Toyota Avensis 2003: trillen van de auto bij 120 km/h

Bouwjaar: 2003

Hallo allen,

Mijn Toyota Avensis 1.8 VVT-i Luna sedan (handgesch.) heeft al vanaf de levering (nieuw in juli 2003, uitloopmodel van modeljaar 2002) last van trillingen, voelbaar via het stuur en stoel/auto.
Eerst tijdens het accelereren vanuit stilstand, later ook tijdens het afremmen en,
vanaf het begin ook bij snelweg tempo bij zón 100 - 130 km /h.
Daarbij had de auto ook de neiging om lichtjes naar rechts te trekken bij het rechtuit rijden op een vlakke weg bij het los laten van het stuur.
Mijn Toyota dealer heeft reeds het volgende vervangen cq aangepast (onder garantie):
- de lichtmetalen wielen meermaals gebalanceerd en de auto uitgelijnd (geen resultaat)
- remschijven afgedraaid en alle remblokken vervangen (trillingen bij remmen weg)
- de auto test gereden nadat er tijdelijk andere (geen nieuwe) velgen en banden waren gemonteerd (geen resultaat, zegt de dealer)
- aandrijfassen vervangen (trillingen weg bij het accelereren vanuit stilstand)
-stuurkolom vervangen (geen resultaat)
- veerpoten met schokdempers vervangen aan de voorzijde (geen resultaat)

De auto trilt nu nog steeds in het stuur en stoel bij ca. 100-130 km/h, rij je harder dan wordt het trillen iets minder (?), de dealer en importeur weten het ook niet meer (ondanks, moet gezegd worden, de wil om er iets aan te doen).
De dealer zegt nu dat het overgebleven trillen inherent (lees normaal) aan deze auto is (?), maar hij blijft wel onderdelen vervangen op zoek naar de oorzaak.

Toen ik de auto kreeg, diende deze duidelijk "ingereden" te worden: in het begin was alles stug en stroef:
Remmen leken niet te pakken, schakelen ging stroef en hakerig, motor klonk rauw, roffelend bij het (normaal) accelereren.
Bij file rijden in 1 en 2 was de auto nauwelijks schokvrij en soepel te rijden, de auto bokte nogal.
Dit is allemaal wat beter geworden, maar de motor loopt nog steeds behoorlijk rauw en file- rijden gaat nog steeds niet echt soepel.

Ik heb voor de aankoop nog met een gebruikte Avensis 1.6 sedan gereden, deze auto kende een vrij magere trekkracht, maar de motorloop was wel soepel en stil.
Voor de Avensis heb ik in 1996 een toentertijd nieuwe corolla 5-d 1.6 hatchback gekocht: deze auto kende totaal geen "inrij-periode", alles liep vanaf het begin gewoon soepel, ik heb met deze auto sowieso nooit problemen gekend.

Heeft iemand soortgelijke klachten betreffende trillingen bij een avensis 1.8 VVT-i sedan gehad en een mogelijke oplossing hiervoor ?

groet,

Louis

thomas11413

Geplaatst door thomas11413 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

bobav (0), 19 jaar geleden

Mijn vorige auto was een Avensis '98 2.0 Sol. Behoudens trillende remmen (door dealer opgelost / hebben overigens veel auto's last van) liep hij erg soepel vanaf nieuw.
Dit zou ik absoluut niet accepteren. Er is nu al zoveel aan gedaan dat er maar een oplossing voor handen ligt: Onafhankelijke beoordeling door bv. ANWB voor rekening van de dealer of importeur. Als ze daar niet op in willen gaan zou ik een nieuwe auto eisen! Die rauwe motor is ook niet normaal. De 1.8 VVT-i hoort een mooie en geruislose loopeigenschap te hebben (alle VVT-i motoren trouwens).
Ik verdenk zelf de achterwiel ophanging. Is daar al naar gekeken?

Succes!

Bob

Jelle95 (0), 19 jaar geleden

wat betreft de trillingen: heb zelf een vergelijkbaar probleem gehad met avensis uit 1998. Er is toen ook veel vervangen. Uiteindelijk waren het toch de banden! Ondanks testen en wisselen. Ik zou als laatste toch nog verzoeken andere banden te proberen. Hoeveel is er al mee gereden, hoe nieuw/oud zijn de banden? Desnoods neem je zelf het risico van de aanschaf van nieuwe voorbanden (op voorwaarde dat zij vergoeden indien dat de oorzaak is, en in ieder geval niet meer betalen dan kostprijs), want het is behoorlijk frustrerend al dat gezeik!

De trillingen kenden overigens een vergelijkbaar verloop. Ook bij mij zijn eerder velgen vervangen, schijven/blokken vervangen, stab stang, en nog wat andere zaken. Zie ook eerdere postings betreffende dit onderwerp.

Succes verder!

thomas11413 (0), 19 jaar geleden

Ik heb morgen een afspraak bij een onafhankelijke bandenspecialist (ik heb daar vaker banden onder mijn vorige auto's laten leggen), zij gaan kijken of de banden afwijkingen vertonen en of de balans goed is.
Mocht dit aantoonbaar zijn, kan ik hiermee terug voor verhaal naar de toyota-dealer.

Anders gaat de auto nog eens naar de importeur, ik heb alleen mijn twijfels of de auto dan niet terug komt met andere problemen als hij daar flink gedemonteerd wordt.

