Toyota Corolla: Stank in interieur

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

Mijn Corrolla Station wordt 1 dec. 15 jaar waarvan ik hem 13 jaar heb. Nog nooit zo'n goede auto gehad. Olieverbruik is 200 á 250 cc op 2500 km. Ongekend. Hij heeft 208.000 km. gelopen. Tegenwoordig rijd ik ca. 8000 km. per jaar. Veel geld wil ik er niet meer aan besteden want volgend jaar juni koop ik een andere Toyota, deze keer een jonge Verso.

Alleen sinds een jaar krijg ik na 10 km. rijden en meer stank in het interieur. Ik kwalificeer het als de stank van verbrande ouderwetse asbest remvoering. Gaande weg wordt het erger en indringender. Dusdanig dat mijn vrouw misselijk wordt en wij beiden prikkelende lippen krijgen. Uren na het verlaten van de auto zit het nog in je neuswegen en mond.
Buiten ruik je niets, ook niet onder de motorkap. De remmen zijn niet warm en zijn in de garage uit elkaar geweest. Werken perfect. De koppeling voelt als nieuw aan volgens de garage. De airco is ververst en het pollenfilter is vernieuwd. Ik heb een paar weken zonder radio gereden maar dat is het ook niet. Alles werkt. Het komt van mijn kant af, links onder. Ik heb vele malen uitgeprobeert om met airco te rijden, zonder airco, airco op de buitenlucht, airco op de binnenlucht, blower aan zonder airco, blower uit, allemaal geen effect.
Voor zover te zien is de bedrading goed. De garage zegt: bedrading van Toyota is erg goed en als het sluiting was dat hij dan allang afgefikt was geweest.
Het is wel zo dat het lijkt of er een wolkje stank zich schuil houdt onder het dashboard (zich opslaat) en zodra ik rem, links of rechts af sla of optrek komt het vrij en trekt aan je neus voorbij. Staat de airco aan of zet ik hem aan dan verspreid het zich wel veel sneller door de auto.
Nu komt het rare: vakantie Duitsland. De eerste 150 km. roken wij het een paar keer flauwtjes. Verder in 11 dagen 2100 km. gereden en GEEN CENTJE LAST!!?? We zijn 2 weken terug en gaan 40 km. verderop naar mijn zoon en we zitten weer in de stank.
Van de 10 ritten langer dan 10 km. is het 7 of 8 keer prijs.

Degene die hier de oplossing van weet te vertellen is voor mij een ster. Het is een totaal raadsel.

Bij voorbaat dank voor het meedenken en vriendelijke groeten, Arnold.

arnold k

Geplaatst door arnold k (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Corolla? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Een probleem met een luchtje??? Jammer genoeg weet ik verder geen onderdelen welke naar asbest stinken. Maar ik vermoed toch dat je brandlucht ruikt. De ventilator in de verwarmingsunit zou best de boosdoener kunnen zijn. bv Deze gaat te zwaar om in de laagste stand te willen draaien. dan begint het stinken. Als hij na enige tijd toch gaat draaien komt eerst de stank in het interieur en is daarna over.

Mogelijke oorzaken ervan zijn oa takjes of iets anders wat in de kachel terecht is gekomen.. of een droog gelopen lagertje.

Ik neem aan dat goed is gekeken of alle afdichtingen van het schutbord correct zijn??

arnold k (0), 11 jaar geleden

Beste Cor,
Bedankt voor de reactie maar hij doet het ook zonder de ventilator. Bovendien heb ik meteen geprobeerd of de ventilator vlot op gang komt in stand 1 en dat is het geval. Veel meer dan bedrading, wat instrumentarium en inderdaad de kachelunit zit er niet onder het dashboard naar mijn mening. Zou het binnendringen van buiten of vanuit de motorruimte dan zou je daar toch iets moeten ruiken? Dat is ook niet het geval. Het is dus spookachtig. Kom ik er nog achter dan laat ik het horen.
Groeten, Arnold.

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Onder kap is er onvoldoene stank en te veel lucht om het te kunnen ruiken, denk ik.. toch kan de stank er toch veroorzaakt worden..


Soms gaat de ventilator (buiten de schakelaar om ervan) draaien als de airco ingeschakeld is...

Je kunt op de volgende wijze misschien iets verder komen... Trek voor de zekerheid tijdelijk de stekker van de ventilator los. Plak nu onder de motorkap de luchtinlaat van de verwarming af.. En probeer nu wat daarvan het resultaat is... Kachel of niet.

arnold k (0), 11 jaar geleden

Ga ik zeker proberen maar dat zal volgende week worden. Ik laat het in ieder geval nog weten.
Bedankt.

arnold k (0), 11 jaar geleden

Beste Cor,
Het afplakken van de luchtinlaat en het lostrekken van de stekker van de ventilator heeft helaas geen resultaat opgeleverd.
Ik heb even op het resultaat moeten wachten omdat hij het niet iedere keer doet en je minimaal een kilometer of 15 moet rijden.
Het is dus niet de kachel.

Dirk2301 (0), 11 jaar geleden

Laat je auto eens een uurtje draaien zonder ermee te rijden.
Zo kan je de aandrijving al uitsluiten.

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

De stank kan ook binnenkomen via de openingen welke er voor bestemd zijn om de lucht uit het interieur te laten... Door de aanjager voluit aan te zetten met gesloten ramen en geopende frisse luchtklep van de kachel, kun je voelen waar deze openingen zitten... Soms zitten in de kofferruimte roosters met een soort klepjes (zeildoek) om de lucht niet in de verkeerde richting te laten stromen... Vooral bij een stationcar ontstaat achter de auto een soort vacuum dus aanzuiging.. Uitlaatgas van een koude motor kan allerlei luchtjes hebben (stinken) Enkele voorbeelden ervan zijn.. rotte eierenlucht, olie of benzine lucht..

De plaats van de uitstroomopening van de uitlaatpijp is heel belangrijk.. Een uitlaat van een sedan onder een stationcar of andersom kan al voor luchtjes zorgen...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Corolla of stel zelf een nieuwe vraag.