Volkswagen Transporter: Verlichting Dim/Groot licht

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9

Ik heb het volgende probleem met mijn transporter. Ben zelf aan aan het zoeken geweest, maar kom er niet meer uit.
Ik ga proberen het zo duidelijk mogelijk te omschrijven:

Stadslicht: Werkt, zowel met de sleutel in contact (accessoire stand), als zonder de sleutel en wanneer de auto op contact staat.

Dimlicht: Werkt niet meer, op welke stand in het contactslot ook zet. Ik heb de zekeringen en lampen zelf bekeken. Niets mee aan de hand.

Grootlicht: Werkt alleen de seinstand van. De grootlicht lampen gaan netjes aan evenals het blauwe controlelampje.

Nu komt het vreemde. Wanneer ik de auto stil zet, met het contactslot op de accessoire stand. Ik heb de ventilator binnen op een willekeurige stand staan, en ik zet de lichtschakelaar op dimlicht, en sein dan een keer met de grootlichtschakelaar, gaat als ik sein, de ventilator ook draaien.

Kan iemand me helpen met dit vreemde probleem?

ghoeven

Geplaatst door ghoeven , lid sinds 9 jaar geleden

8 Reacties

kaleido 1 PRO, 9 jaar geleden

Zou de zekeringkast eens goed bekijken.
Al gemeten of je wel spanning hebt op je zekeringen van het dimlicht en op de schakelaar ?

Jan227 PRO, 9 jaar geleden

Hallo, je schrijft : "Ik heb de ventilator binnen op een willekeurige stand staan, en ik zet de lichtschakelaar op dimlicht, en sein dan een keer met de grootlichtschakelaar, gaat als ik sein, de ventilator ook draaien."

Dus voordat je seint met de grootlichtschakelaar , dan staat de ventilator stil, ondanks dat de knop in een willekeurige stand staat ?

Groet Jan227

ghoeven, 9 jaar geleden

Bedankt alvast voor de reacties!

@Kaleido 1: Ik heb inderdaad wel op alle punten gemeten (voor/na zekeringen en bij schakelaar) nou weet ik natuurlijk bij de schakelaar niet op welke contacten 12V moet staan :(

@Jan: Ja, de ventilator staat, als ik niet sein, gewoon stil. Ook als je stand 1 t/m 4 draait. En als ik stop met seinen staat die ook weer stil. Wat wel opvalt is dat de ventilator alleen gaat draaien in de "ik denk" groot licht stand (dus 1x klik dan staat die stil, nog een keer klikken dan draait die)

Bijkomend probleem wat ik straks ook een keer had. Ik heb de auto uit staan. Contact in accessoire stand. Ik sein met groot licht (met de lichtschakelaar op de UIT stand) en dan blijft die ineens wel hangen en branden de groot licht lampen.

Er zijn de laatste tijd geen aanpassingen in de installatie geweest.

kaleido 1 PRO, 9 jaar geleden

Hoe zit het met het relais voor de verlichting ?

voyager, 9 jaar geleden

Toch zouden de relais van zowel licht als van ventilator of verwisseld of verkeerd geplaatst kunnen zijn(evt. ongemerkt). Er wordt namelijk ergens contact(kortsluiting) gemaakt in de kabelbundel.Volg de bekabeling vanaf ventilator tot zekeringkast, alsook van lichtschakelaar.Je ventilator krijgt nu stroom van groot licht.

ghoeven, 9 jaar geleden

Dat relais (nr 53 uit mn hoofd) heb ik nagekeken. klikt ook netjes bij het seinen.

Ik ga de kabelboom nakijken. Mochten er in tussentijd nog ideeen zijn...Graag :)

voyager, 9 jaar geleden

OK Bij seinen wel. Maar of die het doet bij overschakelen (dus niet seinen).Kijk of er spanning voor de lampen naar de relais komt, en of daarvandaan naar de lampen gaat.Kabelbundel cheken.

ghoeven, 9 jaar geleden

Hallo allemaal!

Het probleem is hopelijk opgelost. Ik heb de lichtschakelaar vervangen voor een nieuwe en tot op heden werkt het. Ik ga de oude eens even rustig openhalen om te kijken wat er mis is.
Bedankt voor het meedenken!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.