Groet,

Louis

Axel Sprengers (0), 19 jaar geleden

Heb een soortgelijk probleem gehad met een ander merk.
Maar het trillen en trekken zijn dezelfde verschijnselen.
Bij mij waren het de draagarmen, waarvan de rubbers defect waren.
Eigenlijk zou het moeten kunnen bij zo'n jonge auto als de jouwe, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn.

witteveen (0), 19 jaar geleden

Ook mijn Toyota Avensis 1.6, bouwjaar 1999 trilt bij het optrekken en de stoel naast mij staat te trillen bij 120 km/uur. Volgens mijn dealer hoort het trillen bij de Avensis!!!! De wielen zijn uitgebalanceerd en er zijn 4 nieuwe bonden gemonteerd (Yokohama).
Volgens de chef-werkplaats kunnen ze er verder niets aan
doen(?). Ook de importeur heb ik van het probleem op de hoogte gebracht. Maar volgens deze is dit een zaak tussen mij en de dealer. Ja, dan koop je een zogenaamde First Class Accasion. Buiten de feiten, dat een portierrubber nog moet worden vervangen, de remmen piepen nog, de achterruitwisser doet het niet meer, de airco werkt niet voldoende, wil ik de dealer voorstellen er Michelin banden op te zetten. Hopend, dat dit helpt.

Jelle95 (0), 19 jaar geleden

zoals je in eerdere reacties kan zien, is het trillen bij optrekken vermoedelijk de aandrijfas, ook geen onbekend probleem bij de Avensis.

Bij trillen bij 120 km denk je toch al snel aan de banden. Inderdaad, ook als ze nieuw zijn is het mogelijk.

Piepende remmen: dat kan al snel, er vormt zich al snel roest als ze even bij de dealer hebben gestaan. Trillen ze ook bij fors remmen op de snelweg? Als het puiepen na een paar keer goed remmen nog niet weg is, toch weer even terug gaan!

Volgens mij is de dealer gewoon k...e, heb zelf vergelijkbare problemen gehad, maar de dealer was in ieder geval bereid ze op te lossen (helaas lukte het vaak niet ...). Blijf zeiken, evt bovag / anwb ombudsman inschakelen. Met de garantie die je hebt kom je zeker ver, alhoewel het ene hoop gezeik is.

rytec (0), 19 jaar geleden

Heb ook een gelijkaardig probleem met mijn Avensis D4D, bwj. 04/2000. Het stuurt trilt hevig tijdens het afremmen. De verdeler heeft reeds de remschijven en klauwen en blokken in de garantieperiode vervangen maar is na een tijd weer teruggekomen, ondertussen ook de remschijven herslepen, nieuwe blokken maar alles zonder resultaat.
Ik ben aan het informeren of er misschien non-toyota remschijven bestaan en wellicht dat ik dat eens ga proberen om de trillingen weg te krijgen.

Jelle95 (0), 19 jaar geleden

Ryan:
- zie ook eerdere bijdragen in dit forum, door de harde blokken schijnen de schijven snel krom te trekken. Zelf heb ik ook de ervaring (avensis uit '98), nieuwe schijven en blokken, en binnen enkele weken weer trillingen.
- huidige garage (geen dealer) zegt dat trillingen komen van de remmen/trommels (of hoe dat ook heet) achter, die iets krom zouden zijn. Vervangen niet perse noodzakelijk, en wel prijzig, dus ik heb het niet laten vervangen.

rytec (0), 19 jaar geleden

Dag Jelle,
Inderdaad heb ik op een andere pagina het geval gelezen over de remschijven zelf, heel interessant en ga daar eens mee verder werken. wellicht dus zachtere remblokken en nieuwe schijven plaatsen.
De trilling die ik ondervind komt wel van vooraan en niet van achteraan tenzij dit een enorm bedrog zou zijn.

rytec (0), 19 jaar geleden

Ik heb begin vorige week nieuwe remschijven van het merk Brembo gemonteerd en ook de remblokken vervangen door het merk Lucas, een zachter type dan de originele.
Tot op vandaag heb ik geen last meer gehad van trillingen. Uiteraard kan dit pas herzien worden na een 2000-tal kilometer.

rytec (0), 19 jaar geleden

Ik heb tot heden geen problemen meer gehad tijdens het remmen met bovenstaande wijziging.
Mocht dit toch nog veranderen houd ik jullie uiteraard op de hoogte.

cloud (0), 16 jaar geleden

Geen Avensis, maar een Corolla en hetzelfde probleem. Ook Brembo remschijven eronder gezet en Lucas blokjes. Rijdt weer perfect na een jaar klooien........

dave1250 (0), 16 jaar geleden

beste rijder,
heb ook 2 avensissen gehad met hetzelfde probleem.bij de eerste lag het aan de velgen.dit krijg je er pas uit als je andere velgen monteerd(is een fabrikage fout bij een serie velgen)tip: probeer bij iemand een set velgen te lenen,dan weet je of het dat is.


bij mijn 2e avensis kwam het trillen voor bij 2200 toeren,je rijdt dan ongeveer 110 a 120 km per uur.dit probleem zat hem in de klop sensor die defekt was.de motor (D4D-diesel) heeft 4 sensoren,waarvan er 1 is uitgerust met een klop sensor.de sensor was niet defekt,maar week erg af,dit konden ze alleen op de computer uitlezen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.