Suzuki Ignis 2001: Gek geluid bij koude start

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorcode: M13A, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 61

Hallo,

Als ik de auto start ´s morgens of ´s avonds na lang stil staan klinkt er een gek geluid. Naar mijn idee op het moment dat hij op de choke staat o.i.d.
Als ik 1 tot 2 minuten wacht ongeveer of ga rijden houd het vanzelf op en loop de motor mooi. Ook bij het starten na bijv. 4 uurtjes hoor je niks.

Ik heb een filmpje gemaakt (alleen geluid) zie link.
https://youtu.be/8IxmJy0PpG8

Zoekzoekie25

Geplaatst door Zoekzoekie25 , lid sinds 3 maanden geleden

4 Reacties

kaleido 1 PRO, 3 maanden geleden

Ik heb het vermoeden dat door de kou er iets niet fijn loopt in wat er door de snaren aangedreven wordt.
Gooi de multiriem er eens af en start de auto dan eens en kijk of het geluid weg is , kun je dingen uit sluiten.

    Ik heb de multiriem laatst vervangen omdat hij gigantisch piepte. Niet getest zonder riem verder.. ik het idee dat het geluid aan de kant van de automaat weg komt. - Zoekzoekie25, 3 maanden geleden

kaleido 1 PRO, 3 maanden geleden

Oké dan zou ik aan die kant eens gaan zoeken of je iets afwijkends kunt zien, vinden olie is op peil ?

Arno Streekvos, 2 maanden geleden

Ik heb dit ook maar korter en heviger. Precies hetzelfde geluid. Ik denk dat het de bendix van de startmotor is. Daar zitten 3 kleine tandwieltjes in welke de boel over brengen en als dat een beetje ruimte heeft door slijtage wil dat wel eens moeilijk recht op de rest lopen. Ik denk het... zo komt het op mij over. Maar zeker weet ik het natuurlijk niet.

Wat Kaleido zegt zou zeker ook kunnen. Als de poelie van de waterpomp (schuin onder de dynamo in de multiriem) niet helemaal recht langs de motor loopt maar er net iets tegen aan, dan kan dat ook een reden zijn. Ik begrijp alleen niet waarom het geluid dan vanzelf op houd als de motor eenmaal een tijdje draait. Vandaar ook dat ik het op de bendix van de startmotor houd want die komt (in dit geval moeilijk) los als de motor loopt.

Zoekzoekie25, 2 maanden geleden

Ik merk nu het wat warmer is dat het geluid zachter en minder lang is. Ik denk zelf dat het te maken heeft met de olie in de automaat. Want op t moment dat ik van P naar D of R schakel word het geluid anders. Het klinkt mij als een overloop of een filter wat een beetje dicht zit. En doordat het nu wat warmer is is de olie ook wat dunner.. maargoed dat zou ik het filter op moeten zoeken van de automaat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Ignis of stel zelf een nieuwe vraag.