Volvo V40: Elektra storing Airco/Climate Control/Koelventilator???

Bouwjaar: 1999, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.8 (Phase 1)

Hallo,


Sinds een tijdje ben ik eindelijk in het bezit van een V40 :)
Mooie uitvoering (Exclusive) met een aantal opties waaronder Climate Control.
Hier heb ik echter wel wat probleempjes mee....
Zie ter illustratie de bijgevoegde afbeelding waarbij de rechter van de 3 draaiknoppen bij mijn auto de Climate Control voorstelt en het knopje daar onder de ON/OFF knop. Dit is niet mijn interieur, enkel alleen bedoeld om e.e.a. duidelijk te maken
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/21/6206050005large.jpg/" target="_blank" rel="nofollow">http://imageshack.us/photo/my-images/21/...][img]http://img21.imageshack.us/img21/1450/62...[/img][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

Het begint bij het ON/OFF knopje (onder de rechter van de 3 draaiknoppen), het lampje gaat alleen op OFF (oranje) als ik de middelste draaiknop in de AUT-stand draai (uiterst links), de linker draaiknop in de 0 t/m 5-stand (niet in AUT-stand) en het ON/OFF knopje ingedrukt is ipv ''naar buiten komend''
Als ik de middelste knop 1 of meerder standen naar rechts draai gaat het lampje van oranje (off) naar groen (on) zonder dat ik de knop indruk.....

Maar ongeacht of het lampje groen of oranje brand en het knopje ingedrukt of ''naar buiten komend'' is de Climate Control gaat niet uit. Deze blijft het doen.
Dit controleer ik door alles ''uit'' te zetten en de temp.regelknop uiterst naar beneden te draaien (18 graden) er komt dan gekoelde lucht uit.

Als ik de linker en middelste draaiknop allebei op de AUT-stand zet beginnen de ventilatoren in het dashboard als een gek te blazen....

Tevens werkt de kachel hierdoor niet, tenminste ik ga er vanuit dat de knop boven de 3 draaiknoppen (tussen de roosters) de kachel voorstelt en dat deze zou moeten verwarmen als de Climate Control OFF is.

Af en toe als ik de auto start knipperen de lampjes onder de draaiknoppen wat duid op een storing, dat weet ik, maar waarin?

Ook merk ik dat tijdens het rijden ''iets'' schakelt, ik hoor een tik waarschijnlijk een relais en zie dat het van invloed is op het stationaire toerental.
Na een keer uit mijn auto te zijn gestapt en geluisterd te hebben denk ik dat het de koelventilator van de radiateur is, maar deze schakelt voor een stoplicht zo'n 1 a 2 soms 3 keer aan en uit en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.
Ook voel ik de remdruk terugzakken als ''het'' schakelt terwijl ik rem, hoewel dat minimaal is.

Nu heb ik al wat zitten surfen en kom wel wat tegen over de kachelweerstand maar de problemen daarbij beschreven lijken niet helemaal op het mijne.

Heeft iemand enig idee??

Bij voorbaat dank!

Groeten,

Niels Schram

schrammetje

Geplaatst door schrammetje (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V40? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

TheoStek (0) PRO, 12 jaar geleden

Als de lampjes knipperen bij het starten duidt dit in veel gevallen op een storing in de airco installatie.
Dat wat je hoort schakelen onder het rijden wat invloed heeft op het toerental, is meestal de airco compressor die wordt ingeschakeld, de tik is afkomstig van de koppellingsplaat die tegen de magneetkoppeling wordt aangetrokken.

[quote]Na een keer uit mijn auto te zijn gestapt en geluisterd te hebben denk ik dat het de koelventilator van de radiateur is, maar deze schakelt voor een stoplicht zo'n 1 a 2 soms 3 keer aan en uit en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.[/quote]
Dat kan weer samen hangen met de inwerking zijnde airco, het probleem kan zijn dat het systeem niet over genoeg koudemiddel beschikt...?

schrammetje (0), 12 jaar geleden

Dankje voor je antwoord Theo,

Het klinkt logisch wat je zegt, echter als ik naast de auto sta en ik hoor het schakelen gaat tegelijkertijd een ventilator draaien, dat is duidelijk te horen.
Vandaar mijn conclusie.

Afgelopen vrijdag een nieuwe ontdekking gedaan....
Vrijdag een lange afstands rit gemaakt met mn vriendin en omdat ze het koud had vroeg ze of de kachel aan kon.
Nu doe ik dit in mijn geval door de Climate Control om max. te draaien aangezien mijn gewone kachel het niet doet (zie bovenstaand), beetje omslachtig ik weet het...
Ik hoor dan, voornamelijk bij het stoplicht, een soort van gorgelend geluid gepaard met een tik (schakeling?) klinkt niet heel gezond.
Ik hoor dit alleen bij het stoplicht omdat tijdens de rit het waarschijnlijk overstemt word door rijwind e.d.

Enig idee of dat verband houd hiermee ??

TheoStek (0) PRO, 12 jaar geleden

Dat de ventilator gelijk gaat draaien is normaal als de airco aan staat, als bij stil staan de ventilator dikwijls aan/uit schakelt dan klopt er iets niet aan het systeem.
Het gorgelen kan van de kachelradiateur afkomen en de tik van een stelmotor ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V40 of stel zelf een nieuwe vraag.