Volkswagen Touran: noodloop turbo Touran 1.9 TDI

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI

De turbo van mijn VW Touran 1.9 TDI, mei 2003, 160 000 km gaat bij zwaardere belasting in de noodloop. Vorig jaar op vakantie traden voor het eerst problemen op: bij het rijden in de heuvels met volgepakte auto schakelde de turbo van de motor plotseling uit. Na herstarten van de motor herstelde dit weer, maar het probleem kwam ook steeds weer terug. Bovendien ging na een aantal keer een lampje branden op het dashboard met de mededeling "abgas werkstatt!"

Terug in Nederland werd door de VW dealer een te hoge druk in de turbo compressor gemeten. eerst werd de druksensor vervangen: hielp niet. Toen werd geconcludeerd dat de turbo moest worden vervangen; vlak voor dat dit zou gebeurden concludeerde de garage dat het om een probleem in de elektrische bekabeling ging. Volgens de door de dealer geraadpleegde afd. Technische Ondersteuning van Volkswagen Nederland (technisch rapport in mijn bezit) was de ware oorzaak 'problemen met massakabels en massapunten in de motorruimte of overgangsweerstand in de bedrading' waardoor de computer van het motormanagement verkeerde meetwaarden door kreeg ( en de dealer aanvankelijk ook) en de turbo steeds uitschakelde. Dit kan optreden bij corrosie van de bekabeling. Reparatie hiervan kostte mij uiteindelijk 600 euro!

Sindsdien geen porblemen meer gehad, maar helaas bleek deze maand op vakantie dat het probleem niet was opgelost: precies hetzelfde probleem. Blijkbaar treedt het probleem alleen op als de auto beladen is (niet overdreven zwaar trouwens); ik heb ook niet het idee dat ik de auto overbelast (bij de vorige eigenaar deze auto zonder problemen een caravan getrokken). Ik lees meer van dit soort problemen maar geen oplossingen! Wie heeft er raad?

dank,

baweb

Geplaatst door baweb (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Touran? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jac k werkman (0), 14 jaar geleden

Wij hadden een zelfde probleem op de eerste dag van onze vakantie. Bij een dealer in Enschede alles uitgelezen en nieuwe software geplaatst. na 3,5 uur weer verder met een betaalde nota van €204,00 Na 1,5 uur echter weer zelfde probleem. Uiteindelijk weggesleept naar dealer in Koblenz. Daar nieuwe turbo geplaatst! voor €2253,21. Daarna geweldig trekbeest gehad in de Franse Vogezen en de Alpen. tKost even wat maar is nu weer prima. Schijnt te komen omdat je eigenlijk noot vol vermogen gebruikt. Een stukje van de bediening van de turbo is mechanisch. Bij ons was het asje dat de uitlaatgassen regelt roestig of krom. In ieder geval ging de klep maat voor een derde open. Ik ben een rustige rijder en scghakel bij 2500 rpm. Met de caravan (Eriba 1200 kg) moeste er wat meer werk verzet worden en dat lukte even niet. tWas even slikken maar daarna geen problemen weer gehad. Vlogen zo 130-140 met de caravan. Een waar genot, wel ietsje gevaarlijk. 100km is ook mooi. Hebben 3638 km gereden zonder verdere problemen en een verbruik van ca 1 op 11. Wij hebben wel een 2.0 TDI met 140 PK.

vr gr Jack Werkman.

Kevin DT (0) PRO, 14 jaar geleden

hebben jullie hier al een gekeken?

http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i...

misschien staat er wel iets bruikbaar tussen?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Touran of stel zelf een nieuwe vraag.