Volkswagen Passat: Dashboardprobleem bij inschakelen verlichting

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 85kW ADY

Bij het inschakelen van de verlichting in koude toestand gaat alles goed. Na korte tijd of na opnieuw inschakelen verlichting gaat blauwe grootlichtlampje branden, toerenteller gaat naar nul, dashboardverlichting gaat uit en het watertemperatuur/niveau waarschuwingsledje gaat knipperen en lcd-klokje de spanning wegvalt (gaat uit en reset naar nul). Opvallend hierbij is dat als de dashboardverlichtingssterkte naar minimaal wordt teruggeregeld, dat dan alles weer herstelt.
Zodoende dacht ik dat dit aan de verlichtingsschakelaar lag, maar bij het plaatsen van een (weliswaar slooponderdeel) andere schakelaar was het resultaat hetzelfde, dus bij het inschakelen en maximaal draaien van de verlichtingssterkte dashboard ging weer de toerenteller op nul, enz..
Waar kan dit aan liggen? spanningsregelaar in dashboard?, Print in dashboard?, heb ook eens iets gehoord over een blokje achter contactschakelaar?.

Zou een oplossing zijn om achter de verlichtingsschakelaar in de bedrading een short-cut te maken, dat zodra de verlichting wordt ingeschakeld, dat dan de dahboardverlichting direct op maximaal staat. Ik verdenk de verlichtingssterkte regelaar in de verlichtingsschakelaar, maar zou ook iets anders kunnen zijn. Iemand advies? Iemand onderdelen?

ngnlf

Geplaatst door ngnlf (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Passat? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jan T (20) PRO, 13 jaar geleden

ik vermoed dat je print de oorzaak is van het dashboard.
je zult deze los moeten halen en met een loop de soldeer verbindingen nalopen.

groetjes jan.

ngnlf (0), 13 jaar geleden

Vandaag dashboard en print / tellers gedemonteerd. Gezocht op zichtbare defecten in de print / losse verbindingen met een vergrootglas. Wel verdachte soldeerverbindingen (rechter 2) van de spanningsregelaar in de print, deze opnieuw doorgesoldeerd. Daarna opnieuw aangesloten, geen resultaat. Vervolgens de flexibele print van dashboard verlichting losgenomen, opnieuw aangesloten, geen resultaat. Andere verlichtingsschakelaar gebruikt, geen resultaat (kan natuurlijk toeval zijn).
Volgende symptomen: Toerenteller gaat naar nul, grootlichtled gaat branden en lcd van MFD (tijdklokje) dooft en koelwatertemp/niveau led gaat knipperen ALS verlichting aan is EN verlichtingssterkte hoger dan minimaal.
Dit gebeurt niet als verlichtingssterkte dashboard op minimaal staat.
Als verlichting uit is en ik schakel in (met verlichtingssterkte dashboard op minimaal) dan zie je als resultaat dat de toerenteller even een 500 toeren hoger uitslaat en weer langzaam naar normaal niveau komt. Als ik dan licht uit doe en weer aan, gebeurt er niets vreemds en weer later weer hetzelfde effect.
Als verlichting uit is en ik schakel in (met verlichtingssterkte dashboard op minimaal) en ik schakel licht in EN ik sein met groot licht langdurig, dan weer zie je grootlicht led blauw aan (moet ook), maar dan zie je ook de toerenteller verhoogd reageren tot naar nul terug draaien, koelwatertemp/niveau lampje begint te knipperen en lcd klokje wordt langzaam gedoofd.
Als je verlichtingssterkte dashboard langzaam hoger draait, dan zie je de toerenteller hoger raken met een zoemend geluid (lijkt uit verlichtingsschakelaar of dashboard te komen) tot een bepaald niveau, dan gaat toerenteller plotseling naar nul toeren en begint koelwatertemp/niveua led te knipperen en blauw grootlicht led te branden...

pfff wordt er wel een beetje moedeloos van. Wie kan helpen?
Het lijkt er in ieder geval op dat het ALTIJD met verlichting aan/uit te maken heeft. Als verlichting uitblijft zijn er GEEN problemen. Het verband met de verlichting is mij onduidelijk.
De spanningsregelaar in het dashboard lijkt mij niet defect, omdat dan toch juist met gasgeven ook juist de benzine meter en temp meter zouden moeten varieren?
Zou het met een massa punt in de verlichting te maken kunnen hebben (verlichting gedraagt zich overigens helemaal niet vreemd zoals je bij massaproblemen wel eens ziet)

Nogmaals alle hulp is welkom.
Andere vraag: Zijn de dashboard teller prints van bijvoorbeeld een Toledo, Corrado, Golf3, Vento gelijk aan die van een Passat van deze leeftijd? Het zou een stuk makkelijk zijn om dan aan onderdelen te komen....

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Passat of stel zelf een nieuwe vraag.