Toyota Avensis: Koplampunit Avensis 2.0TD

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0TD

Goedemiddag,

Helaas is door steenslag het koplampglas van mijn 1999 Avensis wagon beschadigd (er zit zelfs al een gaatje in). Nu heb ik al een nieuwe unit gekocht, maar hoe krijg je de oude los?
Ik zit er nu mee te prutsen en te mieren maar ik zie iets over het hoofd. De twee schroeven bovenop zijn los, stekkers zijn los, grille ligt er al af en ik kan de unit al bewegen, maar hij zit nog ergens vast.

Wie weet hoe je zo'n ding los krijgt? Het is overigens de unit aan bestuurderszijde. Het glas los vervangen gaat helaas niet, want deze zit verlijmd zie ik. Mijn wagen heeft elektrische koplamphoogteverstelling terwijl dit niet op de nieuwe unit zit. Kan ik dat overzetten?

Alvast bedankt!

JPeters

Geplaatst door JPeters (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

01Han01 (0), 11 jaar geleden

Hey,

Er zit nog een schroef (als je voor de auto staat) aan de rechter onderzijde van de unit.

Je hebt de verkeerde unit gekocht. Bij de APK keuring zal de auto afgekeurd worden.
Je hebt 2 keuzes, de unit terug brengen en een verstelbaar unit kopen of de schakelaar van de elektrische koplamphoogteverstelling verwijderen.

MVRGR

Han

kaleido 1 (1755) PRO, 11 jaar geleden

Zit het stelmotortje niet met een bajonetsluiting in de oude lamp ? zit er in de nieuwe lamp een gat voor het motortje ? zoja kun je hem overzetten , let wel op het kogelgewrichtje , dat je die niet afbreekt.

JPeters (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor de antwoorden.
Ik heb zorgvuldig vergeleken en in de nieuwe lamp zit volgens mij wel degelijk de mogelijkheid om de verstelling in te bouwen.

Die schroef rechtsonder, hoe kom ik daarbij? Moet dan de voorbumper eraf?

Nico8119 (0), 11 jaar geleden

Waarschijnlijk wel.

Als je de koplampverstelling eventueel niet overzet, dan moet je de bediening ervan ook verwijderen. Als er een knop in de auto zit voor koplampverstelling, dan moet dat wel werken anders is het APK afkeur.

JPeters (0), 11 jaar geleden

Het is vandaag gelukt.
De bumper hoeft er niet af. Er zitten twee schroeven bovenop de unit. Daarnaast zit er eentje onder het knipperlicht. Als je de twee bovenste schroeven los hebt en je de unit uit het klemrubber (onderop) hebt gehaald, kun je de sierstrip onder de lamp losschroeven (bij de grille-opening) en dan kun je de unit al wat bewegen. Net genoeg om met wat kunst en vliegwerk het laatste schroefje onder het knipperlicht los te draaien met een steeksleutel (kun je vanaf de buitenkant bij; de steeksluitel steek je tussen lamp en sierstrip door). Vervolgens trek je de unit incl. knipperlicht zo eruit. Stekkers los et voila.
Dan haak je de sierstrip los van het voorscherm (haakje wat op het voorscherm zit richting de motor klappen) en heb je die ook los. Let op deze zit nog wel over de bumper geschoven.

Toen heb ik de elektrische koplamphoogteverstelling losgehaald (bajonetsluiting; stukje draaien en vervolgens het kogeltje uit de unit haken) en die ging niet zonder slag of stoot in de nieuwe unit. Theoretisch gezien zou het zo moeten kunnen, maar het kommetje waar de kogel in moet is iets te klein gegoten. Het "dikke" gedeelte is ruim genoeg, maar de "hals" is te smal. Ik heb dus eerst met een scherp hobbymesje het kommetje iets ruimer gesneden, wat vet erin gedaan en toen klikte de kogel erin. Let op dat je niet te veel wegsnijdt want hij moet het kogeltje nog wel kunnen vasthouden/borgen!

Vervolgens bleek dat de sierstrip niet strak aansloot op de unit. Dit is op te lossen door van de onderkant van het bevestigingspunt van de lampunit (die op de sierstrip geschroefd wordt) wat af te vijlen/snijden. Ik heb er zeker 2 of 3 mm afgevijld. Let op dat je de dop die in het gat van de sierstrip valt intact laat! Deze zet namelijk uit als je de schroef erin draait waardoor de unit zich aan de strip klemt.

Daarna heb ik eerst de kale unit aan de auto gehangen en in de klem gedrukt. Aansluitend zet je de strip onder de lamp weer vast door deze eerst over de bumper te schuiven en dan aan het voorscherm te klikken. Nu kun je ook de lampunit aan de strip bevestigen en vastschroeven. Vervolgens klik je het knipperlicht er weer in, en schroef je alle overige schroeven weer vast.

Je bent nog niet helemaal klaar: je moet de afstelling nog checken. Grote kans dat er nu namelijk hoogteverschil zit tussen de linker en rechter koplampunit. Zet de auto voor de garagedeur/schutting/muur o.i.d. (zorg wel dat de auto vlak staat) en zet de lampen aan. Je kunt de nieuwe unit nu handmatig iets bijstellen (zitten afstelschroeven voor) zodat links en rechts weer gelijk staan.
Nu kun je de elektrische hoogteverstelling gebruiken om de lampen definitief af te stellen/af te stemmen op de belading e.d.
Handmatig afstellen doe je alleen om het hoogteverschil tussen de linker en rechter lamp te reduceren. Dit gaat niet met de elektrische omdat die de lampen allebei tegelijk bedient.

Het is een heel verhaal, maar nu moet het voor iedereen lukken. Bedankt voor alle tips en het meedenken!

Hans4040 (330) PRO, 11 jaar geleden

Bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.