Volkswagen Passat: Schudden motor, mogelijk haperende cilinder (4) VW Passat 1.6 be

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Toen ik onlangs een stuk met mijn auto ging rijden (VW Passat, 1.6 benzine, bse) merkte ik, toen ik voor een stoplicht stond te wachten, dat de auto iets leek te trillen/lichtjes schudde. Toen ik thuis was maakte ik de motorkap direct open en zag dat de motor schud tijdens het stationair draaien. Dit doen meer motors, maar het schudden van mijn motor lijkt iets heviger. Tijdens het rijden lijkt het schudden volledig verdwenen.
Bij het verwijderen van de oliedop (warme motor) merkte ik ook dat er nogal wat witte rook/damp uit het oliereservoir komt die overigens ook wat naar benzine ruikt. Overigens zit er geen sludge aan de dop, is het olieverbruik keurig en lijkt er geen sprake te zijn van verlies van koelvloeistof. Het toerental blijft tijdens stationair lopen ook netjes en gelijk. De motor slaat ook niet af.
Ik merkte vanavond dat er witte damp uit de uitlaat komt, maar ik heb het idee dat dit meer te maken heeft met het weer dan met de auto.

Mogelijk gelinkt aan dit punt: een van de cilinders lijkt te "haperen" bij een stationair draaiende motor. Ik heb ook het idee een van de kleppen te horen (maar ja, geen monteur).
Monteur/garage kan hiervoor geen oorzaak vinden (geen storingen/fouten/gebreken). Bougiekabel en bougie zijn vervangen, bobine zou volgens hem goed functioneren. Ze hebben nu een en ander "schoongemaakt", want ze verwachten dat een "vuiltje" in het blok de boosdoener kan zijn. Nu moet ik afwachten of het schoonmaakwerk de komende kilometers resultaat gaat brengen (hebben namelijk ook een flesje reiniger (Forte oid) bij de benzine gegoten).

Heeft een van jullie misschien een idee wat er aan de hand kan zijn met deze auto?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groet, Patrick

patrick380

Geplaatst door patrick380 (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Passat? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

jan T (25) PRO, 9 jaar geleden

misschien een verstuiver die niet helemaal goed inspuit.
en ja eerste is reiniger erin.

groetjes jan.

ricky (0) PRO, 9 jaar geleden

Laat hem eens stationair draaien en sproei dan eens met een plantenspuit water over de bobine heen en kijk dan of de motor daarop reageert.

P.s. deze blokken lopen zowat nooit echt strak stationair in tegenstelling tot de oudere versie's van deze motor (AKL. Golf 4, Bora,enz 1998)
Soms helpt het het stationaire toerental te verhogen met 100 toeren oid maar daar heb je een testkast voor nodig.

patrick380 (0), 7 jaar geleden

Het probleem met het schudden van de motor is niet opgelost. De auto is bekeken door meerdere monteurs, uiteindelijk vertelden VW monteurs uit Duitsland dat het schudden een kwaal is van de BSE motor die in mijn auto ligt. Het schudden komt dus voor bij bijna alle BSE motoren, kan volgens de Duitse monteurs geen kwaad en kan nauwelijks of niet verholpen worden.

De haperende cilinder bleek te worden veroorzaakt door een kapotte zuigerveer. Ook bleek de lambdasensor defect. Beide problemen zijn verholpen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Passat of stel zelf een nieuwe vraag.