Volkswagen Fox 2006: Auto verliest tijdens rijden vermorgen en motorlampje

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: BMD, Motorinhoud (cc): 1200, Vermogen (kw): 40

Ik kwam vanmorgen van de snelweg en moest stoppen bij een stoplicht. Bij het optrekken had de auto ineens heel weinig vermogen. Auto uit en weer starten verhielp dit probleem en kon de nodige km naar bestemming nog maken. Intussen was wel het motorlampje gaan branden. (deze geeft P0420 `Katalysatorsysteem` aan)

Paar jaar geleden lambda sonde nog vervangen (lampje stond toen ook aan) + auto heeft pas geleden nog grote beurt gehad.

Wat kan ik zelf controleren / vervangen, waar denken jullie aan?

PetervdDungen

Geplaatst door PetervdDungen , lid sinds 5 maanden geleden

3 Reacties

oldford PRO, 5 maanden geleden

P0420 geeft in 99,9% van de gevallen aan dat de katalysator defect is.
Dat kan gecontroleerd worden door rijdend de signalen van de lambdasondes te beoordelen.
Hier staat een goede omschrijving hiervoor: https://www.picoauto.com/library/case-st...
Als de katalysator defect is dan helpt alleen vernieuwen. Gebruik dan wel een originele kat, want de meeste goedkope aftermarket exenplaren zijn na een aantal maanden al weer defect.
Overigens is dit waarschijnlijk een gevolgstoring en moet eerst de oorzaak voor het defect raken opgespoord en gerepareerd worden.

De oorzaak voor het defect raken is een ander ding. Gezien het vermogenverlies denk ik dat er 1 of 2 cylinders uitgeschakeld waren die na de herstart weer meededen. Dat lijkt erop als of er misfires waren (het ontbreken van een verbranding in een cylinder). De oorzaken daarvoor zijn helaas talloos. Dat kan een defecte buogie/bobine zijn, of een defecte sensor of een mechanisch probleem (compressieverlies, verkeerde brandstofdruk).

Waar lees je mee uit? (Merk, type, versie?)

arjankempeneers PRO, 5 maanden geleden

Of de katalysator zit los in de behuizing en belemmerd de doorstroom.

PetervdDungen, 5 maanden geleden

Er kwamen inderdaad misfires voor; bobine, bougies en accu vervangen. Een dag geen problemen mee gehad, maar gisteren begon het weer, precies zelfde foutcode, vanuit dezelfde cilinder.

Bobine verhuist naar een andere cilinder, maar nog altijd misfires uit in de initiële cilinder.
Auto rijdt nog, maar voor stoplichten loopt de motor niet echt lekker stationair.

Monteur van de garage denkt aan de nokkenas/ketting. (zullen wel duur zijn) Iemand nog tips?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Fox of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.