Volkswagen Golf II : golf2 turbo diesel loopt heel slecht

Bouwjaar: 1985, Brandstof: Diesel, Motorcode: JR 1588 td

Mijn GOLF GTD heeft opeens een heel raar verschijnsel heeft gekregen; ik had hem uitgeleend en hij sloeg al rijdend af (natuurlijk in een bocht met de koppeling in): Hij is toch nog teruggekomen en heeft nog 100 km gereden, slecht lopend, niet stationair lopen en flink wit roken.

Ik dacht eerst: lucht aanzuigen in het brandstof systeem kan de oorzaak zijn, ik heb dat vaker bij Landcruisers meegemaakt; de opvoerpomp in de injectiepomp is dan soms slecht. Onder druk de brandstof erin (bijv met een elektrische opvoerpomp ervoor) en het probleem is (althans tijdelijk) opgelost. maar niet in dit geval helaas.
Wat heb ik gecontroleerd: koelwater: in orde, verbruikt geen (of vrijwel geen) water. Olie: niets verbruikt; carterdruk: gewoon (oliedop eraf om te controleren); brandstoffilter: nieuw, luchtfilter: nieuw. Ik heb diesel met klein vaatje van bovenaf aangevoerd naar het filter (om te controleren of het geen brandstof tekort verschijnsel is): geen verbetering en er werd goed aangezogen door de injectiepomp.

Hij start wel koud en ook warm maar slecht.

Gisteren heb ik nog meer checks gedaan om jullie suggesties te testen: lekke koppakking zoals velen suggereerden: de motor heeft in de 100 km met dit verschijnsel maximaal een halve liter water verbruikt; als je de motor start en 5 seconden laat lopen en dan het expansievaatje opent is er geen enkele druk opgebouwd. Het koelwater is helder en er zijn geen borrels of iets dergelijks te zien bij lopende motor. Lijkt hij heel erg onwaarschijnlijk gezien dus, of...? Vergeet ook niet dat hij met lopende motor afsloeg en dat lijkt mij ook niet kunnen met een klein waterlek.....
Ik heb ook de brandstofpomp direct (zonder filter deze keer op schone diesel aangesloten met een pompje: geen verbetering.

Hij start soms en soms weer niet; als het net eventjes heeft gelopen en je probeert hem weer te starten geeft hij gelijk witte rook (met de geur van onverbrande diesel) uit de uitlaat. Dit alles met koude motor.

Als de spie van het krukastandwiel door zou zijn zou ik verwachten dat de nokkenas en kleppen kapot zouden gaan.
De motor reageert niet op de inspuitvervroeging (start uittrek knop links van het stuur) maar dit is nu ook niet meer echt te controleren want hij loopt te slecht daarvoor. Hij deed dit ook al niet (mijn andere golf hiervoor deed dit heel duidelijk wel). Het kabeltje en de bediening zitten goed vast en bewegen zoals het moet.

Het enige wat ik mij nog theoretisch kan bedenken zijn hele rare verschijnselen zoals: inspuittijdstip niet goed meer omdat de spie in het aandrijfwiel van de injectiepomp afgebroken is....wie helpt mij verder?

cor1

Geplaatst door cor1 (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Golf? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 12 jaar geleden

Witte rook is water.. Als de koppakkijg niet lek is of een lek in de kop denk ik aan water wat door het brandstoffilter en de verstuivers via de verbrandingskamer de uijlaat uitkomt. Dus nogmaals het filter bekijken (leeggieten in een glas en eventueel de tank goed reinigen.

Jan227 (5) PRO, 12 jaar geleden

Hallo, loopt hij beter als je de koudstart inrichting op het dashboard uittrekt ? Zo ja, dan is wellicht de spie van het krukas tandwiel uitgeslagen, waardoor distribuitie timing niet meer klopt. Groet Jan227

cor1 (0), 12 jaar geleden

Opgelost: Jan227 had het juist ondanks dat er geen verbetering was bij het uittrekken van de koudstart inrichting. Maar de spie van het krukastandwiel was inderdaad er uit geslagen en de inkeping in de krukas was ook beschadigd.
Dank voor het meedenken!

cor1 (0), 12 jaar geleden

Oplossing: spie van het krukastandwiel uitgeslagen waardoor de timing verkeerd was. Ook de inkeping in de krukas was beschadigd en hoe we dit gaan oplossen zal ik later nog laten weten.

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/69/...][img]http://img69.imageshack.us/img69/5236/ta...[/img][/url]

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/232...][img]http://img232.imageshack.us/img232/2448/...[/img][/url]

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.