Toyota Starlet: Direct afslaan na 1 mm gas bij onbelast stationair toerental

Bouwjaar: 1992

Hallo,

De 1.3 Starlet (mp injectie) van m'n vriendin slaat regelmatig bij stilstaan voor een stoplicht af. 'k heb het volgende al geprobeerd:

Als ik bij onbelast stationair draaien (hij loopt dan mooi rustig rond op een normaal toerental) heel licht de gasklep open (ongeveer 1 mm) en hem daarna meteen los laat dan slaat de motor direct af. Net alsof er even helemaal geen lucht beschikbaar is. Als ik meer gas geef voor ik de klep loslaat dan blijft hij wel lopen, maar zakt wel erg diep terug in het toerental.

Wat mij opviel was dat een klepje (bij de wielkast van de bijrijderszijde) voor een soort bypass luchtslangetje niet direct geopend wordt (hoorbare klik) als je de gasklep sluit: dit duurt iets minder dan een seconde voordat dit gebeurt. Als ik in plaats van met die klep de slang met m'n duim bedien en hem precies los laat op het moment dat ik de gasklep sluit, dan blijft de motor wel netjes lopen.

Ik heb alle vacuumaansluitingen gecontroleerd. Een extreem hoog stationairtoerental geprobeerd en de luchtinlaat + filter gecontroleerd, maar niets leidt tot een oplossing.

D'r zit nu een flesje injectorreiniger in de tank, maar veel hoop op verbetering heb ik eigenlijk niet.

Wie heeft een beter idee?

Jeroen

LancerGTI

Geplaatst door LancerGTI (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Starlet? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

tarabeest (0) PRO, 19 jaar geleden

Hoi, ik weet mischien 2 oplossingen wat ik zelf meegemaakt heb.
Als eerste kan het zijn dat de stationairregeling niet goed staat ingeleerd in de computer. Dit kun je makkelijk zelf doen door een doorverbinding te maken in de diagnose stekker die bij de hoofdremcylinder zit.
Je laat de motor lopen en verbind in de diagnose stekker aansluiting te1 en e1 door(staat in het dekseltje) en dan stel je het stationair toerental af met de goudkleurige schroef die links aan de zijkant zit van het gasklephuis af op ong. 800 rpm.
Je haalt de doorverbinding eruit en hij is dan ingeleerd.
De motor zal dan ook niet meer helemaal wegzakken bij gas los laten.
Als tweede kun je eens kijken bij de computer(zit in de middencosole op de bodem onder de radio)of de conectoren niet nat zijn de een lekkage.

LancerGTI (0), 19 jaar geleden

Bedankt!!!

'k heb geen gevolgen van lekkage kunnen vinden, maar wel erg vervuilde bougies. Vanwege noodloop? Gelijk maar vervangen en nieuwe olie + filter. Daarna opnieuw ingeleerd en toerental afgesteld. Hij blijft nu wat makkelijker lopen, dus misschien is het wel over!!! Maar even een weekje aankijken ;-)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Starlet of stel zelf een nieuwe vraag.