Volkswagen Touran: Schakelprobleem 4 naar 5

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9tdi 105 pk

De Touran 6-bak van mijn schoonvader wil na warm draaien meestal niet in de 5-de vsn schakelen. een enkele keer wel en dan gaat het ook soepel en zonder bijgeluid dus eigenlijk normaal. Als het niet lukt kun je de pook nog wel volledig naar de 5 duwen zonder tandenpoetsen of andere geluiden,maar als de koppeling dan opkomt loopt de bak vrij en hoor je wel bijgeluiden,geen geratel of geknars maar meer een soort van slepend geschuur(blijft lastig een geluid omschrijven)
Volgens de dealer waar de auto nieuw is gekocht in 2009 is het de synchromeshring en zou het liggen aan de lage kmstand van 25000 km ofwel vele korte ritjes en olie die niet warm wordt.
De auto is echter gewoon weinig gebruikt ivm ziekte van de eigenaar de afgelopen 2 1/2 jaar. De prijsopgave voor reparatie bedraagt xxeuro.
Is het inderdaad waarschijnlijk de synchromeshring of zijn er nog andere mogelijkheden? Vind het hoe dan ook niet normaal dat een jonge auto met deze km -stand al tegen dergelijke problemen/kosten aanloopt. Hoop dat iemand hier wat over kan zeggen.

Hendrik1928

Geplaatst door Hendrik1928 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Touran? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Jaap A (0), 11 jaar geleden

Goede morgen Hendrik,
Als het de synchromshring zou zijn moet het toch elke keer zijn? en korte ritjes ? 25000 km in 3 jaar. daar zijn meerdere auto's die dat niet halen in die tijd.
in mijn beleving dienen die ringen ervoor dat je ratelvrij kan overschakelen van versnelling naar versnelling en bij slijtage zou je meer tandenknarsen moeten horen, vroeger hadden de versnellingsbakken ze niet eens en reden ze ook.. maar ik heb meer het idee dat de pook niet goed in de versnelling komt( er voor blijft hangen) kijk eens naar de schakelstangen.. zit er geen ruimte in de overbrengingen of een scharnierpunt los?

gr Jaap A

Hendrik1928 (0), 11 jaar geleden

Heb nu een coulance aanvraag lopen bij Pon maar heb er een hard hoofd in.

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Of tandwiel van 5e versnelling is stuk (tanden half eraf) of de schakelmof die 5e en 6e versnelling inschakeld is niet goed meer of inderdaad iets met het schakelmechaniek.
2009 kan nog wel coulance zijn

Hendrik1928 (0), 11 jaar geleden

Zeer goed nieuws. Century Groningen , leverancier van de auto, heeft met toestemming van de importeur de versnellingsbak kostenloos gerepareerd en ook nog de Touran vandaag weer bij ons thuis afgeleverd.Hartstikke goed afgehandeld dus. --De reparatie bestond uit vervangen van de 5-de en 6-de versnellingstandwielen en synchromeshring. Schakelt weer perfect.Eind goed al goed.

P. Kelder (0) PRO, 11 jaar geleden

Dank voor de feedback

Moderator Problemcar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Touran of stel zelf een nieuwe vraag.