aan de supermarkt probleemloos achter elkaar opnieuw de motor starten en stoppen zonder haperingen. De volgende dag is het probleem echter weer terug en moet ik hetzelfde startprotocol weer opnieuw starten om de auto aan de praat te krijgen. Als hij eenmaal is gestart, loopt hij als een zonnetje en tijdens het rijden ervaar ik geen enkel probleem.

Heel af en toe schiet de motor bij het proberen te starten in een foutmelding “engine workshop fault” waarbij het lampje van de gloeispiraal gaat knipperen. Uitlezen levert geen foutcodes op, dus die wis ik vervolgens weer (eigen OBDII kastje), zodat het lampje weer uit gaat en ik de auto uiteindelijk weer kan starten.

Ik heb al vele malen rondgekeken op internet wie de oplossing voor dit probleem heeft. Er zijn meer mensen met problemen maar daarbij staat geen oplossing of een oplossing die bij mij niet heeft geholpen door de reeds vervangen onderdelen.

Ik zou het onwijs waarderen als hier iemand is die dit probleem kent en die mij kan helpen dit op te lossen. Mijn vaste Bosch Car Service in mijn woonplaats en een Diesel specialist heeft dit tot nu toe niet kunnen oplossen.

Alvast bedankt!

ed-culinair

Geplaatst door ed-culinair , lid sinds 10 jaar geleden

1 Reactie

bert klein PRO, 1 maand geleden

Koppelings relais of contactklokje stuurslot

    Dankjewel Bert, ik ga hier zsm naar laten kijken en hoop dat het probleem daarmee kan worden opgelost. Mocht dat niet lukken dan kun je me vast weer verder helpen. - ed-culinair, 1 maand geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Superb of stel zelf een nieuwe vraag.